Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2019, 10:17
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

V Národnom parku Veľká Fatra niekto zastrelil chráneného medveďa, páchateľa hľadá polícia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Počíta sa aj s verziou, že išlo o sebaobranu.

Na území Národného parku Veľká Fatra niekto nelegálne zastrelil zákonom chráneného medveďa. Včera našli uhynutého medveďa hnedého, informovala zoologička Štátnej ochrany prírody Mária Apfelová na jej profile na Facebooku.

V Národnom parku Veľká Fatra sa našlo telo zastreleného medveďa, páchateľ je zatiaľ neznámy
V Národnom parku Veľká Fatra sa našlo telo zastreleného medveďa, páchateľ je zatiaľ neznámy Zdroj: facebook/ Mária Apfelová

Na miesto okamžite po oznámení tejto skutočnosti prišli pracovníci Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky spolu so zástupcami miestneho policajného zboru.

Pri vykonávaní obhliadky zistili, že medveďa zastrelili dlhou guľovou zbraňou. Policajti hneď zisťovali balistickú stopu, chceli vedieť z akej vzdialenosti človek vystrelil. 

 

V Národnom parku Veľká Fatra sa našlo telo zastreleného medveďa, páchateľ je zatiaľ neznámy
V Národnom parku Veľká Fatra sa našlo telo zastreleného medveďa, páchateľ je zatiaľ neznámy Zdroj: facebook/ Mária Apfelová

Prípad síce riešia ako trestný čin, no pracuje sa aj s verziou, že mohlo ísť o sebaobranu. Medveď mohol vyhľadávať potravu, či miesto odpočinku. Vtedy môže byť človekom zaskočený a môže dôjsť k obrannej reakcii.

Väčšina odborníkov sa zhoduje, že na Slovensku žije 700-800 medveďov. Je ťažké určiť presné číslo, pretože žijú prevažne skrytým spôsobom života. Dospelé jedince vážia 80 až 350 kilogramov, pričom môžu dosiahnuť výšku v stoji až 220 centimetrov, informuje stránka medvede.sk.

Odporúčané
Lovcom ľadových medveďov, ktorí pózujú pred krvavými telami ohrozených zvierat, platia aj 40-tisíc eur Lovcom ľadových medveďov, ktorí pózujú pred krvavými telami ohrozených zvierat, platia aj 40-tisíc eur 28. júla 2019, 9:12
Domov
Zdieľať
Diskusia