Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júla 2019, 9:12
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Lovcom ľadových medveďov, ktorí pózujú pred krvavými telami ohrozených zvierat, platia aj 40-tisíc eur

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Za zvrátenú zábavku dostávajú lovci poriadny balík.

Aj napriek tomu, že žijeme v civilizovanom svete, stále sa nájde pár zvrátených a nepochopiteľných fenoménov, ktoré by v moderných krajinách nemali mať žiaden priestor. Jedným z nich je aj lov zvierat pre zábavu. O to viac scestné je to, keď sa poľuje na zvieratá ako ľadové medvede, o ktorých je všeobecne známe, že im hrozí vyhynutie.

Nielenže ich trápia klimatické zmeny a topenie ľadu spôsobujúce stratu plôch potrebných na život, taktiež im život komplikujú aj vášniví pytliaci zabíjajúci ich len kvôli zábave, trofeji alebo peniazom.

Portál Daily Mirror upozorňuje na stále častejších lovcov pózujúcich vedľa mŕtvych a krvavých tiel ľadových medveďov, ktoré boli zabité počas výletov organizovaných na uspokojenie ich zvláštnych chúťok či zinkasovania nemalých peňazí.

Podľa odborníkov navyše tento zvrátený trend stále viac naberá na popularite. V posledných rokoch bolo údajne v kanadskej oblasti severného polárneho kruhu zabitých viac ako 5-tisíc polárnych medveďov. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Game.Animals page official (@game.animals),

Od roku 1995 sa do Spojeného kráľovstva legálne doviezlo až 17 trofejí ľadových medveďov pre špecializované poľovnícke firmy zameriavajúce sa na bohatých Britov, Američanov a Číňanov. Jeden z najväčších odberateľov je však práve Čína, do ktorej sa medzi rokmi 2011 a 2015 importovalo až 1 175 trofejí.

Denník Daily Mirror, ktorý o celom prípade informuje, preto žiada vo svojej kampani okamžitý zákaz tohto priemyslu. Iniciatívu podporujú aj rôzny politici, celebrity a aktivisti. Aj napriek mnohým kritikom, ktorí lov na polárne medvede odsudzujú, v krajinách ako Kanada ide o stále legálnu činnosť.

Na zákonom odobrený lov polárnych medveďov však existujú určité stanovené kvóty. Nejde však o pevne určenú hodnotu na území celej krajiny, pretože nie všetky provinčné a teritoriálne jurisdikcie majú uvedené maximálne lovecké kvóty a väčšina si ich každý rok stanovuje podľa seba.

Graf zaznamenáva celkové kanadské kvóty (fialovou) a súhrn ulovených ľadových medveďov od sezóny 2006/07 až po 2013/14

Lovcom ľadových medveďov, ktorí pózujú pred krvavými telami ohrozených zvierat, platia aj 40-tisíc eur
Zdroj: Researchgate

Na svete existuje pomerne dosť veľké množstvo firiem ponúkajúcich veľkú peňažnú odmenu za lov majestátnych zvierat, vrátane levov, leopardov a slonov. Lovy v polárnom kruhu sú však medzi zberateľmi trofejí považované za tie najcennejšie.

Tieto spoločnosti dokonca ponúkajú vášnivým lovcom skutočne lákavú cenovku. Za 12-dňovú poľovačku v drsných arktických podmienkach si dokážu zarobiť až 36-tisíc libier, čo je v prepočte približne 40-tisíc eur. Ponúkajú tiež služby taxidermie, a teda preparovanie živočíchov, z ktorých sa neskôr robia poväčšine koberce do obývačiek poľovníkov. 

Najhoršie na tom je, že Kanada, v ktorej sa nachádzajú približne dve tretiny všetkých ľadových medveďov na svete, predáva licencie na ich zabitie aj napriek tomu, že odborníci sa zhodujú na tom, že im hrozí vyhynutie.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Julie Dima (@juliaveedee),

Domov
Zdieľať
Diskusia