Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2019, 14:20
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Trnava chce vlastnú obdobu newyorskej High Line. Plánuje zazelenať miestnu lávku

ZAUJÍMAVOSTI TRNAVA
Uložiť Uložené

Stromy majú chrániť pred letnými horúčavami a vytvoriť centrum oddychu.

Trnava chystá rekonštrukciu lávky pre peších vedúcej z centra mesta na najväčšie sídlisko Družba a k miestnej poliklinike.

300-metrový most chce radnica podľa primátora Petra Bročku kompletne pokryť zeleňou.

Stromy a ďalšie rastliny majú zmierniť prehrievanie vysoko frekventovanej časti Trnavy v letných horúčavách a zlepšiť hospodárenie s dažďovou vodou. Vedľajším efektom má byť aj ochrana pred výfukovými plynmi. 

Odporúčané
Je Trnava gastronomickým rajom, ktorý môžu Bratislavčania len závidieť? Je Trnava gastronomickým rajom, ktorý môžu Bratislavčania len závidieť? 21. novembra 2018, 13:17

Realizácia tieňacich konštrukcií s popínavými rastlinami bude stáť takmer pol milióna eur, väčšina ale pôjde z príspevkov Integrovaného regionálneho operačnéhi programu. 

Vzorom bola podľa Bročku známa newyorská Highline. V New Yorku sa takto nazýva 2,33-kilometrový úsek bývalej vysutej železnice, ktorou sa vozil tovar zo železničnej stanice na Dolný Manhattan. 

V roku 1933 sa mesto rozhodlo pre distribúciu potravín nad zemou, aby skoncovalo s neustálymi zraneniami chodcov, ktorých na bežných koľaniciach uprostred ulice neustále zrážali vlaky. 

Dnes je zazelenaný úsek spravovaný miestnaou komunitou a stal centrom rôznych výstav, koncertov a, samozrejme, aj miestom oddychu.  

Domov
Zdieľať
Diskusia