Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2019, 15:18
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Extrémistické posty a problémový obsah budú na Facebooku posudzovať nezávislí experti

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Približne 40-členná skupina má byť nezávislá a v kľúčových prípadoch nahradí administrátorov sociálnej siete.

Facebook čelí v poslednom čase kritike, že dostatočne rýchlo a razantne nezasahuje proti rasistickému a násilnému obsahu, fake news či politickej propagande, ktorá sa na jeho siciálnej sieti šíri. 

Na druhej strane sme zas počuli o sťažnostiach používateľov, ktorých príspevky boli vymazané len preto, že išlo o kontroverzné tvrdenia, no oprierajúce sa o slobodu slova. 

Odporúčané
Facebook a Instagram začínajú bojovať, aby sa nešírili bludy o vakcínach a očkovaní Facebook a Instagram začínajú bojovať, aby sa nešírili bludy o vakcínach a očkovaní 6. septembra 2019, 20:42

Engadget informuje, že to, či môže obsah na Facebooku ostať alebo nie, by mala v krátkej budúcnosti posudzovať skupina zložená z nezávislých odborníkov. Doteraz tak robili len admini Facebooku a ich rozhodnutie bolo až na výnimky konečné.

Mark Zuckerberg by podľa zverejneného návrhu chcel, aby takýchto nestranných expertov pochádzajúcich z rôzneho kultúrneho, politického a náboženského prostredia bolo približne 40. 

So žiadosťou o preskúmanie konkrétnych prípadov by sa na takúto radu mali môcť obrátiť aj bežní používatelia, pričom jej rozhodnutia majú tvoriť precedens pre ďalšie podobné situácie. 

Extrémistické posty a problémový obsah budú na Facebooku posudzovať nezávislí experti
Zdroj: TASR

Veľa médií a aj samotné sociálne siete napríklad v minulosti riešili, či je správne zverejňovať videá z masovej streľby útočníka v okolí mešity v novozéladskom meste Chirstchurch, alebo či by naopak mali byť takéto príspevky okamžite mazané a účty, ktoré ich zdieľali zabanované. Pre druhú cestu sa rozhodol napr. Reddit

Prví členovia rady by mali byť nominovaní už tento rok, expertné rozhodovanie ale začne najskôr v roku 2020.

Kvôli problematickému obsahu a údajným postom schopným ovplyvniť voľby si Zuckerberga vlani predvolal aj americký Kongres a 2-miliónovú pokutu za porušovanie zákona o nenávistnom obsahu jeho firme tento rok udelilo Nemecko

Domov
Zdieľať
Diskusia