Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2019, 19:52
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Nový druh 2,5 metrového úhora dokáže vytvoriť najväčšie elektrické napätie zo všetkých zvierat na svete

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Telom obete zvieraťa prejde až 860 voltov.

Nedávno objavený druh elektrického úhora Electrophorus voltai môže svoju obeť zasiahnuť až 860 voltami. Podľa Independent bola doposiaľ u úhora najväčšia nameraná hodnota 650 voltov.

Výskumníci úhora Electrophorus voltai pomenovali po talianskom fyzikovi Alessandrovi Voltovi (vynašiel batériu). S ohľadom na doposiaľ známe vedecké poznatky hovoríme o druhu úhora, ktorý dokáže vytvoriť najväčšie elektrické napätie spomedzi všetkých zvierat na svete.

Odporúčané
Aj keď si vegetarián, umierajú kvôli tebe zvieratá, hovorí lovkyňa Michaela Fialová (Rozhovor) Aj keď si vegetarián, umierajú kvôli tebe zvieratá, hovorí lovkyňa Michaela Fialová (Rozhovor) 11. februára 2019, 13:26

Jediným druhom elektrického úhora, ktorého vedci zaznamenali už v roku 1766, bol Electrophorus electricus. Podľa nových objavov by sa však triedenie elektrických úhorov malo rozšíriť na tri skupiny (E. electricus, E. voltai a E. varii). V rámci systematického zaradenia zvieraťa výskumníci nazreli aj na jeho DNA a prostredie, v ktorom žije.

Výskumníci ďalej prišli na to, že úhor nie je výlučným samotárom, za ktorého bol predtým považovaný. Pri sledovaní útokov zistili, že úhory napadli obeť v skupine koordinovaným spôsobom pripomínajúcim lov levov. Odborníci ale tvrdia, že ide skôr o výnimočné prípady.

Odporúčané
Aj žraloky sú kanibali. Jeden svojho súpera takmer rozhryzol na polovicu v súboji na život a na smrť Aj žraloky sú kanibali. Jeden svojho súpera takmer rozhryzol na polovicu v súboji na život a na smrť 11. júla 2019, 20:08
Domov
Zdieľať
Diskusia