Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. septembra 2019, 13:19
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Sandra z Dejepis Inak: Pedofili mi za sex ponúkali aj 3 000 €, keď som sa ich snažila nachytať (Rozhovor)

Sandra z Dejepis Inak: Pedofili mi za sex ponúkali aj 3 000 €, keď som sa ich snažila nachytať (Rozhovor)
Zdroj: Sára Sarvašová/REFRESHER
REFRESHER
Uložiť Uložené

Pracujem 5 hodín denne 5 dní v týždni a zarobím viac ako učiteľ na Slovensku po 30 rokoch praxe v čistom, tvrdí youtuberka a predavačka Sandra.

Sandra Sviteková sa okrem svojho primárneho zamestnania posledné roky začala venovať aj veľmi zaujímavému obsahu na YouTube. V rámci kanálu Dejepis Inak tvorí náučné historické, filozofické či sociologické videá, ktoré divákom podáva pútavou formou. Vďaka tomu sa jej podarilo získať už takmer 70-tisíc odberateľov.

Hoci vyštudovala pedagogiku, kvôli nepriaznivým slovenským učiteľským podmienkam, a tiež zlému finančnému či spoločenskému ohodnoteniu ,musela odísť do Rakúska, kde pracuje ako predavačka v mäsiarstve. „Keď Rakúšanom hovorím o tabuľkových platoch slovenských učiteľov, zostávajú zhrození. Bola som spočiatku veľká idealistka,“ hovorí v rozhovore pre Refresher.

Odporúčané
Poradca prezidentky Čaputovej: Som influencer, ktorého nik nepozná. Moje slová majú dopad na tisíce Slovákov (Rozhovor) Poradca prezidentky Čaputovej: Som influencer, ktorého nik nepozná. Moje slová majú dopad na tisíce Slovákov (Rozhovor) 2. septembra 2019, 16:04
V rozhovore so Sandrou sa dozvieš:
  • Čo si myslia študenti a učitelia o jej videách
  • Prečo sa rozhodla odísť do Rakúska
  • Či sa hanbí za to, že pracuje ako predavačka
  • Aký je rozdiel medzi platom slovenskej učiteľky a rakúskej predavačky
  • Ako Rakúšania reagujú na to, že im mäso predáva študovaný pedagóg
  • Ktoré videá musela z YouTube vymazať
  • Kvôli čomu jej na Pokeci pedofili ponúkali za sex tisíce eur
  • Koľko eur si pýta za jedno reklamné video

Sandra z Dejepis Inak: Po výške som si nemohla dovoliť učiť, odišla som predávať mäso do Rakúska (Rozhovor)
Sandra z Dejepis Inak: Po výške som si nemohla dovoliť učiť, odišla som predávať mäso do Rakúska (Rozhovor) Zdroj: Sára Sarvašová/REFRESHER

V našich končinách si známa predovšetkým ako Dejepis inak. Prečo si sa rozhodla práve pre históriu?

Som vyštudovaná učiteľka filozofie a histórie. Dejiny ma bavili už od detstva. Trápilo ma, že spoločenské vedy sú na Slovensku podhodnotené.

Niekedy v tom období vznikol aj tvoj YouTube kanál.

Presne tak, v doktorandskom stupni som si ako dizertačnú prácu zvolila elektronické médiá vo výučbe dejepisu, v rámci čoho som si založila aj YouTube kanál. Nemala som však v úmysle venovať sa tomu profesionálne. Išlo o školský projekt, z ktorého by som neskôr mohla čerpať na dizertačku.

Odporúčané
Komik Fero Joke: Pride je u nás potrebný. Akonáhle tam nabehne niekto polonahý, len tým pokazí celý dojem (Rozhovor) Komik Fero Joke: Pride je u nás potrebný. Akonáhle tam nabehne niekto polonahý, len tým pokazí celý dojem (Rozhovor) 11. augusta 2019, 20:13

Namiesto školy však učíš na YouTube. Baví ťa to viac?

Určite. Som sama sebe pánom, určujem si, ktorým témam sa budem venovať a nemusím sa riadiť striktnými osnovami ako v škole. Tiež sa snažím byť v daných témach viac konkrétna a prepájať ich s naším súčasným životom.

Dostávaš aj feedback od fanúšikov, ktorí študujú?

Dosť často. Pred pár dňami mi dokonca napísal jeden chlapec, že im hneď prvý týždeň v škole učiteľka pustila moje video o Veľkej francúzskej revolúcii. S týmto sa stretávam pomerne často. Píšu mi aj samotní učitelia, že sú radi za to, čo robím a že ma obdivujú.

Majú vďaka tebe tvoji sledovatelia v škole lepšie známky?

S týmto som sa ešte nestretla, ale často mi píšu, že ich vďaka mne baví dejepis omnoho viac.

Keď som úspešne ukončila vysokú školu, nemohla som si po finančnej stránke dovoliť ísť učiť.

Si vyštudovaná učiteľka, ale v škole si nikdy neučila.

To nie, mám za sebou len 30 hodín praxe v rámci štúdia na vysokej škole.

Prečo?

Kvôli finančnému a tiež spoločenskému ohodnoteniu, ktoré na Slovensku už niekoľko rokov prevláda.

Odporúčané
Niektorí mladučkí influenceri nevedia, ako naplniť potreby klientov, hovorí Zuzana pracujúca vo Facebooku (Rozhovor) Niektorí mladučkí influenceri nevedia, ako naplniť potreby klientov, hovorí Zuzana pracujúca vo Facebooku (Rozhovor) 13. augusta 2019, 16:17

S tým si ale musela počítať už predtým.

Áno, bola som v maturitnom ročníku asi veľká idealistka. Keď som však počas doktorandského štúdia začala riešiť to, že si to musím platiť a že ak sa chcem osamostatniť a zohnať si hypotéku, budem sa musieť zamestnať v inej oblasti. Nemohla som si po finančnej stránke dovoliť ísť učiť.

Sandra z Dejepis Inak: Po výške som si nemohla dovoliť učiť, odišla som predávať mäso do Rakúska (Rozhovor)
Sandra z Dejepis Inak: Po výške som si nemohla dovoliť učiť, odišla som predávať mäso do Rakúska (Rozhovor) Zdroj: Sára Sarvašová/REFRESHER

V skutočnosti pracuješ v Rakúsku ako predavačka v mäsiarstve. Nemyslíš, že je to zahodený potenciál?

S týmto názorom sa stretávam často. Keď sa na to pozriem z toho hľadiska, aké mám vzdelanie a že som niekoľko rokov dobrovoľne študovala na výške, tak asi áno, je to škoda. Mne to však časovo aj finančne vyhovuje.

Pracujem 5 hodín denne 5 dní v týždni a zarobím viac, ako učiteľ na Slovensku po 30 rokoch praxe v čistom.

Hanbíš sa za svoju prácu?

Nie, pretože to je práca ako každá iná. Pridávam nejaký podiel na daniach, hoci nie u nás, ale v Rakúsku. Mám pocit, že na Slovensku sa jednotlivé typy zamestnaní stále hierarchizujú. Ja si však myslím, že každé jedno povolanie je pre spoločnosť dôležité.

Ako sa líši plat predavačky v Rakúsku od platu slovenskej učiteľky?

Ja pracujem 5 hodín denne 5 dní v týždni a zarobím viac ako učiteľ na Slovensku po 30 rokoch praxe v čistom.

V Rakúsku už žiješ niekoľko rokov, takže s nemčinou asi problém nemáš. Prečo tam neučíš?

Keď som doštudovala, tak som šla na rakúsky úrad práce, v tom čase som vedela po nemecky len vďaka trom rokom štúdia na strednej, čiže ten jazyk bol u mňa vtedy na veľmi elementárnej úrovni. Samozrejme som im vtedy povedala, že by som sa chcela zamestnať v školstve, na čo mi odpovedali, že potrebujem minimálne certifikát B2, ideálne C1.

To som v tej dobe nespĺňala. Naviac, hoci všetky moje diplomy sú nostrifikované, tým, že moje zameranie bolo na všeobecné dejiny a slovenské dejiny, musela by som si dorobiť nejaké ďalšie kurzy. Práve preto mi ponúkli, či by som zatiaľ nešla do nejakej inej oblasti, zlepšiť si jazyk a potom v budúcnosti požiadať o prácu v školstve.

Takže v budúcnosti tam plánuješ učiť?

Vieš čo, sťahujem sa budúci rok naspäť do Bratislavy aj s priateľom, takže v budúcnosti zatiaľ plánujem zotrvať v tom, čo robím na YouTube a ktovie, možno sa neskôr zamestnám ako učiteľka na Slovensku.

Ako Rakúšania reagujú na to, že im mäso predáva študovaný pedagóg?

Nepozerajú na mňa tým štýlom, že so mnou nie je niečo v poriadku. Oni sú veľmi tolerantní a vážia si to, čo robím. Skôr sa čudujú, ako je možné, že Slovensko si nevie udržať vzdelaného človeka a nechápu, prečo takýto človek musí radšej odísť do inej krajiny robiť niečo, čo u nich môže vykonávať takmer ktokoľvek. Keď im hovorím o našich tabuľkových platoch, zostávajú zhrození.

Odporúčané
Lucia je učiteľka šarmu, za ktorou chodia členky kráľovskej rodiny i muži na vysokých pozíciách (Rozhovor) Lucia je učiteľka šarmu, za ktorou chodia členky kráľovskej rodiny i muži na vysokých pozíciách (Rozhovor) 3. apríla 2019, 11:04

Neuvažovala si o vedeckej dráhe, napríklad pôsobiť ako historička?

To nie, ja som vždy chcela učiť. Mňa vždy bavilo ľuďom vysvetľovať veci. Myslím si, že na Slovensku máme kvalitných odborníkov. Môj dar, ak nejaký mám, spočíva v tom, že dokážem zaujímavým spôsobom podať informácie, ktoré daní historici vyskúmajú.

Vráťme sa k YouTube. Vo videách zaujímavou formou vysvetľuješ rôzne filozofické otázky či historické súvislosti. Na ktoré video si mala najlepšie ohlasy?

Ak to berieme z toho hľadiska, ktoré video malo najviac pozretí, komentárov a lajkov, tak to sú väčšinou tie populárnejšie a virálnejšie témy, ako sa ženy v minulosti vysporiadávali s menštruáciou. Na druhej strane mám aj videá, najmä z národných dejín, ktoré majú o dosť menej videní, no mám pocit, že si to ľudia viac vážia.

Dokonca sa mi neraz stalo, že mi ľudia za nejaké video poslali aj finančný dar a poďakovali mi za to, čo robím. Síce to nie sú veľké čiastky, ale poteší ma každá spätná väzba za to, čo robím.

Natočila si niekedy video, ktoré si nikdy nevydala?

Dodnes som vydala všetky videá, ktoré som natočila. Avšak, keď sa spätne pozriem na nejaké moje staršie videá typu, ako sa v minulosti kakalo, tak si poviem že to som trochu prestrelila a že som to mohla poňať viac odborne, a nie populárno-vedecky. Tiež sa posunula aj kvalita mojich videí po technickej stránke aj moje vystupovanie pred kamerou.

Niektoré videá si však zo svojho kanálu vymazala.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69161 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo bol jej kanál demonetizovaný
  • Kvôli čomu jej na Pokeci pedofili ponúkali za sex tisíce eur
  • Prečo ju kriminálka po nahlásení incidentu odpálkovala
  • Koľko eur si pýta za jedno sponzorované video
  • Ako by zlepšila učenie dejepisu na slovenských školách
  • Kvôli ktorej spolupráci musela študovať zdroje až tri mesiace
Domov
Zdieľať
Diskusia