Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. augusta 2019, 20:13
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Komik Fero Joke: Pride je u nás potrebný. Akonáhle tam nabehne niekto polonahý, len tým pokazí celý dojem (Rozhovor)

Komik Fero Joke: Pride je u nás potrebný. Akonáhle tam nabehne niekto polonahý, len tým pokazí celý dojem (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER/Vladimír Mičuda
REFRESHER FERO JOKE
Uložiť Uložené

Viem že moja sláva na Instagrame nebude večná a ľudí to raz prestane baviť. Som pripravený na to, že raz s týmto všetkým skončím, tvrdí Fero.

Keď sa povie František Košarišťan, len málokto vie, že ide o jedného z najznámejších internetových komikov, vystupujúceho pod pseudonymom Fero Joke. Sympatický a dobrosrdečný rodák z Oravy sa za posledné mesiace stal veľmi výraznou osobnosťou slovenského Instagramu a jeho popularita neustále rastie.

Venuje sa prevažne vtipným videám, v ktorých paroduje typické slovenské osobnosti a ich charaktery či taktiež imituje známe slovenské celebrity. Poväčšine ide o ženy, a práve preto sa Fero v humorných scénkach často objavuje s parochňami či v dámskom oblečení. Podľa jeho slov však nikoho nechce urážať, jeho primárnym zámerom je baviť ľudí. 

Odporúčané
Sajfa: Dieťa nemá byť kapitál, budeme opatrnejší v tom, čo ukázať Sajfa: Dieťa nemá byť kapitál, budeme opatrnejší v tom, čo ukázať 3. júla 2019, 15:36

Okrem komediálnej tvorby sa však venuje aj záslužnej činnosti. Stará sa o ľudí s downovým syndrómom v dome sociálnych služieb či taktiež donedávna pracoval aj v špeciálnej materskej škole, kde mal na starosti mentálne postihnuté deti.

V rozhovore s Ferom sa dozvieš:
  • Ako na jeho videá reagujú celebrity, ktoré paroduje

  • Čo by robil, keby Instagram skončí

  • Kvôli čomu si prednedávnom na diaľku adoptoval dve deti v Indii

  • Na akú najbizarnejšiu spoluprácu dostal ponuku

  • Koľko eur mu ponúkli najviac za jedno video

  • Čo si myslí o slovenskom Pride

  • Aké má osobné skúsenosti s homofóbiou

  • Prečo nechce vyskúšať stand-up comedy

Komik Fero Joke: Pride je u nás potrebný. Akonáhle tam nabehne niekto polonahý, len tým pokazí celý dojem (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER/Vladimír Mičuda

Naposledy, keď sme sa videli, mal si na Instagrame okolo 40-tisíc sledovateľov. Dnes ich už máš viac ako 160-tisíc. Čo sa odvtedy zmenilo?

V zásade nič. Filozofia, ktorú som mal na začiatku, je stále tá istá. Určite je však viac práce, spoluprác a tým pádom aj menej času. Takmer nič nestíham.

Takže dostávaš veľa ponúk na spolupráce.

Veľmi veľa.

Koľko z nich prijímaš?

Snažím sa to trochu selektovať, zameriavam sa najmä na dlhodobé spolupráce. A samozrejme, aj na tie lepšie zaplatené. Musím aj z niečoho žiť.

Boli aj nejaké bizarné?

Niektorí si myslia, že keď robím humor, tak môžem ísť aj cez čiaru. Čiže boli aj také, ale to som nezobral. Konkrétne som si nevedel predstaviť reklamu na kondómy.

Odporúčané
Zavreli ho na psychiatriu, lebo sa mu páčia aj muži. Vlada alias Bosú Nohu pozná celá Bratislava (Rozhovor) Zavreli ho na psychiatriu, lebo sa mu páčia aj muži. Vlada alias Bosú Nohu pozná celá Bratislava (Rozhovor) 7. augusta 2019, 13:29

Koľko si teraz pýtaš za story a post na Instagrame?

Nerád o tom hovorím, lebo mi to príde, ako chválenie.

Tak aspoň približne.

Je to veľmi dobre zaplatené. Keby som to mal porovnať s mojimi bývalými zamestnaniami tak je to aj niekoľko mesačný plat za jedno video.

Firmy to berú ako prestíž, keď si môžu dovoliť zaplatiť Fera (smiech).

Pýtaš si teda viac ako kedysi?

Určite, pretože je toho viac, takže to prirodzene segregujem. Snažím sa mať radšej menej roboty, lepšie zaplatenej a kvalitne spracovanej, ako zaťažovať ľudí, čo ma sledujú, častou reklamou.

Mnohí fanúšikovia ťa však chvália, že aj reklamné videá a kampane dokážeš urobiť vtipne a kreatívne. Asi ti nechávajú v tomto smere klienti voľnú ruku.

Áno, asi tak 90 % firiem určite. Zvyšok s tým má problém, ale také spolupráce neprijímam. Nemám rád, keď mi niekto niečo nadiktuje. Skôr im budujem brand. Firmy to totiž berú ako prestíž, keď si môžu dovoliť zaplatiť Fera (smiech).

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fero (@fero_joke),

Stále sa venuješ vtipným videám, v ktorých paroduješ charaktery typických Slovákov či známe osobnosti. Plánuješ v tom pokračovať alebo by si chcel vyskúšať aj niečo nové?

To asi nie, nerád sa zaväzujem. Keď to ľudí prestane baviť, čo určite raz príde a som na to pripravený, nemám problém s tým skončiť.

Stalo sa ti niekedy, že by sa celebrita, ktorú si parodoval, urazila?

To vôbec. Vo väčšine prípadov mi píšu pozitívne ohlasy, že sa na tom zasmiali a sú radi. Raz sa mi len stalo, že som sparodoval Jasmínu Alagič a ľudia si z nej potom v komentároch robili srandu a písali nepekné veci. Ona sa k tomu vyjadrila cez Instagram a ja som si ju tiež zastal v storke. Potom sme spolu aj volali a vysvetlili si to. Inak nebol žiaden problém.

Človek v tvojom postavení má pravdepodobne veľa hejterov.

Moja komunita je veľmi milá a nemám tam takmer žiaden hejt. Keď ale robím platené video pre niekoho iného, tak tam sa občas nájdu aj hejteri. Každopádne si z toho nerobím ťažkú hlavu a hlavne to ani nečítam. Nemám už na to čas a ani ma to nezaujíma.

A komentáre tvojich fanúšikov si čítaš?

Ak mám byť úprimný, tak teraz už skoro vôbec. Kedysi som pozeral pod každým videom a lajkoval všetky reakcie, ale teraz je to už v takom štádiu, že za pár hodín dokážu ľudia pod jedným videom napísať aj tisíc komentárov. Je mi to ľúto, že nedokážem odpísať všetkým.

Stretol si sa s nejakou formou hejtu aj v reálnom živote?

 

Nie, to vôbec.

Komik Fero Joke: Pride je u nás potrebný. Akonáhle tam nabehne niekto polonahý, len tým pokazí celý dojem (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER/Vladimír Mičuda

Sú nejaké hranice, za ktoré by si so svojím humorom nezašiel?

Asi by som nerád urážal nejaké náboženstvo, rasu alebo sa navážal do nejakých citlivých tém. Taktiež nerád nadávam vo videách. Myslím si, že je potrebné vedieť, kedy a ako nadávky použiť, no ja sa im radšej vyhýbam. Nerád by som zašiel do vulgárneho humoru. Chcel by som, aby to vždy malo nejaký štatút.

Takže asi neexistuje nejaké video, ktoré si natočil, ale nakoniec si sa rozhodol ho nevydať.

Hmm, asi nie. Možno niekedy, ale už si nepamätám presne, teraz si už vždy dvakrát premyslím, o čom natočiť. Tým že to už robíme viacerí, tak mi aj ostatní dajú nejaký feedback na to, čo sa točí.

Hovoríš že to robíte viacerí, máš nejaký profesionálny tím?

Len kamoši. Keď robím pre Markízu, tak tam už mám profesionálny štáb s kameramanmi, zvukármi atď.

Viem že moja sláva na Instagrame nebude večná a ľudí to raz prestane baviť. Som pripravený na to, že raz s týmto všetkým skončím a pôjdem naspäť učiť.

Ako dlho ti trvá natočiť pár sekundové video?

Je to individuálne. Niekedy to ide veľmi rýchlo, inokedy si musíme pomedzi točenie dať aj pauzu a nejak sa namotivovať, lebo to sa nedá robiť nasilu. Keď to je nasilu, ľudia to vycítia.

Všetko to točíš na mobil. Neuvažoval si nad posunutím kvality videí na vyšší level?

Určite si chcem zachovať autenticitu. Robil som aj videá na profesionálne kamery, napríklad pre rôzne kampane, ale vtedy to stráca tú iskru. A predovšetkým mi to takto vyhovuje, pretože to všetko postrihám a upravím na mobile za pár minút.

Všimol som si, že sa snažíš sledovať aktuálne dejstvo, aby aj tvoja tvorba a paródie boli aktuálne.

Ako kedy, ale väčšinou, keď sa stane niečo aktuálne alebo nejaký prešľap, tak mi to ľudia posielajú do správ, aby som to sparodoval. Dovolím si tvrdiť, že drvivá väčšina videí, ktoré urobím, sú z podnetov od mojich fanúšikov a ja si to potom už sparodujem podľa seba.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fero (@fero_joke),

Čo znamená výraz ďobať, ktorý tak často používaš vo svojich scénkach?

Ďobkať je niečo, ako keď si vtáčik ďobká alebo keď je človek na návšteve, tak si môže napríklad ďobnúť chlebíček. Je to niečo ako pochutnávať, ale má to veľa významov, je to také moje univerzálne slovo (smiech).

Máš nejaké osobné a profesné ciele, ktoré chceš dosiahnuť?

Nie vôbec. Čo som chcel, to som už dosiahol. Aj čo sa týka Instagramu, už je toho na mňa veľa, nečakal som, že to zájde až do takýchto rozmerov a bohate mi to stačí na to, aby ma to uživilo. Je fajn mať ciele, ale u mňa to nejako absentuje a možno práve preto, že som spokojný s tým, čo mám. A to tiež nie je na zahodenie.

Odporúčané
Zuzanita z Take Me Out: Prsia som si zväčšila už trikrát, použité nohavičky by som predala minimálne za 1 000 € Zuzanita z Take Me Out: Prsia som si zväčšila už trikrát, použité nohavičky by som predala minimálne za 1 000 € 28. júna 2019, 14:09

Čo by si robil, keby práve teraz Instagram skončí? Máš nejaký záložný plán, čím by si sa živil?

Mám vyštudovanú pedagogiku a nemám vôbec problém ísť učiť. Mňa to baví a som pripravený na to, že raz s týmto všetkým skončím. Tiež robím asistenta v sociálnom centre.

Ale predsa sú to o niečo horšie finančne ohodnotené povolania.

To áno, ale ja sa snažím žiť skromne, aj keď teraz možno zarábam viac. Snažím sa vážiť si peniaze a nerozhadzovať ich bezhlavo. Nikdy som si nemohol dovoliť mať luxusný život a nechcem si na to ani zvykať.

Míňaš viac, ako kedysi?

Občas áno, doprajem si niekedy, že si kúpim aj drahšie jedlo a podobne. Ale aj napriek tomu sa stále teším z toho, keď si môžem kúpiť niečo v zľave. To mi zostalo z toho, že som kedysi žil z výplaty do výplaty. Stále veľmi rozlišujem ceny a snažím sa kupovať lacno.

A čo móda a oblečenie? Pred nejakým časom sme sa totiž stretli na predstavení novej kolekcie Moschino x H&M. Aký máš vzťah k luxusným módnym domom?

Vieš čo, nedávno sa mi stalo, že som si kúpil voňavku, ktorá stála 400 €, ale veľmi pekne voňala, tak som si povedal, že ju musím mať. Ale keď mi prišla, pozeral som sa na ňu ako na zlato a nemohol som sa jej ani dotknúť.

Mal som z toho strašné výčitky, že som si kúpil takú drahú materiálnu vec a mal som chuť ju vrátiť. Kvôli výčitkám som si nakoniec na diaľku adoptoval dve deti v Indii. Strašne zle som sa cítil, že si na seba striekam takú drahú voňavku a niekto by z toho dokázal vyžiť aj dva, tri týždne. Tú voňavku budem mať až do hrobu (smiech).

Takže si občas dopraješ aj drahšie módne kúsky.

Práveže okrem tej voňavky vôbec. Veď sa pozri, ako som oblečený. Turistické tenisky, basic nohavice a basic tričko za pár eur. Nič výnimočné. Vôbec to neriešim. Takíto muži sa mi páčia najviac. Mne sa nepáčia nastajlovaní a upravení chlapi v drahých handrách. Práve naopak, priťahujú ma takí, čo vôbec neriešia, čo na seba.

Komik Fero Joke: Pride je u nás potrebný. Akonáhle tam nabehne niekto polonahý, len tým pokazí celý dojem (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER/Vladimír Mičuda

Vo svojich videách často používaš rekvizity, parochne, ženské oblečenie. Ako sa na teba ľudia pozerajú, keď si v obchode kupuješ takéto veci?

Ja to vôbec nekupujem. Všetko mi to posielajú kamoši alebo občas aj fanúšikovia.

Vyšiel si niekedy prezlečený za ženu aj medzi ľudí?

Ešte keď som nerobil videá, tak som si občas robil srandu s kamarátmi, že som sa prezliekol za ženu. Ale na verejnosti som tak oblečený ešte nebol. Hoci mám taký tajný sen, že by som niekedy išiel na diskotéku v štekloch a v parochni, ale asi by som vyzeral ako česká Chi Chi Tornádo (smiech).

V súčasnosti je na Slovensku veľmi populárny stand-up. Neuvažoval si niekedy, že by si ľudí zabával aj takýmto spôsobom so živým publikom?

Vôbec, to je veľmi náročné. Obdivujem každého stand-upistu, ktorý to dokáže. Musíš mať talent, vedieť rýchlo reagovať a byť originálny. Máme na Slovensku veľmi dobrú stand-up comedy scénu a každý z nich má môj veľký rešpekt.

Vlastný obsah tvoríš aj pod taktovkou Markízy. Neoslovili ťa zahrať si aj v nejakom ich sitkome či seriáli?

Hral som bočnú rolu v Hornej Dolnej, ale mňa herectvo vôbec neláka. Nebol by som dobrý herec a asi by som bol v strese.

Momentálne robíš aj výlety po Slovensku.

Áno, boli sme už napríklad tu v Bratislave na Belom kríži, v Haluzickej tiesňave pri Trenčíne, na hrade Dobrá Voda atď. Slovensko je veľmi krásne a milujem spoznávať jeho zákutia.

Nerobím to pre peniaze. Nechcem, aby sa z môjho Instagramu stala jedna veľká reklama.

Ako reagujú tvoji fanúšikovia, keď ťa vidia naživo?

Teraz, keď som šiel za tebou, tak som stretol asi troch a je to veľmi príjemne. Vždy sa snažím ukázať tým ľuďom, že som úplne normálny človek. Porozprávame sa, odfotíme sa, poprajem im pekný deň a každý ideme svojou cestou.

Neobťažujú ťa niekedy?

Teraz som bol na Pohode a tam to už bolo trochu cez. Keď je tých fanúšikov veľa, tak si ten festival ani poriadne neužiješ. Ale aj napriek tomu som sa snažil s každým porozprávať, keď sa mi dalo. 

Na tohtoročnej Pohode si robil dobrovoľníka pod organizáciou Deťom s rakovinou. Čo bolo predmetom tejto spolupráce?

Predať samého seba. Ak mám nejaký fame, tak ho aspoň využiť na dobrú vec. Každému, kto sa prišiel so mnou odfotiť, som ponúkol, aby prispel na choré deti. Podarilo sa nám vyzbierať pekné peniaze a z toho mám najväčšiu radosť.

Komik Fero Joke: Pride je u nás potrebný. Akonáhle tam nabehne niekto polonahý, len tým pokazí celý dojem (Rozhovor)
Zdroj: Fero Joke

Je o tebe známe že sa venuješ aj dobročinnosti. Stíhaš to popri všetkých tých spoluprácach?

Nebudem ti klamať, nestíham. Respektíve, snažím sa to stíhať, ale je to čoraz ťažšie. V poslednej dobe mám navyše často chuť byť úplne sám, čo som doteraz nikdy nepociťoval. Potrebujem byť občas sám a ísť do hôr alebo sa zavrieť sám doma, nerobiť nič a rozmýšľať. To ma momentálne dosť napĺňa.

Sleduješ slovenských youtuberov?

Žiaľ, nemám na to čas.

Dokáže si influencer tvojich rozmerov dobre zarobiť?

Áno, veľmi dobre. Nesťažujem si, ale zároveň to nerobím pre peniaze. Nechcem, aby sa z môjho Instagramu stala jedna veľká reklama. Raz mi dokonca ponúkali za jedno jediné video 5-tisíc eur, čo je neskutočne veľa. Ale nezobral som to, nepáčilo sa mi to a nechcem sa predať.

Tých 5-tisíc za video bola asi najvyššia ponuka, akú si kedy dostal.

Áno.

Vedia tvoji klienti s downovým syndrómom, o ktorých sa staráš, že si na Slovensku známy?

Vieš čo, v sociálnom centre ani nie. Niektorí si ma občas všimnú, keď som v telke alebo v časopise, tak vtedy prídu za mnou a veľmi sa z toho tešia. Skôr na onkológii to o mne vedia decká a pozerajú aj moje videá. Sú šťastní, že sa stretávame a vtipkujeme spolu. Nielen ja im robím radosť, ale aj oni mne.

Komik Fero Joke: Pride je u nás potrebný. Akonáhle tam nabehne niekto polonahý, len tým pokazí celý dojem (Rozhovor)
Zdroj: Fero Joke

Bol si na tohtoročnom Pride?

Nie.

Ja sa snažím robiť vlastný Pride svojím životom, aby sa každý homosexuál cítil na Slovensku dobre.

Čo si o ňom myslíš?

Je to mierumilovná akcia, chodia tam rodiny s deťmi, a je to fajn, ale osobne vo všeobecnosti nemám rád masovky. Ja sa snažím robiť Pride svojím životom, aby sa každý homosexuál cítil na Slovensku dobre.

Odporúčané
Vyspovedali sme ľudí, ktorí rodine oznámili, že patria do LGBTI komunity. Neľutujú, svoje rozhodnutie by dnes nezmenili Vyspovedali sme ľudí, ktorí rodine oznámili, že patria do LGBTI komunity. Neľutujú, svoje rozhodnutie by dnes nezmenili 27. júla 2019, 13:15

Aký máš ty, ako homosexuál, názor na ľudí, ktorí chodia na Pride takmer polonahí alebo v latexe so sexuálnymi pomôckami?

Na Slovensku je Pride veľmi potrebný. Tu treba skrátka legislatívne zmeny a tiež zmeniť názor niektorých ľudí na homosexuálov. U nás je však Pride ešte celkom mierny a milý. Akonáhle tam však niekto nabehne s vibrátorom alebo polonahý, len nám to všetkým pokazí. Je to čistá provokácia a škodí to celkovému dojmu.

Bol som raz na Pride v Štokholme, kde to vyzeralo omnoho horšie a mnohí sa tam medzi sebou správali obscénne a mne z toho bolo zle. Nech si každý robí, čo chce, ale týmto spôsobom nereprezentoval len seba, ale aj celú komunitu. Žijeme na Slovensku a takto určite nepomôžu tomu, aby sa u nás niečo zmenilo. Ja sa to snažím prezentovať ľudskosťou, empatiou a dobročinnosťou. Nemusím behať s vibrátorom po strede námestia. Vždy by to malo mať nejakú úroveň. 

Bolo pre teba ťažké nájsť si na Slovensku partnera ako homosexuál?

Nie. Nikdy som s tým nemal problém.

Stretávaš sa s homofóbiou aj teraz, keď si známy?

Ani nie. Mal som s tým problém len ako dieťa, ešte na základnej škole. Momentálne to už tak nevnímam. Na Slovensku je čoraz viac ľudí s otvorenou mysľou. Ale stále je tu aj tá druhá, extrémistická skupina, ktorá má v sebe toľko nenávisti, že nemá problém povedať do očí človeku, ktorý si prežil holokaust, že to je len vymyslená rozprávka.

Komik Fero Joke: Pride je u nás potrebný. Akonáhle tam nabehne niekto polonahý, len tým pokazí celý dojem (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER/Vladimír Mičuda
Domov
Zdieľať
Diskusia