Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2019, 11:04
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Lucia je učiteľka šarmu, za ktorou chodia členky kráľovskej rodiny i muži na vysokých pozíciách (Rozhovor)

Lucia je učiteľka šarmu, za ktorou chodia členky kráľovskej rodiny i muži na vysokých pozíciách (Rozhovor)
REFRESHER
Uložiť Uložené

Poznajú dnešní ľudia techniky správania sa v spoločnosti?

Je vedecky dokázané, že prvý dojem si ostatní o tebe urobia už o pár sekúnd. Pokiaľ nezískaš veľké sympatie, je potrebných až 40 ďalších stretnutí, aby na teba daný človek zmenil svoj názor.

Aj o tomto sme sa rozprávali so Slovenkou Luciou Labuzíkovou, ktorá už dlhé roky pôsobí v zahraničí, konkrétne v Londýne, kde vedie svoju vlastnú školu šarmu - Labuzik Institute. Vyhľadávajú ju členky kráľovských rodín, víťazky Miss Universe, biznismenky, ale i muži, ktorí chcú uspieť v osobnom, spoločenskom a pracovnom živote. 

V rozhovore sa dozvieš: 

  • Na akej tradícii je Inštitút šarmu založený
  • Aké ženy sa na toto štúdium hlásia
  • Na ktoré oblasti života sa inštitút zameriava
  • Či by mali byť ženy v spoločnosti sexy 
  • Ako Luciu ovplyvnilo štúdium medzinárodných vzťahov a diplomacie
  • Čo je to šarm a ako ho prejavíte

  • Či Slováci podľa Lucie poznajú spoločenskú etiketu
Lucia je učiteľka šarmu, za ktorou chodia členky kráľovskej rodiny i muži na vysokých pozíciách (Rozhovor)
Zdroj: Roger Alcaron

Škola šarmu nie je klasická škola, ktorá by bola na každom rohu. Pre koho je určená?

Inštitút si predstavme trochu inak než tradičnú školu. Veľa pracujeme aj v priestore a vzdelávame ľudí v rôznych krajinách. Takže dynamika tímu je úplne iná. Pracujem s ľuďmi, ktorým dôverujem a tí sú k rôznym projektom prizývaní. Tak trošku Airbnb alebo Uber prístup. Inštitút je určený predovšetkým pre ženy, ktoré v hĺbke svojho vnútra vedia, čím sú výnimočné a rozhodli sa prostredníctvom podložených faktov vedy, svoju jedinečnosť naplno prejaviť. 

Ženy, ktoré si prajú od života získať viac a chcú sebavedomo uspieť v súkromnom, spoločenskom či pracovnom živote. Či už sú to násťročné slečny, ktoré sa uchádzajú o top univerzity, dravé mladé podnikateľky, úspešné a zaneprázdnené majiteľky veľkých firiem, mamičky na plný úväzok, ktoré rozvíjajú svoj osobný a spoločenský život, biznismenky, ktoré hľadajú rovnováhu medzi mocou v práci a ženskosťou doma. 

Vzdelávanie zaujíma aj firmy, pre ktoré sa kurzy šijú na mieru. Magická komunikácia s klientmi, zvýšenie produktivity a predaja, zlepšenie firemnej kultúry, interkultúrna komunikácia, ženskosť a moc, budovanie silných vzťahov sú niektoré z tém, ktoré ich zaujímajú.

Lucia je učiteľka šarmu, za ktorou chodia členky kráľovskej rodiny i muži na vysokých pozíciách (Rozhovor)
Zdroj: Paul Winstone

Byť sexy neznamená mať odhalené časti tela. Ide o to, ako sa žena cíti vo vlastnej koži.

Čo ťa viedlo k jej založeniu?

Už v rannom veku ma upútala estetika spoločného rodinného stolovania a na naše zemepisné šírky, málo tradičné popoludňajšie čaje o piatej. Časté návštevy veľkolepých priestorov Európskej komisie v Bruseli a kontrasty prostredí, v ktorých som sa pohybovala, mi umožnili vnímať nedostatok etikety a takzvaných soft skills na medziľudskej i medzinárodnej úrovni. Obe tieto oblasti sa stali dominantnými témami môjho ďalšieho štúdia.

Pár mesiacov po mojich 21. narodeninách, súhrou študijných záujmov, okolností a ľudí, ktorí sa v mojom okolí nachádzali, sa zrodila myšlienka založiť inštitút pre ženy. Inštitút, ktorého kurikulum prepojí všetky aspekty ženského života a umožní im dosiahnuť reálne, trvácne výsledky. 

Nikdy nedostanete druhú šancu vytvoriť výborný prvý dojem. Veda poukazuje na to, že môže byť potrebných až 40 ďalších stretnutí na to, aby daný človek zmenil na vás názor.

Lucia je učiteľka šarmu, za ktorou chodia členky kráľovskej rodiny i muži na vysokých pozíciách (Rozhovor)
Zdroj: Paul Winstone

Škola je vraj založená na špeciálnej tradícii kráľovských rodín. Je to tak?

Áno, je založená na tradícii vzdelávania dievčat z kráľovských rodín. Tie boli kedysi posielané do špeciálnych škôl, aby získali všetky potrebné vedomosti v oblasti spoločenského správania, sociálnych a kultúrnych zručností. Diana princezná z Walesu, vojvodkyňa z Cornwallu Camilla Parker Bowles, známe herečky a mnohé ďalšie, ktoré získali takéto vzdelanie. Vzdelávanie inštitútu vychádza z tejto tradície, a zároveň je jeho prístup interdisciplinárny, keďže sa tu stretáva veľké množstvo techník a osvedčených praktík vychádzajúcich z rôznych vied a kútov sveta. 

Na aké oblasti života sa štúdium šarmu zameriava?

Zameriava sa na vzťah k sebe samej, vzťah k partnerovi, spoločenské, medziľudské, interkultúrne a biznis vzťahy. Soft skills, ako aj spoločenská a biznis etiketa sú tiež značnou súčasťou. Avšak 90 % vzdelávania pre klientov je ušité na mieru. Keďže kurzy sú praktické, podložené vedou a hodiny interaktívne, klienti vidia výsledky hneď. 

Ako dlho trvá takéto štúdium? Dostane absolvent aj certifikát?

Ako som spomínala, väčšina kurzov je ušitá na mieru, a preto sa ich dĺžka odvíja od preferencií klienta. Niektorí priletia do Londýna na celý týždeň a sústredia sa len na vzdelávanie, iní využijú svoju pracovnú cestu alebo dovolenku a spoja príjemné s užitočným. Iní preferujú, aby sme za nimi vycestovali. Ukončenie každého kurzu sprevádza test, ale neočakávajte, že sa budete potiť a stresovať ako v škole. Cieľom testu je poznatky zhrnúť a utvrdiť sa. Po ukončení dvojdňového alebo dlhšieho kurzu dostanete aj relevantný certifikát. 

Vyštudovala si medzinárodné vzťahy. Ako veľmi ťa ovplyvnilo toto štúdium v tvojom ďalšom napredovaní?

Štúdium MV mi umožnilo pochopiť, ako sa tvoria a vyvíjajú vzťahy na makro úrovni, teda celosvetovo medzi krajinami. Uvedomila som si, že vzťahy medzi štátmi sú vlastne vzťahy medzi ľuďmi. To vo mne vznietilo záujem o kultúry aj psychológiu. Viedlo to k cestám a životu v rôznych krajinách ako aj magisterské štúdium neuropsychológie a ľudského konania podloženého výskumom a vedou. 

Žijeme inak ako ľudia pred 300 rokmi, a preto sa zmenili aj pravidlá a akceptované správanie.

Prečo je podľa teba tak dôležité poznať pravidlá etikety?

Domov
Zdieľať
Diskusia