Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2019, 14:05
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Na Sibíri stále horí obrovská časť lesov, za posledných 24 hodín sa však podarilo uhasiť takmer 100 požiarov

ZAUJÍMAVOSTI POŽIAR
Uložiť Uložené

Približne 400 000 hektárov lesa stále pohlcujú požiare.

Celý svet momentálne rieši Amazonské pralesy, no netreba zabúdať aj na problémy na druhom konci sveta. S obrovskými požiarmi bojuje aj Rusko na Sibíri. Za posledných 24 hodín sa však podarilo eliminovať 97 požiarov, zostáva však ešte 70. Vyjadrili sa tak Služba na ochranu lesov a tamojšie ministerstvo životného prostredia, informáciu sprostredkovala TASS.

Odporúčané
Na Sibíri počas dňa zmizlo Slnko. Tento prírodný fenomén sa v ruskej oblasti opakuje pravidelne Na Sibíri počas dňa zmizlo Slnko. Tento prírodný fenomén sa v ruskej oblasti opakuje pravidelne 13. augusta 2019, 18:28

„Požiare mali byť odstránené na úplnom začiatku, ale boli ignorované kvôli nezáujmu. Aktuálne narástli do klimatickej katastrofy,“ vyjadril sa už dávnejšie aktivista z Greenpeace Anton Beneslavsky. Ruské úrady spočiatku oheň ignorovali a tvrdili, že sa o to príroda postará sama. Neskôr Rusko muselo povolať dokonca.

Domov stratia aj zvieratá. Podľa odborníkov z Greenpeace je v nebezpečenstve viac ako 5500 kunovitých šeliem soboľov, 300 medveďov, 2700 divých jeleňov a 1500 losov. Požiare pohltili v polovici augusta lesy o rozlohe Grécka, odvtedy ďalej rástli. Rusko vyčlenilo na hasenie 80 miliónov eur.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Ruskú hlavu štátu Vladimira Putina kontaktoval aj Donald Trump. Ruský prezident bol za pomoc vďačný a povedal, že ak to bude nevyhnutné, návrh prijme. Aj napriek tomu, že sa podarilo za posledných 24 hodín uhasiť takmer 100 požiarov, Rusko stále nemá vyhraté.

Navyše, začalo sa dokonca rozprávať o tom, že ohne spôsobia roztopenie ľadovcov na Arktíde. „To je asi veľmi silné konštatovanie. Proces topenia ľadovcov stále prebieha. Takýmto zásahom do prírodného prostredia to určite môže viesť k urýchleniu a ku gradovaniu procesu topenia. Nemyslím si však, že na základe požiarov v oblasti tajgy by sa teraz zrazu roztopili všetky ľadovce v Arktíde,“ povedal v rozhovore klimatológ Pavel Fraško pre Refresher.

Domov
Zdieľať
Diskusia