Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2019, 10:55
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Z ruského prístavu vyplávala elektráreň, o ktorej odborníci hovoria ako o plávajúcom Černobyle

ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL RUSKO
Uložiť Uložené

Greanpeace tento nápad vníma ako obrovské riziko.

Plávajúca jadrová elektráreň Akademik Lomonosov opustila prístav Murmansk na severe Ruska. Čaká ju 5 000 kilometrov na ďaleký východ, kam ju dopravia vlečné lode. Do cieľa by mala doraziť na konci septembra.  

Jej cieľ je podľa BBC Čukotka, kde bude mať rovno viac úloh – zásobovať elektrinou regióny, ktoré sú ťažko prístupné. A tým aj dodávať teplo. Energiu bude dodávať aj plynárenským a ropným vrtným ostrovom na mori. Tiež aj ťažobnému komplexu, ktorého súčasťou sú zlaté bane.

Z ruského prístavu vyplávala elektráreň, o ktorej oborníci hovoria ako o "plávajúcom Černobyle"
Z ruského prístavu vyplávala elektráreň, o ktorej oborníci hovoria ako o "plávajúcom Černobyle" Zdroj: youtube

Greanpeace vníma tento nápad ako vysoko rizikový už len z dôvodu, že elektráreň bude na mieste so zlým počasím. Podľa Trendu majú pochybnosti, že sa elektráreň vonkajším ohrozeniam bude skutočne vedieť ubrániť.

Rovnako spolu s kritikmi pripomínajú predchádzajúce ruské a sovietske jadrové havárie, keďže jedna z nich sa stala len pred dvoma týždňami. Poukazujú aj na to, že Akademik Lomonosov môže výrazne znečistiť Arktídu. O tomto zariadení sa vyjadrili ako o "plávajúcom Černobyle".

Z ruského prístavu vyplávala elektráreň, o ktorej oborníci hovoria ako o "plávajúcom Černobyle"
Z ruského prístavu vyplávala elektráreň, o ktorej oborníci hovoria ako o "plávajúcom Černobyle" Zdroj: youtube

Elektráreň, ktorá má dva nukleárne reaktory, je dlhá 140 metrov a fungovať by mala 40 rokov. Na jej palube by sa mala nachádzať 70 členná posádka.

Domov
Zdieľať
Diskusia