Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2019, 9:59
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Potraviny na Slovensku v júni zdraželi najviac v Európskej únii

ZAUJÍMAVOSTI POTRAVINY
Uložiť Uložené

Zrejme sme bohatá krajina.

Slovensko predbehlo rastom cien potravín všetky krajiny Európskej únie. Aj keď obchodníci ženú ceny nahor, slovenskí potravinári čelia neustálemu tlaku dodávať im za nižšie ceny. Informovalo o tom ministerstvo pôdohospodárstva.

„Ceny potravín na Slovensku rástli v júni najvyššie spomedzi všetkých krajín V4. V Česku, v Poľsku a ani v Maďarsku ceny nestúpli tak vysoko ako u nás. Zdražovanie pritom vôbec neodzrkadľuje ceny, za ktoré nakupujú reťazce potraviny od slovenských dodávateľov,“ povedala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Potraviny na Slovensku v júni zdraželi najviac v Európskej únii
Zdroj: Michal Svítok/TASR

„Dodávatelia sú naopak dlhodobo tlačení zľavovať zo svojich cien, čo im bráni dostatočne investovať do nových technológií, slušne zaplatiť zamestnancov a pokrývať rastúce ceny surovín. Opäť sa potvrdzuje, že obchodníci zneužívajú svoju dominantnú silu na úkor spotrebiteľov a dodávateľov,“ dodala.

Najviac sme si priplatili za bravčové mäso a ovocie, to nás vyšlo drahšie až o 7 %. „Som presvedčená o tom, že na taký dramatický rast cien potravín nie je dôvod. Naopak, je tu dostatočne veľký priestor na to, aby boli dodávatelia lepšie zaplatení a zároveň zákazníkom by nemuseli rásť pultové ceny,“ uzavrela Matečná.

Domov
Zdieľať
Diskusia