Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. júla 2019, 13:42
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Na Pohode sa starala o headlinera: Vybavovať drogy umelcom máme prísne zakázané (Rozhovor)

Na Pohode sa starala o headlinera: Vybavovať drogy umelcom máme prísne zakázané (Rozhovor)
REFRESHER
Uložiť Uložené

Prečítaj si rozhovor so Slovenkou, ktorá má počas, pred a po koncertoch na starosti pohodlie známych interpretov.

23-ročná Slovenka Táňa Kadlecová žije v Londýne, kde je súčasťou redakcie magazínu Wonderland. Má za sebou fotenie online kampaní pre svetové značky ako Nike, Kappa či Moschino a medzi jej záľuby patri rap a streetwear.

Už po piatykrát na najväčšom slovenskom festivale Pohoda stvárnila pozíciu takzvaného "guide", ktorého úlohou je starať sa o pohodlie vystupujúcich.

Tento rok dostala do rúk headlinera, a to londynského priekopníka žánru grime menom Skepta, ktorý na Pohode odohral svoj koncert vo štvrtok o polnoci.

V otvorenom rozhovore prezrádza, čo je jej úlohou: "Som spojka medzi festivalom a umelcom. Takže to nie je tak, že by Michal Kaščák alebo manažér artist zóny volal Skeptovi, či je všetko v poriadku. Volajú mne. V podstate som povinná riešiť každý jeden problém, požiadavku interpreta priamo s Pohodou. Musím vedieť komu zavolať, aby bol spokojný."

V tomto rozhovore si prečítaš:
  • Čo obnáša práca contact guide na festivale Pohoda
  • Ako prebiehal príchod Skeptu
  • Akú mal náladu a aký je v skutočnosti ako človek 
  • Čo sa deje pred koncertom a po koncerte veľkého headlinera 
  • Ako je to s drogami na Pohode
  • Ako vyzerá backstage na Pohode
  • Či sa niekedy Táňa stretla so sexuálnymi návrmi
  • Či dostáva za túto prácu zaplatené
  • Akú má skúsenosť s domácimi interpretmi a čo si myslí o Yzomandiasovi

Na Pohode sa starala o headlinera: Vybavovať drogy umelcom máme prísne zakázané (Rozhovor)
Zdroj: tani0ka/Instagram

Kedy prichádzaš prvýkrát do kontaktu s umelcom?

Najprv prichádzam do kontaktu s jeho tour manažérom, booking manažérom alebo priamo manažérom, teda v podstate s niekým z vedenia cez e-mail. V prípade Skeptu som bola najprv v kontakte s jeho dlhoročným tour manažérom. Chodí s ním na letné festivaly aj klubové koncerty, je to taký milý ryšavý anglický týpek. 

To bolo kedy?

Veľmi blízko k Pohode. V porovnaní s minulým rokom to bolo dosť neskoro, nemala som veľa informácií vopred, ale ja vlastne ani nepotrebujem vedieť všetko zásadne vopred, stačí mi vedieť, kedy a kde pristane. Môj prvý kontakt priamo s umelcom je na letisku, v tomto prípade vo Viedni. 

V deň koncertu?

Áno, vo štvrtok. Oni prišli v dvoch várkach, doobeda a poobede. Ja som poňho prišla so šoférom na Schwechat.

Vychádza z letiska ako každý iný človek alebo nejakým špeciálnym východom?

Nie, normálne cez prílety. Teda, pokiaľ nemajú private jet. Skepta vycházal popri všetkých ostatných, nikto ho však na letisku neotravoval. 

Odporúčané
Pohoda 2019 priniesla na trenčianske letisko to najlepšie z hudby a umenia. Takto má vyzerať festival (Fotoreport) Pohoda 2019 priniesla na trenčianske letisko to najlepšie z hudby a umenia. Takto má vyzerať festival (Fotoreport) 14. júla 2019, 21:16

Ty si už mala možnosť stretnúť Skeptu aj viackrát predtým. 

Áno,  pracovala som ako studio asistent v Big Sky Studios, čo je jedno z najväčších fotografických štúdií v Európe. Je to štúdio, kde kým som tam bola, fotili napríklad Madonnu, Whoopi Goldberg alebo kampaň na Bentley a Skepta tam mal fotenie pre Nike. Tam sme sa spoznali. Popri tom sme sa stretli ešte aj na Fashion Weekoch.

V akej bol nálade, keď ste sa stretli na letisku?

Na človeku sa väčšinou nejak podpíše ten let, takže nemal úplne párty náladu. Nechcem povedať, že by bol skleslý. Keď sa blížil čas odchodu na festival, tak si už chcel vypiť a bolo to lepšie. 

Nemôžeš umelcom riešiť drogy. Keď sa zistí, že guide porušil toto pravidlo, tak končí.

Tebe bol Skepta od organizácie Pohody pridelený na základe toho, že ste sa už poznali? 

Áno, kamarátim sa s produkčným Andreasom a on vedel, že sme už boli v kontakte. Myslím si, že to bolo aj pre to, že sa predpokladá hladší priebeh toho kontaktu, keď sa contact guide s interpretom už videl. 

Čo je tvojou pracovnou náplňou, keď si prevezmeš umelca na letisku? 

Som spojka medzi festivalom a umelcom. Takže to nie je tak, že by Michal Kaščák alebo manažér artist zóny volal Skeptovi, či je všetko v poriadku, volajú mne. V podstate som ešte povinná riešiť každý jeden problém, každú požiadavku interpreta, priamo s Pohodou. Musím vedieť komu zavolať, aby bol spokojný.

Na Pohode sa starala o headlinera: Vybavovať drogy umelcom máme prísne zakázané (Rozhovor)
Zdroj: tani0ka/Instagram

Čo si musela riešiť?

Prekvapivo všetko prebehlo bez problémov, Skepta nemal dodatočné otázky ani maniere. Človek by predpokladal, že hviezda jeho kalibru by vymýšľala, ako chce prepečený stejk, no on si na letisku objednal McDonald's a sám si ho zaplatil. Stretla som už veľa svetových rapových hviezd a pre mňa je Skepta jeden z najviac pokorných. Zjedol si McDonald's vzadu v aute, a to bolo všetko. 

Ako dlho trvala cesta do Trenčína? 

Prebehlo to veľmi rýchlo so šoférmi z Pohody, približne do dvoch hodín. Festival zabezpečuje aj luxusné auto, o interpretov sa aj v tomto smere vie naozaj postarať. 

Je tam nejaký honorár, ale skôr je to o tom zážitku. Ja neriešim, že mám za to zaplatené, aj pre moju kariéru je to dosť nápomocné.

Kedy musí byť interpret v areáli? 

Ideálne do dvoch hodín pred začiatkom vystúpenia, vždy to ale záleží aj od umelca. Rolu zohráva, či ešte je potrebné niečo na pódiu dolaďovať, či má zvukovú skúšku a podobne. V prípade Skeptu pred ním prišiel o pol dňa skôr jeho tím, ktorý zaňho nastavil zvuk a všetko potrebné. On iba došiel, sadol si do backstagu, kde chvíľu chilloval a išiel vystupovať. Bol však natoľko pokorný, že aj tú cestu z backstagu na pódium si prešiel sám pešo, ani nechcel auto. 

Ako vyzerá backstage na Pohode?

Bola som v mnohých backstagoch na veľkých svetových festivaloch a Pohoda je dosť špecifická tým, že sa snaží oddeliť artistov od ďalších ľudí. Je to taká dedinka, majú tam vlastnú reštauráciu aj priestor, kde môžu kapely navzájom komunikovať.

Počas jedného ročníka som mala možnosť vidieť, ako sa v backstagi rozprávajú Tame Impala a Disclosure. Oni sa stretnú na desiatich festivaloch počas leta, len na Pohode sa však mali možnosť rozprávať, lebo na iných festivaloch sú tie priestory pre interpretov separátne. Teraz spolu hrali stolný futbal. Celý backstage je také bezpečné miesto, že všetci vedia, že ich tam nebude nikto otravovať. Je tam len produkcia z Pohody. 

Ako sa tam cítil Skepta? 

Výborne. Ochutnal tam všetko, čo sa dalo, dal si rezne aj vyprážané kuratá v sezame. Všetko komentoval a hovoril, čo mu chutilo a nechutilo. Aj keď za ním chodili iné kapely a ukazovali mu klipy alebo sa chceli porozprávať, sadol si a všetko si vypočul.

Hovoril mi, že poďme pozerať kapely, lebo nechcel byť len zavretý v backstage. Musela som mu však povedať, že nikto okrem neho už nehrá. Pre mňa je skoro surreálne, ako je ľudský.

Vedel Skepta, kde sa nachádza? 

Otvoril si mapu a prečítal „Trenčín.“ Bola som prekvapená, ako človek zo severného Londýna vie len tak povedať „č,“ On však vravel, že mu to takto v hlave znelo najlepšie, a tak to povedal. Aj keď pridával na Instagram fotky z Pohody, tak všetko dával ako lokalitu Trenčín. 

Ty si s ním bola celý čas? 

To je diskutabliné, záleží od kapely. Mala by som byť v okolí, keby bol nejaký problém. Niektoré kapely chcú svoje súkromie. Skepta chcel, aby som bola s nimi, aj ma obíjmal pred koncertom.

A počas koncertu? 

Počas koncertu ma s ním zobrali na stage, dokonca zaprial môjmu bratovi k narodeninám. Ešte predtým sme sa totiž bavili, že môj brat oslavuje a on došiel počas koncertu, že ako sa volá môj brat a vykrikoval pred celou Pohodou „happy birthday Oscar“. Prijali ma ako súčasť toho celého. Stála som s jeho manažmentom. 

Na Pohode sa starala o headlinera: Vybavovať drogy umelcom máme prísne zakázané (Rozhovor)
Zdroj: tani0ka/Instagram

Ako si užil koncert? 

Väčšina interpretov povie ľuďom na pódiu, že ste jedno z najlepších publík. Skepta to nepovedal, ale povedal to, keď zišiel z pódia. Bol z toho úplne unesený. Vraj sa mu toto leto ešte nestalo, že by si fanúšikovia rovnako veľmi intenzívne išli staré aj nové tracky. Úspešné a aj tie menej známe. Veľmi sa mu to páčilo a Slovensko ho podľa jeho slov veľmi prekvapilo. Vnímal z toho prirodzenú energiu.

My sme žiadali o rozhovor so Skeptom, no nekonal sa. 

Nedával žiadne rozhovory, ani sa s nikým nefotil. On má na krku diamantový šperk, kde je preškrtnutá kamera. Negatívne sa ku fanúšikovským fotografiám na Instagrame vyjadruje aj vo svojich textoch. On sa s tebou porozpráva, ale nechce sa fotiť.

Čo sa deje s umelcom, keď skončí koncert?

Záleží, ako má naplánovanú cestu. My sme tam ešte chvíľu sedeli a vypili zopár fliaš šampanského, ale ďalší deň už hral v Nemecku. 

Odporúčané
Pohoda 2019: Aké festivalové outfity predviedli Pil C, Soňa Skoncová či Zuzana Čaputová? Pohoda 2019: Aké festivalové outfity predviedli Pil C, Soňa Skoncová či Zuzana Čaputová? 14. júla 2019, 14:59

Na hotel šli do Viedne. Nechceli spať na Slovensku?

Na Slovensku nespali, aby nemuseli cestovať ráno. Spali priamo na letisku, takže reálne iba prešli cez cestu a boli na odletoch. 

Je niečo, čo máš ako guide vyslovene zakázané?

Samozrejme, nemôžeš umelcom riešiť drogy. Keď sa zistí, že guide porušil toto pravidlo, tak končí. 

Majú umelci také požiadavky?

Majú, ale Skepta nemal. On má predsavzatie, že odkedy má dieťa, tak už ani nehúli. Vypiť si vypije a každý si dá aspoň šampanské.

Pre mňa je Yzomandias najreálnejší človek na svete.

A aké máš v tomto smere skúsenosti z predošlých ročníkov?

Hovorí sa, že keď chcú interpreti drogy, nech si ich zoženú sami. Keď sú na tom závislí, že to potrebujú, ja im to nemôžem zakázať. Nie je to príkaz, skôr nepísané pravidlo. Ako guide pracujem piaty rok, niektorí ma s tým v minulosti otravovali, odvolala som sa však na toto pravidlo a keď si to zohnali, tak som ich upozorňovala, aby to nehrotili v areáli festivalu. Je to risk aj pre organizátorov.

Na Pohode sa starala o headlinera: Vybavovať drogy umelcom máme prísne zakázané (Rozhovor)
Zdroj: tani0ka/Instagram

Strela si sa niekedy so sexuálnymi návrhmi? 

Nie. Prvý rok mi interpret nedošiel, tuším si niekto zlomil nohu, druhý som mala takú menšiu chorvátsku kapelu, čo došla sama autom a len popíjala Rakiu a neboli s nimi žiadne ďalšie problémy. Potom som mala Tommyho Casha, s ktorým sme kamaráti do dnešného dňa. V minulom roku som mala Confidence Man. Tí mi doteraz volajú, keď sú v nejakom európskom meste. Ja si vždy s tými umelcami vybudujem taký osobnejší kamarátsky vzťah. 

Takže si sa ani raz nestretla s nepríjemnou skúsenosťou?

Zatiaľ našťastie nie. 

Sú aj baby, ktoré majú dvoch interpretov, ja si zatiaľ netrúfam a Skepta bol celkom náročný na guidovanie. 

Máš za túto prácu zaplatené, alebo to robíš bez nároku na honorár? 

Je tam nejaký honorár, ale skôr je to o tom zážitku. Ja neriešim, že mám za to zaplatené. Aj pre moju kariéru je to dosť nápomocné. Keď chceš fotiť len tak Skeptu, tak ťa pošle kade ľahšie, ale vďaka tejto skúsenosti sa mi nechal nafotiť. Rovnako to bolo aj s Tommy Cashom, jeho manažment mi povedal nie, ale on mi povedal áno. 

Čo musím urobiť, keď chcem byť aj ja guide na Pohode? 

Myslím si, že môžeš poslať životopis priamo organizátorom. Keď ťa vyberú, pravdepodobne dostaneš nejaké malé meno, mne trvalo 5 rokov, kým som dostala Skeptu. Aj keď som mala Tommyho Casha, ešte nebol taký známy. Keď sa osvedčíš, rok od roku môžeš dostať väčšiu kapelu. 

Odporúčané
Ak vyjde počasie, na Pohode predáme skoro tonu bryndzových halušiek a zisk rátame v tisícoch eur, prezrádza majiteľ stánku Ak vyjde počasie, na Pohode predáme skoro tonu bryndzových halušiek a zisk rátame v tisícoch eur, prezrádza majiteľ stánku 14. júla 2019, 15:17

Koľko contact guidov je na Pohode?

Neviem úplne presne, každá, aj menšia zahraničná kapela má svojho. Určite viac ako 100.

Ty si si Pohodu užila aj ako návštevník areálu?

Sú aj baby, ktoré majú dvoch interpretov, ja si zatiaľ netrúfam a Skepta bol celkom náročný na guidovanie. Festival som si však následne dva dni užila ako návštevník. 

Na tvojom Instagrame som si všimol, že sa stretávaš aj českými interpretmi, vrátane Yzomandiasa, či s Tommy Cashom. Sú títo ľudia rovnakí v reálnom svete ako na sociálnych sieťach? 

Pre mňa je Yzomandias najreálnejší človek na svete. Presne tak, ako sa prezentuje hocikde, presne taký je. Tommy Cash je presne taký, ako vystupuje na Instagrame. Kreatívna hlava. Napríklad Dark Polo Gang, tí sú takí, že sa tvária drsne, zbrane a zlato. Pri tom to tak vôbec nie je. 

Na Pohode sa starala o headlinera: Vybavovať drogy umelcom máme prísne zakázané (Rozhovor)
Zdroj: tani0ka/Instagram
Domov
Zdieľať
Diskusia