Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2019, 21:16
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Pohoda 2019 priniesla na trenčianske letisko to najlepšie z hudby a umenia. Takto má vyzerať festival (Fotoreport)

Pohoda 2019 priniesla na trenčianske letisko to najlepšie z hudby a umenia. Takto má vyzerať festival (Fotoreport)
Zdroj: Welin/REFRESHER
HUDBA
Uložiť Uložené

Trenčianske letisko opäť na pár dní ožilo hudbou rôznych žánrov z celého sveta. Ani očakávané pochmúrne počasie nepokazilo atmosféru a Pohoda potvrdila titul najlepšie organizovaného festivalu na Slovensku.

23. ročník Pohody bol opäť príkladom toho, ako má v roku 2019 vyzerať festival pre 30-tisíc návštevníkov. „Napriek celkom nevydarenému počasiu je to tu dobre zorganizované a zároveň čistejšie a udržiavanejšie ako na ostatných festivaloch na Slovensku,“ komentuje návštevníčka Karin.

O nepriaznivom počasí a nižších nočných teplotách sme vedeli na základe predpovedí už vopred, a tak sme mali možnosť adekvátne sa pripraviť. Až na niekoľkohodinovú rannú sprchu v piatok a chvíľkovú hrozbu búrky v sobotu bolo všetko v úplnom poriadku a interpreti mali možnosť odohrať svoje koncerty bez obáv. 

Odporúčané
Ako sa návštevníci Pohody pripravili na búrky? Ako sa návštevníci Pohody pripravili na búrky? 12. júla 2019, 14:03

Highlightom štvrtkového večera bolo vystúpenie Bolo nás jedenásť s majstrom Lasicom, v rámci ktorého sme boli aj svedkami duetu skladbu Čerešne v podaní Zuzany Krónerovej a Shoshany z Lola Marsh. Pripomenuli si tak nedožité 70. narodeniny skladateľa Jara Filipa.

Noc patrila Skeptovi, ktorý bol už pri avizovaní mien veľmi príjemným prekvapením pre mladšie, aj rapové publikum. Dlhodobo najkvalitnejší priekopník žánru grime priniesol na trenčianske letisko novú Ignorance is Bliss show, okrem nových trackov však zazneli aj všetky najväčšie hity.

Aj keď zakladateľ Pohody Michal Kaščák zvykne hovoriť, že štvrtok je taký rozbehový, na tomto ročníku sme určite nemali pocit, že by bol v porovnaní s ďalšími dňami slabší. 

V piatok sme boli svedkami vzácnych diskusií, pričom najväčší záujem bol pochopiteľne o tú s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Tá dokonca priznala, že prvýkrát pocítila v podobnej situácii naozajstnú trému, keďže ju návštevníci privítali obrovským potleskom, ktorý pokračoval po každej jej odpovedi. 

 

Pohoda 2019 priniesla na trenčianske letisko to najlepšie z hudby a umenia. Takto má vyzerať festival (Fotoreport)
Zdroj: Welin

Tí, ktorí práve nemali chuť na hudobný program, mohli na potulkách areálom naraziť na množstvo vizuálnych atrakcií, výstav a inštalácií. Novinkou bol stage Science & Magic, kde sa cez deň konali prednášky vedcov pôsobiacich v CERN-e aj iných inštitúciách. Boli sme svedkami praktických pokusov a veľa účastníkov dnes už vie, prečo má pivo penu. 

Navždy si svoj piatkový koncert na Pohode bude bez pochýb pamätať Gleb, pred ktorého sa podľa jeho vlastných slov postavilo viac ako 10-tisíc ľudí. Tento moment je ešte špecifickejší aj kvôli tomu, že vystupoval už o 14:40. Po ňom ešte doručili skvelé shows aj Death Grips, Jeff Mills a legendárni The Roots. Piatok bol silný aj pre fanúšikov elektronickej hudby.

 

Pohoda 2019 priniesla na trenčianske letisko to najlepšie z hudby a umenia. Takto má vyzerať festival (Fotoreport)
Zdroj: Welin

„Nedalo sa dostať do Magic Mirror zóny na B-Complexku, na čo sa sťažovalo viac ľudí, ktorí ju chceli vidieť, technopárty však mala skvelú atmosféru. Bol to taký highlight večera,“ prezrádza návštevníčka Karin, ktorá ešte trochu ľutuje zrušený koncert Lykke Li. Tú nakoniec nahradilo britské post-punkovo-tanečné duo Sink Ya Teeth.

Sobota bola už tradične dňom, v rámci ktorého mali všetci možnosť dobehnúť všetko, čo ešte nestihli. Za spomenutie stojí aj vychýrená gastrozóna, ktorú však už za nás dostatočne vychválil foodbloger Čoje, takže všetko, čo si premeškal, nájdeš na jeho Instagrame

Odporúčané
Ak vyjde počasie, na Pohode predáme skoro tonu bryndzových halušiek a zisk rátame v tisícoch eur, prezrádza majiteľ stánku Ak vyjde počasie, na Pohode predáme skoro tonu bryndzových halušiek a zisk rátame v tisícoch eur, prezrádza majiteľ stánku 14. júla 2019, 15:17

Ťahúňmi veľmi silného sobotného line-upu boli Mura Masa aj Little Big. Pohoda je však veľmi špecifická aj tým, že návštevníci prichádzajú pod pódiá objavovať novú hudbu, takže sa každý z interpretov tešil veľkému publiku. Svojej povesti neostal nič dlžný aj Donny Benét a vytrvalci boli svedkami skvelej show od Ventolina. 

Pohoda bude s veľkou pravdepodobnosťou opäť súťažiť o titul jedného z najlepších festivalov v Európe. Atmosféra, čistota, komfort, bezpečnosť a ekvilibristická hudobná dramaturgia sú každoročnou výsadou festivalu na letisku pri Trenčíne a inak tomu nebolo ani v aktuálnom roku. 

Pohoda 2019 priniesla na trenčianske letisko to najlepšie z hudby a umenia. Takto má vyzerať festival (Fotoreport)
Zdroj: Welin

„Kultúra, jedlo, hudba. Oproti festivalom v okolí vrátane Balaton Sound, Grape alebo Szigetu je na Pohode čistejšie aj menší počet opitých a agresívnych ľudí. Rodiny s deťmi a dôchodcovia si nájdu svoje, rovnako ako tínedžeri možno prídu do kontaktu s informáciami a momentmi, o ktorých možno ani nevedeli, že by ich mohli zaujímať. Na Pohode v pohode,“ dodáva návštevník Gábor, ktorý hodnotí celkový dojem veľmi kladne

Pohoda 2019 priniesla na trenčianske letisko to najlepšie z hudby a umenia. Takto má vyzerať festival (Fotoreport)
Zdroj: Welin

V súvislosti s organizáciou nás zaujímalo aj to, ako vnímajú Pohodu ľudia žijúci v okolí areálu. Pôvodne sme si mysleli, že sú vystavení veľkému hluku, 79-ročná pani Marta nás však veľmi rýchlo vyviedla z omylu: 

„Pohoda na nás nevplýva negatívne. Hudbu je v noci trochu počuť, ale nie tak, že by sa nedalo spať. Dokonca mám pocit, že tento rok je to ešte tichšie. Možno spravili nejaké zmeny. Ani susedky sa nesťažujú a nepoznám nikoho v okolí, kto by festival vnímal negatívne.“

Marta má dom približne 1 500 až 2 000 metrov vzdušnou čiarou od hlavného pódia, festival však vníma veľmi pozitívne, a to aj z hľadiska čistoty: „Myslím, že je to súčasť bežného života a nevadí nám to. Možno chodí viac ľudí v okolí, ale nemôžem povedať, že by robili neporiadok alebo hluk.“

Domov
Zdieľať
Diskusia