Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2019, 14:14
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Vraj sú tam mimozemšťania aj elitné lietadlá. Ľudia chcú vtrhnúť do Area 51, najtajomnejšej americkej základne

Vraj sú tam mimozemšťania aj elitné lietadlá. Ľudia chcú vtrhnúť do Area 51, najtajomnejšej americkej základne
Zdroj: Ken Lund / flickr.com/photos/kenlund/17576998524/in/photostream
ZAUJÍMAVOSTI USA
Uložiť Uložené

Základňa je známa najmä v komunite UFO nadšencov po celom svete.

Možno si si už všimol vtipnú iniciatívu z Facebooku, ktorá je naplánovaná na 20. septembra. O čo ide? Približne 1 200 000 ľudí sa chce zúčastniť hromadnej akcie s cieľom vtrhnúť do známej americkej základne Area 51. Ďalš vyše jeden milión má o udalosť záujem.Samozrejme, ide o vtip, no aj tak sa môže nájsť zopár ľudí, ktoré sa na miesto v určenom dátume naozaj dostavia.

Odporúčané
Z iniciatívy vbehnúť na základňu Area 51 si robí celý internet srandu. Toto sú najlepšie memes Z iniciatívy vbehnúť na základňu Area 51 si robí celý internet srandu. Toto sú najlepšie memes 13. júla 2019, 20:31

Prvé myšlienky, ktoré bežnému človeku zídu na rozum, sa týkajú prevažne najrôznejších konšpirácií. Mimozemšťania, najtajnejšie a najmodernejšie zbrane, zajatci, rôznorodé výskumy a podobne. Dohadov, čo sa deje v útrobách Area 51, je veľké množstvo, no minimálne v blízkej dobe sa verejnosť nedozvie, na čom presne americká armáda na tomto mieste pracuje.

Keď si otvoríš Google Mapy, presuň sa do Spojených štátov amerických a v západnej časti nájdi štát Nevada. Na juhu, severozápadne od známeho mesta Las Vegas, „svieti“ vyschnuté jazero s názvom Groom a hneď vedľa neho vidno prvé budovy, cesty i dlhé vzletové a pristávacie dráhy. Oblasť sa nachádza v púšti a široko-ďaleko nič nie je. Len vyprahnutá zemina, najodolnejšia flóra, fauna a kopce.

Za kopcom testovali najstrašnejšie zbrane

Je známe, že existenciu tohto miesta americká vláda dlho popierala a tvrdila, že neexistuje. Ešte v 19. storočí bol región známy len vďaka ťažbe surovín v tunajších horách. Pracovali tu bežní ľudia a nešlo o tajuplné miesto. Svoj význam začalo získavať až po vypuknutí druhej svetovej vojny. V roku 1942 tu bolo vybudované armádne letisko a cvičisko.

Základňa v minulom storočí

Area 51: Základňa, kde pracujú na najtajnejších projektoch a nepovolaný sa tam nedostane
Area 51: Základňa, kde pracujú na najtajnejších projektoch a nepovolaný sa tam nedostane Zdroj: commons.wikimedia.org/wiki

Neďaleko sa dokonca nachádza aj pláň (Nevada Test Site), kde USA odpaľovali a testovali svoje jadrové zbrane. Celkovo vykonali takmer 1 000 testov a pri pohľade z výšky vidno slušne rozbombardovanú krajinu. A to len približne 20 kilometrov vzdušnou čiarou západne od Area 51.

Odporúčané
Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď 5. februára 2024, 9:30

Po skončení druhej svetovej vojny sa Spojené štáty americké zapojili do množstva konfliktov po celom svete. Aktivitu v oblasti naplno obnovili v 50. rokoch minulého storočia, kedy narastalo vzájomné napätie medzi USA a Sovietskym zväzom.

Počas tohto obdobia sa USA zameriavalo najmä na letectvo. V miestnych hangároch konštruovali pracovníci najmodernejšie špionážne lietadlá a možno aj ďalšiu kopu zariadení, o ktorých ani len netušíme.

Vznikli tu supermoderné stroje

Prvým „produktom“ bolo lietadlo Lockheed U-2 určené na špionážne lety ponad územím Sovietskeho zväzu. Toto lietadlo operovalo v extrémnych výškach a nebolo pre sovietske radary viditeľné. Nerušene tak monitorovalo aktivity amerického nepriateľa a získavalo cenné informácie. Neskôr sa však Sovietom podarilo jedno z lietadiel spozorovať a zostreliť.

Area 51: Základňa, kde pracujú na najtajnejších projektoch a nepovolaný sa tam nedostane
Area 51: Základňa, kde pracujú na najtajnejších projektoch a nepovolaný sa tam nedostane Zdroj: USAF / Judson Brohmer

Dôležitosť oblasti sa zvýšila ešte viac, keď Američania začali pracovať na svojom ďalšom lietadle – Blackbird. Doposiaľ ide o najrýchlejšie pilotované lietadlo, aké bolo kedy vytvorené. Dosiahlo rýchlosť až 3 529,6 km/h. Stroj vzbudzuje rešpekt už len pri prvom pohľade. No a americká armáda vo vývoji tajných strojov pokračovala ďalej a pravdepodobne tak robí aj dnes.

Odporúčané
AREA 6: tajná americká základňa v Nevade na seba upútala veľa pozornosti. Čo sa v jej útrobách deje? AREA 6: tajná americká základňa v Nevade na seba upútala veľa pozornosti. Čo sa v jej útrobách deje? 9. marca 2016, 15:53

Medzičasom sa však na verejnosti rozšírili rôzne teórie o tom, ako v oblasti Area 51 možno ukrývajú aj mimozemské technológie či samotných mimozemšťanov. Najznámejším prípadom je výpoveď Roberta Lazara. Lazar bol zamestnancom v Area 51 a jedného dňa sa rozhodol prezradiť viac o tom, čo sa vnútri deje. Najprv pod rúškom anonymity, poskytol rozhovor americkej televízii.

Samozrejme, neexistuje žiaden dôkaz o prítomnosti akýchkoľvek cudzích technológií. Myslíš si, že keď o Area 51 vie snáď celý svet, tak aj naďalej by tam americká armáda schovávala čosi dôležité? Na druhej strane, príbehy o priam bájnych technológiách a šedých mužíkoch sú dobrými námetmi na filmy a dlhočizné knihy.

Jeden z Lazarových rozhovorov:

Tvrdil, že v oblasti Area 51 sa nachádzajú aj utajené podzemné priestory, kde armáda pracovala s takými strojmi, ktoré podľa neho nemohli pochádzať zo Zeme. Postupne sa zvýšil záujem verejnosti aj konšpirátorov a vznikli desiatky článkov, kníh, hypotéz a rôznych dohadov o tom, čo sa to tam vlastne deje. Americké úrady však akékoľvek za vlasy pritiahnuté teórie odmietajú, no logicky tento dôležitý armádny priestor stále chránia.

Odporúčané
Dominik odišiel študovať do USA: Školné tu stojí 70-tisíc na rok, presadiť sa na Slovensku je náročné Dominik odišiel študovať do USA: Školné tu stojí 70-tisíc na rok, presadiť sa na Slovensku je náročné 22. januára 2024, 16:30

Vo svete je množstvo ďalších podobných základní. Či už v Rusku, Číne, Indii a podobne. Každá z krajín chce mať svoje výskumy a technológie pod kontrolou a len tak k nim nikoho nepovolaného nepustí.

Domov
Zdieľať
Diskusia