Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2019, 8:08
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Likvidátor z Černobylu spáchal samovraždu po zhliadnutí seriálu od HBO. Vraj mu oživil tragické spomienky

ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Štát mužovi nesplnil sľuby, ktorými ho dostal upratovať následky výbuchu v Černobyle.

Katastrofu po výbuchu štvrtého jadrového reaktora v Černobyle upratovali tisíce ľudí. Jedným z likvidátorov bol aj Nagašibaj Zusupov z Kazachstanu, ktorý mal byť dokonca medzi prvými na mieste činu, píše The Daily Mail. 


Zusupov však v júni spáchal samovraždu, keď v meste Aktobe skočil zo strechy päťposchodovej budovy. Ukončiť život ho údajne nechtiac prinútil samotný seriál Černobyl od HBO, pretože v mužovi oživil tragické spomienky na to, ako svoje zdravie obetoval pri otvorenom reaktore.

Odporúčané
Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) 5. júna 2019, 12:32


Likvidátor zažíval po celý život vážne zdravotné komplikácie, ktoré si spôsobil upratovaním katastrofy. Štát mu vtedy sľúbil finančný prídavok k penzii a byt zadarmo, avšak s rodinou dostali iba jednu izbu v Kazachstane, čo Zusupova s rodinnými príslušníkmi uvrhlo do chudoby.


Dcéra zosnulého likvidátora sa pre britský The Daily Mail vyjadrila, že seriál v otcovi vyvolával veľmi bolestivé spomienky na to, čo sa vtedy počas upratovania udialo a aké následky to na ňom zanechalo. Keď sa v spomienkach pri pozeraní seriálu vrátil do minulosti, údajne už viac túto tragédiu nezvládol.

Domov
Zdieľať
Diskusia