Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2019, 10:25
Čas čítania 0:00
Mario Hudák

V cirkusoch na Slovensku možno budú vystupovať len fretky, psy a mačky. Na slony, levy či tigre budeme musieť do Česka

V cirkusoch na Slovensku možno budú vystupovať len fretky, psy a mačky. Na slony, levy či tigre budeme musieť do Česka
ZAUJÍMAVOSTI ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

V Česku, ktoré má 25 cirkusov, sa dohodli že zvieratá budú v cirkusoch vystupovať aj naďalej. Slovensko bez jediného cirkusu chce zvieratá zakázať natvrdo.

„Zvieratá v cirkuse zakážeme, ale každý má doma nejaké zviera. Podľa mňa sa to dá robiť aj normálne. Cirkus je v podstate to isté čo zoologická záhrada alebo chov domáceho zvieraťa. Ako dieťa som návštevou cirkusu nezískal žiadne negatívne skúsenosti, skôr naopak," komentuje zákaz zvierat v cirkusoxh Juraj Lukáč, šéf najvplyvnejšej ochranárskej organizácie na Slovensku - lesoochranárskeho združenia VLK.

V pripomienkovom konaní je dnes totiž návrh vyhlášky z dielne ministerstva pôdohospodárstva, podľa ktorej by mali byť v cirkusových vystúpeniach na Slovensku zakázané mačkovité šelmy, slony, delfíny, žirafy, primáty a medvede.

Od začiatku roka platí na Slovensku aj novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá definuje zviera ako živého tvora a cítiacu bytosť.

Iba psy, mačky a fretky

Ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej ani ochranárom sa nepáči použitie týchto zvierat v cirkusoch. Podľa agrorezortu často prekračuje hranice a je na hrane ich biologických a fyziologických schopností.

Výhrady majú úradníci a ochranári aj voči častému premiestňovaniu a transportom, ktoré môžu zvieratám spôsobovať stres, poruchy zdravia a správania.

Vystupovať budú môcť iba psy, mačky a fretky. Vyhláška však prísne upravuje pravidlá ich drezúry a výcviku. Nemôže sa používať oheň, výcvik nesmie bolieť a pri náznakoch únavy alebo stresu musí byť prerušený.

Vyhláška naopak povoľuje komentované kŕmenie zvierat či ukážkové prednášky v zoologických záhradách a používanie vtákov dravcov na sokoliarskych akciách.

Čechom zvieratá v cirkusoch nevadia. Slovensko chce zákaz
Čechom zvieratá v cirkusoch nevadia. Slovensko chce zákaz Zdroj: pixabay

Sloboda zvierat: Koniec jednej éry

Cirkusy sú aj napriek okolitému vývoju v šoubiznise ukážkou zábavy, ktorá vzdoruje času. Odhalenie skutočnej reality cirkusov, krutých zákulisných praktík a pribúdajúce iniciatívy ochrancov zvierat na celom svete už prinášajú prvé úspechy,“ vysvetľujú ochranári zo Slobody zvierat.

Zdá sa, že postupné zákazy cirkusov so zvieratami v jednotlivých krajinách naštartovali ukončenie jednej smutnej éry,“ dodávajú.

Sú presvedčení, že v cirkusoch vystupujúcich na Slovensku žijú zvieratá v nedôstojných podmienkach a v stiesnených klietkach.

Od septembra by mali byť v cirkusových vystúpeniach na Slovensku zakázané mačkovité šelmy, slony, delfíny, žirafy, primáty a medvede. Povolené budú psy, mačky a fretky.

Mačkovité šelmy podľa nich nemajú okrem povinnej prípravy možnosť tzv. „enrichmentu“ (obohatenie, slúžiace na zmyslovú, mentálnu či fyzickú stimuláciu zvierat držaných v zajatí) a nemôžu si napĺňať svoje prirodzené potreby.

Vadí im drezúra a transport

Tvrdia, že zvieratá trávia na cestách aj 10 mesiacov v roku, sú pritom natlačené v kamiónoch, maringotkách, klietkach a prepravkách.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 66894 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia