Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2019, 10:51
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Sadista Josef Fritzl: Svoju dcéru držal 24 rokov v pivnici a splodil s ňou 7 detí

Sadista Josef Fritzl: Svoju dcéru držal 24 rokov v pivnici a splodil s ňou 7 detí
Zdroj: youtube.com / The Longest Night: Secrets of the Austrian Cellar
ZAUJÍMAVOSTI ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Prípad, ktorý šokoval celý svet. Tajná miestnosť v suteréne skrývala hrôzostrašný príbeh.

Prípad ako zo zlého filmu sa odohral v dolnorakúskom meste Amstetten a na povrch sa dostal 28. apríla 2008. V ten deň mala rakúska polícia vyniesť v putách z jeho domu Josefa Fritzla. Dôvody na väzobné stíhanie nemali v histórii Rakúska obdoby. Fritzl mal v suteréne svojho domu, ktorý obýval aj so ženou, väzniť dcéru Elizabeth.

Tá mala byť v pivnici držaná nepretržite celých 24 rokov. Svoju vtedy iba 18-ročnú dcéru mal zavrieť v suteréne presne 28. augusta 1984. V deň, keď bola oslobodená políciou, mala 42 rokov. Akonáhle sa tieto skutočnosti prevalili, o prípade informoval celý svet. Josef Fritzl sa stal počas jedného dňa neslávne známym a zároveň nenávideným.

Usporiadaný občan, ktorý si odsedel 12 mesiacov

Ako to v prípade mnohých zločincov býva, aj Jozef Fritzl vyrastal v neúplnej rodine. Vychovávala ho iba matka a bol jedináčik. Na svet prišiel do Rakúska zmietaného nacizmom v roku 1935. Otec rodinu opustil o štyri roky neskôr, pričom so synom už viac neprišiel do kontaktu. Možno by aj chcel, avšak v roku 1944 prišiel ako vojak o život v bitke vo Wehrmachte.

Odporúčané
Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) 9. februára 2024, 17:00

Po ukončenie strednej školy sa Fritzl rozhodol pokračovať a počas štúdia na Vysokej škole technickej sa zamiloval. Do svojej budúcej ženy Rosemarie sa zapozeral už ako 21-ročný a v priebehu rokov spolu splodili až sedem detí, dvoch synov a päť dcér vrátane Elizabeth, ktorá prišla na svet 6. apríla 1966. Po úspešnom dosiahnutí inžinierskeho titulu v odbore elektrotechnika získal prácu v Linzi.

A práve tu sa začala písať Fritzlova kriminálna minulosť. V roku 1967 sa dopustil znásilnenia iba 24-ročnej zdravotnej sestry, ktorej sa vlámal do domu, zatiaľ čo bola sama doma. Pod vyhrážkou smrti sa mu oddala na milosť. V tomto roku bol taktiež podozrivý aj z pokusu o znásilnenie.

Za svoje vyčíňanie bol napokon aj odsúdený. Súd mu odklepol 18 mesačný pobyt za mrežami, z ktorých si odsedel len 1 rok. Je otázne, či je 12 mesiacov skutočne dostatočný trest za znásilnenie.Aj napriek týmto incidentom ho však Rosemarie neopustila a naďalej bola jeho ženou.

Odporúčané
Sériový vrah Fritz Honka: Mastné vlasy, zhnité zuby a alkohol vyparujúci sa zo všetkých otvorov Sériový vrah Fritz Honka: Mastné vlasy, zhnité zuby a alkohol vyparujúci sa zo všetkých otvorov 24. júna 2019, 11:49

Po odpykaní trestu sa na prelome 60. a 70. rokov vrátil späť do rodného Amstettenu, kde si našiel prácu v miestnej stavebnej firme. Neskôr sa vypracoval až na predajcu a vďaka svojmu dobrému postaveniu cestoval po celej krajine.

Keďže sa mu kariéra celkom rozbehla a finančne sa mu darilo, spolu s manželkou investovali a v roku 1972 kúpili penzión pri jazere Mondsee, ktorí mali vo svojom vlastníctve až do roku 1996, teda rok po tom, čo Fritzl odišiel do dôchodku.

Rosemaria a Josef Fritzloví

Prípad Jozef Fritzl
Prípad Jozef Fritzl Zdroj: youtube.com / The Longest Night: Secrets of the Austrian Cellar
 

Pivnica – domov na ďalších 24 rokov

Fritzlove protiprávne jednanie voči dcére sa píše ešte v roku 1977, kedy vtedy iba 11-ročnú Elizabeth údajne po prvýkrát zneužil. Elizabethina puberta mala trochu ostrejší charakter ako je bežné, čo vyvrcholilo, keď v roku 1983 utiekla aj s priateľom do Viedne, kde sa jej zopár týždňov podarilo žiť bez rodičovskej kontroly. Po troch týždňoch ich však našla polícia a Elizabeth bola nútená vrátiť sa naspäť do detskej izby. Na popud rodičov si dorobila čašnícky kurz a zamestnala sa v Linzi.

Odporúčané
Lenockatt pomohla odhaliť kauzu zneužívaných dievčat: Nesúhlasím s tým, že ich Fiki Sulík nazval hlúpymi pi*ami (Rozhovor) Lenockatt pomohla odhaliť kauzu zneužívaných dievčat: Nesúhlasím s tým, že ich Fiki Sulík nazval hlúpymi pi*ami (Rozhovor) 9. februára 2024, 14:30

Pre otca bola však jej správanie neprijateľné a nezachránil to ani návrat do školy a nástup do práce. Elizabeth sa mala čochvíľa z domu odsťahovať. Otec sa ju však z rodinného hniezda rozhodne pustiť nechystal. 28. augusta ju nalákal do suterénu ich rodinného domu a obalamutil ju s tým, že potrebuje pomoc s opravou dverí.

Následne priložil na ústa uterák nasiaknutý éterom, aby dcéru omráčil. Akonáhle upadla do bezvedomia, zamkol ju v komore. Treba podotknúť, že matka nemala o ničom ani potuchy.

Po tom, čo jej dcéra bez stopy zmizla, volala na políciu, no ich pátranie samozrejme neprinieslo žiadne výsledky. Prvú stopu priniesol polícií až sám Fritzl. Obsahom tejto stopy bol list, ktorý mala Elizabeth napísať a poslať domov, no ako vyšlo najavo pri vyšetrovaní, tieto listy písala Elizabeth nedobrovoľne pod vyhrážkou smrti.

Dcéra Elizabeth

Prípad Jozef Fritzl
Prípad Jozef Fritzl Zdroj: youtube.com / The Longest Night: Secrets of the Austrian Cellar

Nič tomu však nenasvedčovalo. Dokonca aj samotný list obsahoval poštovú známku iného mesta. V liste Elizabeth písala o tom, ako bola už unavená zo života, ktorý viedla so svojimi rodičmi. Pobývať na neznámom mieste mala aj spolu s priateľom, pričom rodičov vyslovene varovala, aby ich nehľadali. Fritzl mal teda očividne všetko do detailov premyslené.

Akonáhle situácia s pátraním po ich dcéry vyšumela, všetko sa len zhoršilo. Rosemaria pritom absolútne netušila, že ich dcéra sa celý ten čas nachádza v dome. Je neuveriteľné, že celých 24 rokov sa Fritzlovi darilo utajiť Elizabethinu prítomnosť. Počas týchto rokov ju navštevoval niekoľkokrát do týždňa, kedy ju zásobil jedlom, vodou a ďalšími vecami potrebnými k dlhodobému prežitiu. V pivnici zriadil aj záchod a televíziu.

Odporúčané
Učiteľka mala milostný pomer s 12-ročným žiakom: keď si odpykala trest vo väzení za sexuálne zneužitie dieťaťa, zobrali sa Učiteľka mala milostný pomer s 12-ročným žiakom: keď si odpykala trest vo väzení za sexuálne zneužitie dieťaťa, zobrali sa 4. decembra 2023, 9:30

Vyzerá to, že až napriek väzneniu s ňou zaobchádzal celkom dobre, no opak je pravdou. Počas pravidelných návštev suterénnu ju totiž opakovane bil a znásilňoval, pričom z opakovaných incestných vzťahov vzišlo v priebehu rokov až sedem detí. Nie všetky ale bývali so svojou matkou. Takúto smolu mali Kerstin, Stefan a Felix.

Domov
Zdieľať
Diskusia