Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2019, 16:11
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Americký Pentagon produkuje viac emisií než Maďarsko, Portugalsko či Švédsko

ZAUJÍMAVOSTI PENTAGON
Uložiť Uložené

Ministerstvo obrany má pritom plné ústa rečí o ochrane prírody.

Nie je žiadnym tajomstvom, že USA nepatrí medzi tie najekologickejšie krajiny na svete. Kameň úrazu pritom leží najmä v ich vojenskej stratégii. Spojené štáty americké totiž v roku 2019 do armády investovali absurdných 700 miliárd dolárov a rovnaká suma bude tým istým smerom putovať aj v roku 2020.

Pentagon, teda americké ministerstvo obrany, je pritom zodpovedné až za 80 % spotrebovanej energie americkej vlády, čo sú skutočne ohromné čísla.

Samozrejme, energia sa nespotrebúva v komplexe budov známom ako Pentagon – míňa sa najmä počas používaní strojov a zbraní, testovania nových zbraní a presunu jednotiek a vozidiel (toto všetko tvorí približne 70 % energie spotrebovanej Pentagonom).

A čísla sú vysoké aj napriek tomu, že sa americká vláda snaží používané množstvo energie znižovať.

Americký Pentagon produkuje viac emisií než Maďarsko, Portugalsko či Švédsko
Zdroj: US Air Force

Je pritom ironické, že Pentagon v januári popísal klimatickú zmenu ako problém národnej bezpečnosti, pričom z veľkej časti nesú zodpovednosť oni sami. A problémom sú aj skleníkové plyny. Ak by bol Pentagon považovaný za krajinu, bol by na 55. mieste z hľadiska množstva vypúšťaných skleníkových plynov. A to je viac než napríklad Portugalsko, Maďarsko, Kuba či Švédsko.

Domov
Zdieľať
Diskusia