Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2019, 15:39
Čas čítania 0:00
Michal Beňo

Vyvražďovanie hugenotov: Náboženský fanatizmus, ktorý vyvrcholil Bartolomejskou svadbou a smrťou 3 000 ľudí za jedinú noc

Vyvražďovanie hugenotov: Náboženský fanatizmus, ktorý vyvrcholil Bartolomejskou svadbou a smrťou 3 000 ľudí za jedinú noc
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://en.wikipedia.org/wiki/French_Wars_of_Religion#/media/File:La_masacre_de_San_Bartolom%C3%A9,_por_Fran%C3%A7ois_Dubois.jpg" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">wikipedia.org</a>
ZAUJÍMAVOSTI FRANCÚZSKO HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Krvavé francúzske jatky na príkaz samotného kráľa.

Francúzsko je v 16. storočí obdobím plným náboženských bojovobčianskych nepokojov. O moc nad rýchlo sa rozvíjajúcou krajinou galského kohúta súperia tri frakcie, ktoré spája nenávisť voči vládnucemu rodu Valoisovcov.

Bourbonovci ako priami nástupníci koruny sa usilujú o to, aby Valoisovci nemali žiadneho mužského potomka a mohli by tak na trón zasadnúť podľa starého dedičného práva.

V tomto zámere im kríži cesty rod ortodoxných katolíkov Guisovcov, ktorých modrá krv koluje v žilách aj vplyvnej škótskej kráľovnej Márie Stuartovej.

Úhlavnými nepriateľmi sú členovia Montmorencyov – prívrženci nenávidených hugenotov (Francúzski protestanti neuznávajúci pápežstvo) pod vedením admirála Gasparda de Coligny.

Bartolomejská noc:
Bartolomejská noc: Zdroj: wikimedia.com, image by Limbourg Brothers

Na tróne európskej veľmoci zatiaľ sedí František ll. Francúzsky z dynastie Valois. Ten sa stáva kráľom už ako 14-ročný po tom, čo jeho otec, kráľ Henrich ll., tragicky zomiera počas rytierskeho turnaja. Za ženu má v tak mladom veku prisľúbenú Máriu Stuartovú, budúcu škótsku kráľovnú.

Kvôli panovníkovej neskúsenosti a nepokojným časom sa regentom ríše stáva kardinál Lotrinský, Stuartovej strýko a jeden z popredných predstaviteľov rodu Guisovcov. Ten však svoje vplyvné postavenie zneužíva na masakrovanie a náboženské prenasledovanie hugenotov.

Odporúčané
V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy 8. júna 2019, 12:07

Francúzski protestanti sa preto rozhodnú zakročiť a zvrhnúť rod Guisovcov z mocenských pozícií. Sprisahanie sa ale odhalí, nastanú tvrdé represie a vzbúrenci skončia na šibeniciach.

Neľahkej situácii a nábožensky rozpoltenej krajine nepomôže ani smrť mladého panovníka, ktorého zradí podlomené zdravie.

Bartolomejská noc:
Bartolomejská noc: Zdroj: wikimedia.com, image by Gustave Dore

Na trón nastupuje Františkov 10-ročný brat Karol lX., pričom regentkou sa stáva jeho matka Katarína Medicejská, ktorá okamžite tlačí katolíkov i hugenotov do uzavretia mieru. Neprezieravo ustupuje obom stranám na politickom poli.

V januári 1562 vydáva zásadný dokument: Edikt zo Saint-Germain povoľujúci hugenotom konať verejné obrady v kostoloch mimo veľkých miest. Zároveň, aby sa vyhlo krviprelievaniu, vyhlasuje všeobecný zákaz nosiť zbrane.

Politika ústupkov voči kacírom však nefunguje a katolícki poddaní sa búria – masakrujú hugenotov, ničia ich statky a dávajú tak zámienku šľachte postaviť sa proti korune.

Bartolomejská noc:
Bartolomejská noc: Zdroj: wikimedia.com, image by Richard Rowlands

Vypukne občianska vojna a edikt zaručujúci náboženské práva hugenotom končí  zadupaný v prachu a krvi. Vojvoda František de Guise napáda protestantov pri ich bohoslužbách vo Wassy na severovýchode Francúzska.

Odporúčané
KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? 21. apríla 2024, 10:00

1. marca 1562 dáva povel na streľbu do neozbrojených protestantov modliacich sa v starej stodole. Na mieste zomiera 23 ľudí a ďalších 130 je vážne zranených. Fanatický katolík následne v meste vyhlasuje lov na kacírov – podľa niektorých historických prameňov tak umiera v najbližších dňoch ďalších 1 000 hugenotov.

Vojna oficiálne započala a obe bojujúce frakcie začínajú hľadať finančnú aj vojenskú pomoc za hranicami krajiny.

Bartolomejská noc:
Bartolomejská noc: Zdroj: wikimedia.com, image by Hogenberg

Hugenotov vedú admirál Gaspard de Coligny a mladý Ľudovít Bourbonský, princ de Condé. Obaja svojimi armádami obsadzujú strategické francúzske mestá a katolíckemu obyvateľstvu sa krvavo mstia.

Vojna si však nevyberá obete len medzi najchudobnejšími – na bojovom poli zomiera významný vojvodca Antonín Bourbonský i samotný František de Guise.

Rozvrátenému Francúzskemu kráľovstvu dochádza dych, sýpky sú prázdne, kostoly rozbité a obyvateľstvo značne preriedené. Okolnosti tak v roku 1563 dovedú znepriatelené strany k dočasnému mieru.

Bartolomejská noc:
Bartolomejská noc: Zdroj: wikimedia.com, image by Unknown author

Mier náboženských frakcií prijíma regentka Katarína s radosťou a pre poddaných organizuje turnaje, bohaté hostiny a farebné slávnosti. Prostý ľud sa baví a časom skutočne zabudne na minulosť. Ibaže je to len ilúzia – pokoj pred búrkou.

Domov
Zdieľať
Diskusia