Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2019, 13:39
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Černobyľ je stále smrteľne nebezpečný. Znepokojujúce červené farby naznačujú, že sa oblasť vyčistí až za desaťtisíce rokov

ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Jadrová katastrofa v Černobyľe bude mátať aj desiatky generácií po nás.

Od výbuchu jadrového reaktoru v Černobyle síce ubehlo už 33 rokov, no ide len o mizivé číslo, pokiaľ je reč o období, za ktoré sa oblasť stane obývateľnou. Nukleárna pohroma, ktorú katastrofa v Černobyle spôsobila, zo zemského povrchu len tak nezmizne, čo potvrdujú aj najnovšie zábery z dronov, o ktoré sa postarali experti z University of Bristol.

Tí použili viacero množstvo dronov, ktoré podrobne zmapovali približne 15 kilometrov štvorcových najdotknutejšie oblasti a výsledkom je, že Černobyľ je na tom o niečo horšie, ako sme očakávali.

Na mapovanie oblasti sa používal špeciálny pulzujúci laser menom LIDAR, pričom vedci objavili aj nebezpečné zóny, o ktorých sa ani nepredpokladalo, že by mohli byť postihnuté radiáciou.

Okrem iného objavili zvýšenú radiáciu v evakuovanej dedinke menom Buriakivka, no našli sa aj úplne nové rádioaktívne oblasti – napríklad pri starom železničnom depe neďaleko elektrárne by bol človek za pár hodín vystavený takej radiácii, akú by pri bežných podmienkach prijal za rok.

Odporúčané
Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adoptovať šteniatko (Rozhovor) Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adoptovať šteniatko (Rozhovor) 26. apríla 2020, 13:08

Podľa najnovších dohadov budeme na kompletné „vyčistenie“ čakať aj desaťtisíce rokov a my sa kompletnej návštevy elektrárne určite nedožijeme. Do blízkeho mesta Pripiať však na každoročnej báze prúdia tisícky turistov, no dlhodobo by podľa vedcov na mieste určite zostať nemohli.

Domov
Zdieľať
Diskusia