Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2019, 20:01
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

8. séria Game of Thrones napráva chyby 7. série a oveľa viac sa venuje postavám. Robí to však dobre?

8. séria Game of Thrones napráva chyby 7. série a oveľa viac sa venuje postavám. Robí to však dobre?
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES
Uložiť Uložené

Tvorcovia si zobrali kritiku 7. série k srdcu, má to však svoje háčiky.

Mnohí na posledné dve epizódy Game of Thrones nadávajú. Vraj sú veľmi pomalé a na to, že sa zameriavajú na postavy a dialógy, ich veľmi nepremysleli. Majú pravdu v tom, že bratríčkovanie a „priateľstvá“ vytvorené behom jednej noci sú príliš okatým spôsobom, ako divákov sentimentálne spojiť s postavami. Možno nás donútia obľúbiť si ich a o to viac oplakávať ich blížiacu sa nevyhnutnú smrť, no tieto vzťahy sa mali budovať posledné dve série. 

8. séria Game of Thrones paradoxne trpí nie kvôli nedostačujúcej kvalite, ale práve kvôli minulej sérii, ktorá to celé tak trochu pokašľala. Dejové linky sa poriadne neuzavreli, ich progres sa uponáhľal a postavy začali cestovať v čase a priestore. Celé to bol jeden veľký bordel, kedy sa tvorcovia vykašľali na to najdôležitejšie, čo si pestovali od samého začiatku. Na postavy, dialógy a vzťahy medzi nimi. Stretnutia, na ktoré sme čakali celé roky, tak nepôsobili až takým úderným dojmom a ani z tých dialógov sme sa neposadili na zadok. 

Je to škoda, pretože celé tie série a roky predtým prišli vnivoč. Doteraz nevieme, kde bol problém. Jednak na scenár prestal dohliadať George R. R. Martin, jednak sa tvorcovia rozhodli seriál ukončiť skôr, ako si to on sám predstavoval. Tvrdí, že sme sa pokojne mohli dočkať 10 sérií a podľa nás nie je ďaleko od pravdy. Minimálne tá 7. a 8. mali byť v plnohodnotnom merítku. 

8. séria Game of Thrones napráva chyby 7. série a oveľa viac sa venuje postavám. Robí to však dobre?

Showrunneri si však dupli a seriál sa rozhodli ukončiť skôr, čo nepotešilo samotné HBO, fanúšikov a ani Martina. Stále je možné, že HBO tento krok vzhľadom na rozpočty uvítalo, no tie epizódy sa predsa stále dali vyplniť tak isto ako v predošlých sériách. A málokedy sme sa mohli rozprávať o prázdnej vate. Zdá sa však, že po kritike sa scenáristi rozhodli fanúšikov nenaštvať ešte viac a zamerali sa na postavy.

A tak sa v prvých dvoch epizódach všetci spájajú, kecajú, objímajú sa a smejú. Keby to nebola tak trochu surreálna partia niekdajších nepriateľov na život a na smrť, pôsobilo by to prirodzenejšie. Aj preto funguje scéna pri ohni s Davosom, Podrickom, Tyrionom, Brienne, Jamiem a Tormundom oveľa lepšie ako tá s Houndom, Bericom a Aryou. 

Do konca nám ostávajú už len 4 epizódy a ja osobne si myslím, že kecať sa prevažne bude už len asi v dvoch. Nepochybne nás čaká Bitka o Winterfell a následne sa musí vyriešiť situácia ohľadom Iron Throne. Tvorcovia tak chcú dať postavám posledné zbohom a posledných pár minút s úsmevom na tvári, čo im kvitujeme. Niektoré si to určite zaslúžia a keby sme sa ich nedočkali, fanúšikovia by penili. Správne, ide o fanservice, proti ktorému však ja osobne nič nemám a užívam si ho. 

8. séria Game of Thrones napráva chyby 7. série a oveľa viac sa venuje postavám. Robí to však dobre?

Game of Thrones zdobia súboje a epické akčné sety, no tvoria menší zlomok toho, prečo sa diváci po celom svete do seriálu zamilovali. Stredobodom boli stále postavy, dialógy a hlášky zvýrazňujúce kontrast medzi rozličnosťou postáv, ich spoločenského postavenia a prostredia, z akého pochádzajú. Aj preto sa nám dialógy zdajú menej vybrúsenejšie než v predošlých sériách. Postavy spolu trávili viac času, aklimatizovali sa v novom prostredí a spoločne s postavami v ňom začali pôsobiť prirodzenejšie. 

7. a 8. séria však vrhla všetkých na jednu kopu a miestami to jednoducho nefunguje tak, ako by sme si želali. Aj všetky tie stretnutia a dlhoročne očakávané rozhovory pôsobia ako nákupný zoznam tvorcov, ktorí si jednoducho odškrtávajú povinné „reunions“, pretože im nemienia venovať viac času na obrazovke a zároveň aspoň môžu povedať, že Jon a Arya si predsa po 7 rokoch pokecali. Veď prehodili až 9 viet!

8. séria sa určite snaží napraviť chyby tej 7. V redakcii si ju užívame plnými dúškami a vôbec nám nevadí, že v prvých dvoch častiach absentovala akákoľvek akcia. Tvorcovia sa však nie úplne šťastne snažia vsugerovať divákom, že všetky tie postavy by im mali byť nesmierne sympatické. O týždeň by sme tak mali veľmi silno plakať, keď ich odpravia na druhý svet. Vzhľadom na uponáhľanosť 7. série a chyby, ktorých sa tvorcovia dopustili, je to však pravdepodobne najreálnejšie pozitívne riešenie a my sme vďační aspoň zaň. 

Anketa:
Aký názor máš na prvé dve epizódy Game of Thrones ty?
Sú super, som rád, že sa venujú výlučne postavám a ich dialógom
Čakal som viac akcie, no som rád, že postavy dostali pred koncom viac priestoru
Začínam sa nudiť, chcel som viac akcie a nestačí mi, že sa objaví v ďalších častiach
Sú super, som rád, že sa venujú výlučne postavám a ich dialógom
45 %
607 Hlasov
Čakal som viac akcie, no som rád, že postavy dostali pred koncom viac priestoru
44 %
594 Hlasov
Začínam sa nudiť, chcel som viac akcie a nestačí mi, že sa objaví v ďalších častiach
11 %
143 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia