Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2019, 17:03
Čas čítania 0:00
Vl Mi

„Skúste zabudnúť na to, že Rómov nenávidíte a zamyslite sa nad podstatou.“ Infografika o Rómoch spustila lavínu emócií

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ľudia sa rozpísali o svojich skúsenostiach s Rómami. Mnoho komentárov bolo pozitívnych, no našli sa aj takí, čo Rómom priali len to najhoršie.

Slovákom netreba veľa, aby sa rozprúdila vášnivá diskusia na internete, stačí len zaťať do živého. O to viac to platí, ak sa bavíme o Rómoch. Obľúbeným slovným spojením nie som rasista, ale sa začína každý štipľavý, útočiaci komentár v každej diskusii. O tom, že sú tieto komentáre na hranici únosnosti, či dokonca až zákona, sa nemusíme ani baviť.

Výsledky volieb ukazujú, že u nás, podobne ako v ostatných krajinách Európy, silnie nacionalistické zmýšľanie výrazne prepletené s rasizmom a strachom z toho vonku – sprisahanie zo zahraničia, migranti, skazení liberáli. Keď k tomu pridáme ešte nekonečnú voľnosť internetu, proruských trollov a neoverené informácie, vznikne v diskusiách často naozaj pozoruhodný guláš hlúpostí.

Mohli sme sa o tom presvedčiť po článku blogera Jakuba Godu, ktorý vyvolal vášnivé emócie. Už len text s nadpisom „Skutočná pravda o štátnej podpore pre Rómov, ktorú vám virálne články zatajujú!“ napovedá, že mnohí diskutéri majú čo-to povedať. Goda navyše vytvoril zaujímavú a jednoduchú grafiku, ktorá odkaz umocnila. Tá sa šírila na pomery slovenského internetu virálne.

Rómovia
Rómovia Zdroj: Jakub Goda

Takmer 800 komentárov a tisícky lajkov

Diskutéri na Facebooku riešili infografiku niekoľko dní. Od Godu sa dostala k Zomri a k Ábelovi Ravaszovi, ktorý je splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity. Len na týchto kanáloch šikovne spracovaný obrázok s pár vetami a uštipačnou poznámkou dostal vyše 5700 lajkov a takmer 800 komentárov. Konšpiračné weby a pofidérne stránky na Facebooku sme do konečného čísla nezapočítali.

Ako to na modrej sociálnej sieti býva zvykom, mohli sme nájsť všetky druhy komentárov. Nadávky, hoaxy a polopravdy boli početné.

„Pre autora článku: Bývam asi 300 metrov od osady. Ponúkam ti 15 dní zadarmo ubytovanie a stravu. Každé ráno ťa pošlem na nákup do obchodu, potom na poštu a neskôr pre malé dieťa do školy. Poobede ťa pošlem predpísať lieky pre chorú ženu, ktorá celý život robila niečo pre tento štát a budeš tam čakať kvôli žene, ktorú bolí moč, má ščipaka, jej syn je tehotný, zablokovali jej DIGI a podobne,“ reaguje jeden z diskutujúcich s falošným menom Persona Non Grata.

„Tento príspevok vnímam v zmysle „Všetci ste rasisti a tolerujte všetko, čo robia ľudia cigánskeho pôvodu," uzavrel. Viacerí ignorovali fakty na obrázku a radšej útočili na autora infografiky. „Na cigánov je najväčší expert stále ten, kto s nimi nežije v blízkosti. Keď vám začnú kradnúť veci, alebo prepadnú niekoho vám blízkeho na ulici, tak by som chcel vidieť vašu lásku a toleranciu,“ napísal na Zomri Benjamín, ktorý si vyslúžil desiatky lajkov.

Našli sa aj rozumní

Nie všetci zatracovali grafiku s faktami. Mnohí sa vyjadrovali pozitívne a zmysel virálneho obrázka im neušiel. „Pochopil som tabuľku, je to vyvrátenie nepravdivých mýtov. Netvrdí sa v nej, že s Rómami nie sú žiadne problémy. Rozčuľovanie a upozorňovanie na to, že niekde napríklad znečisťujú rieku odpadom, je iné, ako rozčuľovať sa nad tým, že dostávajú lieky či brikety zadarmo – jedno je fakt, druhé mýtus, reagoval Matej na komentár podporujúci hoax o Rómoch.

Objavili sa aj názory, ktoré boli podopreté vlastnými skúsenosťami. Jedným z nich je bezpochyby komentár Michala. Býva na východe, 700 metrov od rómskej osady. „Autor neuvádzal v obrázku svoj názor na Rómov, ale porovnával prosté fakty s tým, ako vníma tieto veci verejnosť. Skúste aj vy spraviť rovnakú vec. Skúste zabudnúť na to, že tých ľudí v osadách nenávidíte a zamyslite sa nad podstatou.

V rozsiahlom komentári opisuje svoje skúsenosti a hovorí o mentálnom nastavení ľudí. „Deti, ktoré sa aj dnes rodia do osád, za to skutočne nemôžu, akým spôsobom budú vychovávané a čo z nich nakoniec vyrastie, ak sa im nepomôže „zvonka“. Skúste si predstaviť, že ste sa do takej osady narodili vy. Myslíte si, že dnes by ste sedeli na Facebooku a študovali na strednej alebo výške? Nie, vyrástol by z vás rovnaký „smradľavý cigáň“, akého teraz nemáte radi.“

Problém s Rómami v nás vrie

Domov
Zdieľať
Diskusia