Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2019, 18:01
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ak neurobíš ani 10 klikov, hrozí ti vyššie riziko vzniku srdcových chorôb, hovorí výskum

ZAUJÍMAVOSTI ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Výskum z Harvardu hovorí jasnou rečou.

Kedysi si možno s kamarátmi súťažil o to, kto zvládne urobiť viac klikov. V detstve si kliky možno bral na ľahkú váhu, ale vedci z Harvard T.H. Chan School of Public Health nedávno zverejnili dlhodobú štúdiu, na základe ktorej vyšlo najavo, že ak dokážeš urobiť viac ako 40 klikov, výrazne sa v tvojom živote znižuje riziko srdcových chorôb.

Na účastníkoch štúdie, ktorí zvládli viac ako 40 klikov, sa štatisticky prejavilo o 96 % nižšie riziko vzniku kardiovaskulárnych komplikácií. Lepšie na tom budeš aj v prípade, ak dokážeš urobiť aspoň viac ako 10 klikov, teda medzi 11 až 20 klikov. Vďaka tomu by ti malo riziko vzniku týchto problémov klesnúť o 64 %.

Ak neurobíš ani 10 klikov, hrozí ti vyššie riziko vzniku srdcových chorôb, hovorí výskum
Zdroj: Brett Cap/YouTube

Štúdie sa zúčastnilo 1 104 mužov v priemernom veku 40 rokov. Účastníkmi pritom boli hasiči z amerického štátu Indiana, ktorí začali v hasičskom zbore pôsobiť medzi rokmi 2000 až 2007.

V nasledujúcej dekáde výskumníci zisťovali, ako schopnosť klikovať ovplyvnila kardiovaskulárne zdravotné problémy. Napokon sa medzi účastníkmi objavilo 37 srdcových komplikácií ako srdcové záchvaty či dokonca srdcové infarkty končiace smrťou. Samozrejme, výskumníci konštatujú, že štúdiu treba realizovať aj na iných účastníkoch a výskum by nemal zostať zaseknutý v tejto fáze.

Domov
Zdieľať
Diskusia