Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2019, 14:55
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Šikovný Vietnamec vyrába slamky z trávy. Jednorazové plasty odmieta, jeho výrobky neobsahujú ani chemikálie

ZAUJÍMAVOSTI VIETNAM
Uložiť Uložené

Takéto slamky by sa po roku 2021 mohli udomácniť aj na Slovensku.

Aj vďaka iniciatíve Európskej únie sme sa minulý piatok od nášho ministerstva životného prostredia dozvedeli, že na Slovensku bude od roku 2021 zakázaný predaj jednorazových plastov. Aj keď jednorazové plasty samozrejme nemôžu za všetko znečistenie na našej planéte, čím menej ich používame, tým lepšie.

Odporúčané
Slovensko zakázalo predaj jednorazových plastov Slovensko zakázalo predaj jednorazových plastov 5. apríla 2019, 10:40

Už dávno si to uvedomil šikovný muž Tran Minh Tien z Vietnamu. Nepotreboval ani žiadne legislatívne návrhy, príkazy a zákazy, aby pochopil, že jednorazový plast nás raz zamorí natoľko, že ho budeme musieť zakázať. Keď sa preto poobzeral okolo seba, zistil, že by z jedného druhu trávy rastúcej vo vietnamskej prírode mohol vyrábať prírodné slamky, ktoré sa jednoducho rozložia, keď ich človek prestane používať a vyhodí.

Tran Minh Tien využíva rastlinu s názvom Lepironia. Bez väčších problémov jej dokáže nazbierať hromadu v blízkosti svojho bydliska, následne steblá trávy vyčistí, prepláchne vodou a nareže na požadovanú dĺžku. Bežná dĺžka slamiek dosahuje okolo 20 centimetrov, takže aj Vietnamec zvolil túto dĺžku.

Sám sa chváli tým, že jeho slamky neobsahujú žiadne plasty, konzervačné látky ani zbytočné chemikálie, ktoré by mohli mať dopad na zdravie človeka a najmä zdravie našej prírody. Tran Minh Tien slamky balí po 100 kusoch do banánových listov a vo svojom obchode ľudí upozorňuje, aby ich nevyhadzovali po prvom použití. Keď si objednáš čerstvé verzie, môžeš slamky uskladniť v byte celý týždeň, inak si radšej zaobstaraj vysušené verzie, ktoré ti vydržia aj šesť mesiacov.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Uvidíme, ako sa k zákazu jednorazových plastov od roku 2021 postavia naši výrobcovia a prevádzkovatelia reštaurácií. Slamky zostávajú aj naďalej žiadaným produktom, veď kto by večer v bare pohrdol drinkom bez nej, a tak by v ideálnom svete mohli byť tieto trávové slamky skvelou alternatívou. Na Slovensku sa napriek tomu pravdepodobne neobjavia a budeme sa musieť spoliehať na papierové slamky.

Domov
Zdieľať
Diskusia