Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2019, 1:43
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Slovákom chýba na výplatnej páske viac ako 100 €. S priemernou mzdou sme na chvoste EÚ

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Väčšina Slovákov má výplatu s trojciferným číslom.

Slovensku sa ekonomicky darí a priemerná nominálna mzda vzrástla o 6,2 %, minulý rok predstavovala 1013 €. Aj napriek tomu, že je to pozitívna správa, nemáme dôvod oslavovať. Nad tisíc eur zarába iba 39 % Slovákov.

Z prieskumu vyplýva, že by sme chceli zarábať v priemere aspoň o 100 € viac. „Ideálny príjem Slovákov je 1129 €. Pritom predstava o plate, ktorý by priniesol pocit spokojnosti, je u mužov o 200 € vyššia ako u žien,“ citujú Aktuality hovorkyňu Poštovej banky Lýdiu Žáčkovú. Slovensko je v rámci EÚ na chvoste. Menej v priemere zarábajú v šiestich krajinách. Sú to krajiny Poľsko, Lotyšsko, Maďarsko, Litva, Rumunsko, Bulharsko. 

Peniaze potrebujeme predovšetkým na nečakané výdavky. „Či už je to nový elektrospotrebič, ktorý nám ušetrí čas, energiu a v konečnom dôsledku aj peniaze, alebo nepredvídateľné náklady na opravu auta, nedoplatky, študijné výdavky detí a podobne,“ dodáva hovorkyňa. 

Nedávno sme ti priniesli dva zaujímavé články, ktoré sa venujú zárobkom na Slovensku. Vyskúšali sme, či sa dá prežiť v hlavnom meste z minimálnej mzdy. Neskôr sme zas v Bratislave skúsili vyžiť z priemerného platu Prešovčana, to už bolo o čosi lepšie.

Slovákom chýba na výplatnej páske viac ako sto eur. S priemernou mzdou sme na chvoste EÚ
Slovákom chýba na výplatnej páske viac ako sto eur. S priemernou mzdou sme na chvoste EÚ Zdroj: unsplash.com
Domov
Zdieľať
Diskusia