Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2019, 16:01
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Najlepšie ženské rapové a R&B skladby na Slovensku a v Česku

HUDBA
Uložiť Uložené

Pri príležitosti medzinárodného dňa žien sa pozrieme na to, čo do dnešného dňa prinieslo do domáceho rapu a R&B nežné pohlavie.

Aj keď zostáva pravdou, že na vyjadrenie rešpektu a úcty k nežnému pohlaviu by sme nemali hľadať špeciálny deň, aspoň máme ideálnu príležitosť uvedomiť si ich dôležitosť. No a keďže je neodmysliteľnou súčasťou Refresheru hudobná kategória, v rámci ktorej sa venujeme v prvom rade rapu a R&B, rozhodli sme sa pripomenúť si MDŽ trochu netradičným spôsobom.

Odporúčané
Desať zástupkýň nežnejšieho pohlavia pôsobiacich pred rokom 2010, bez ktorých by dnes nebol ženský rap na Slovensku Desať zástupkýň nežnejšieho pohlavia pôsobiacich pred rokom 2010, bez ktorých by dnes nebol ženský rap na Slovensku 26. novembra 2017, 19:17

Obzvlášť v posledných rokoch sa práve týmto dvom žánrom darí aj v našich končinách a my môžeme s čistým svedomím prehlásiť, že máme byť na čo hrdí. Je však dôležité poznamenať, že na Slovensku a v Česku sme sa už aj pred viac ako dekádou mohli pochváliť kvalitnými speváčkami, resp. raperkami. 

Práve dnes sme sa rozhodli dať dohromady desiatku najlepších skladieb, ktoré sa nežnému pohlaviu podarilo vyprodukovať. Na niektorých hosťujú aj rapoví kolegovia, no my sme vybrali práve tracky, kde sú ťahúňmi práve ženy. Už tradične platí, že ide o subjektívny výber tej časti redakcie, ktorá má žánrovo k tejto tvorbe blízko a pripúšťame, že tvoja TOP 10 môže vyzerať úplne inak. 


10. Fejbs - MDMA

Fejbs patrí k najdrzejším slovenským raperkám a od svojich kolegýň sa líši skoro vo všetkom. Už po prvom vypočutí ti bude jasné, že hudbu nerobí s cieľom bezduchého profitu, práve naopak. Trnavčanka sa nehrá na chutnú, všetko povie na rovinu a ak chce, tak môže v skladbách spievať alebo vymýšľať nové flowy. Veľmi dobre je vybavená aj po lyrickej stránke a fanúšikov si získala vďaka svojej neustálej aktivite. My sa najradšej vraciame k temnejšej veci MDMA so zaujímavým vizuálom.


9. Sima feat. Pil C - Môj Svet

Sima využila spomedzi všetkých interpretov na Podzemgangu svoju šancu najefektívnejšie a dnes je z nej úspešná rapujúca speváčka. Alebo naopak. Má za sebou dva sólové albumy, pričom oba zasvätila opisovaniu sveta zo svojej často kritickej perspektívy.

Ešte predtým však stihla nahrať viacero odlišných skladieb, ku ktorým sa vždy radi vraciame a práve spolupráca s Pil C-m medzi ne patrí. Dnes už Sima viac experimentuje, vyberá si tanečné hudobné produkcie a orientuje sa na živé vystúpenia, čo však v žiadnom prípade pre jej kariéru nie je na škodu.


8. Kristína feat. Opak - Som Tvoja

Bežný rádiový fanúšik speváčky Kristíny v súčasnosti pravdepodobne vôbec netuší nič o jej úplných začiatkoch, ktoré siahajú viac než dekádu naspäť. V tom čase ešte mala od toho súčasného popu veľmi ďaleko a ktovie, ako by to dopadlo, keby dostala viac príležitostí v prítomnosti domácich raperov. Ide však o obrovský klenot slovenského rapu, resp. R&B, na ktorý snáď s radosťou spomína aj samotná autorka. 


7. Gongy Bodišová feat. Moja Reč - Som Čierna

V rámci slovenského rapu boli vždy Supa a Delik ako Moja Reč najväčšími bojovníkmi s rasizmom v textoch aj mimo nich. Dôkazom bola aj ich podpora speváčky Gongy, ktorá sa pôvodne zviditeľnila vďaka talentovej súťaži, pričom snáď nikto o jej kvalitách už vtedy nepochyboval. Skvelá (pre mnohých motivačná) skladba je aj v dnešnej dobe veľmi aktuálna a pripomenúť si ju nikdy nie je na škodu.


6. Luisa feat. Yzomandias - Dôležité

Každý raper by sa mal v dnešnej dobe vedieť pochváliť a je úplne jedno čím, pre každého je totiž dôležité niečo iné. Členka Comebackgangu sa napríklad môže chváliť tým, že podľa všetkého nevie hospodáriť s peniazmi, no v prvom rade má na spolupráci v súčasnosti najlepšieho českého rapera. Keďže máme Luisu ešte na vyššej priečke, k tomu dôležitému sa dostaneme o chvíľu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia