Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2019, 14:15
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Egypte objavili tisíce rokov ukrytú hrobku s 50 múmiami. Archeológovia zdôrazňujú jej dôležitosť

ZAUJÍMAVOSTI EGYPT
Uložiť Uložené

Významný archeologický nález prichádza z Egypta.

Archeológovia v Egypte nezaháľajú ani po príchode nového roka. Prvým objavom v roku 2019 sa stala hrobka, ktorá doteraz odolávala pomyselnému zubu času, kde výskumníci objavili nečakané množstvo múmií.

Hrobka, pravdepodobne patriaca do obdobia Ptolemaiovcov medzi rokmi 323 a 30 pred naším letopočtom, leží neďaleko mesta Minya na juh od hlavného mesta Káhira. Nález bol verejnosti odprezentovaný pod hlavičkou egyptského ministerstva starožitností, na slávnostnej ceremónii sa objavilo aj niekoľko veľvyslancov z rôznych zahraničných krajín.

Výskumníci v hrobke objavili štyri pohrebné komory a dohromady napočítali až 50 múmií. Nešlo len o dospelých ľudí, ale aj o deti. Ratolesti tvorili až 12 múmií. Vykopávky sa uskutočnili v archeologickom stredisku Tuna el-Gebel a aj keď už výskumníci prehľadali takmer všetky kúty pohrebných komôr, zatiaľ múmie nevedia identifikovať.

„Nenašli sme žiadne mená napísané v hieroglyfoch,“ poznamenal zástupca ministerstva starožitostní Mostafa Waziri. Napriek tomu sa archeológovia zhodujú, že umiestnenie aj spôsob mumifikácie naznačujú dôležitosť mŕtvych osôb. Zrejme muselo ísť o ľudí na prestížnych pozíciách, ktorých si vtedajší vládcovia vážili, a tak boli po smrti umiestnení do takejto hrobky.

Domov
Zdieľať
Diskusia