Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2019, 8:18
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Majú homosexuálne páry trvalý dopad na psychické zdravie dieťaťa? Pozreli sme sa na faktory ovplyvňujúce náš vývin

Majú homosexuálne páry trvalý dopad na psychické zdravie dieťaťa? Pozreli sme sa na faktory ovplyvňujúce náš vývin
Zdroj: unsplash.com / Priscilla Du Preez
ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Vplyvy, ktoré nás formujú.

Náš vývin ovplyvňuje množstvo externých faktorov, ktoré majú hlboký dopad na psychiku a sociálny život človeka. Vplyv na každého z nás je odlišný, keďže všetci sme jedineční a vonkajšie podnety vnímame svojou prirodzenou intenzitou. Poďme sa spoločne pozrieť na 4 základné faktory, ktoré nás od narodenia ovplyvňujú v najväčšej možnej miere.  

Neúplná rodina verzus homosexuálni rodičia

Významnú úlohu počas nášho vývinu hrá bezpochyby aj sexuálna orientácia rodičov. Téma, ktorá u nás aj v susedných Čechách vyvoláva búrlivé diskusie a väčšina, najmä starších ľudí, o tom nechce ani počuť. Výskumy potvrdili, že rodičia, ktorí sú rozvedení a žijú bez partnera častejšie podliehajú stresu a pôžitok zo samotného rodičovstva býva menší.

Deti z neúplných rodín sa často správajú nevhodnejšie a horšie ako deti, ktoré boli vychovávané homosexuálnym párom. Deťom, ktoré vyrastajú a sú vychovávané homosexuálnym párom neboli zistené žiadne sociálne a emočné dysfunkcie.

Rodičia neovplyvnili ani výber sexuálneho partnera, a teda deti homosexuálov si nemusia v budúcnosti vyberať partnerov rovnakého pohlavia. Deti homosexuálne orientovaných rodičov majú normálne vzťahy s rovesníkmi, sú rovnako dobre sociálne začlenené a kompetentné ako deti z heterosexuálnych rodín,“ hovorí psychologička Kateřina Thorová.

Faktory ovlpyvnujjuce vývin človeka / homosexuálni rodičia/neuplná rodina/súrodenci
Faktory ovlpyvnujjuce vývin človeka / homosexuálni rodičia/neuplná rodina/súrodenci Zdroj: unsplash.com / Nick Karvounis

Ohľadom tejto tematiky bol robený aj výskum na 17-ročných dievčatách a chlapcoch, ktorí od narodenia vyrastali s párom lesbických matiek. Tieto deti sa narodili z umelého oplodnenia. Jedinci preukázali stabilnú sociálnu adaptáciu a vyrovnanosť.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Pre deti nie je ľahké prijať inú sexuálnu orientáciu, než je zvykom. Odmalička sa učia, že rodinu tvorí matka a otec, teda žena a muž. Je však dokázané, že zistenie homosexuálnej orientácie rodičov v rannom veku je jednoduchšie a lepšie prijateľné ako vo veku staršom.

Výsledky výskumu ukázali, že deti vyrastajúce s homosexuálnym párom nie sú tak odmietavé voči iným, netradičným formám a prejavom sexuálneho správania. Dalo by sa predpokladať, že u takto vychovávaných detí dôjde k poruchám pohlavnej identity, avšak výskum tieto domnienky vyvrátil. Faktor sexuálnej orientácie nemá pre dieťa tak veľký význam, ako je kvalita vzťahov medzi rodičmi a dieťaťom, prípadne ekonomické faktory rodiny.

Súrodenci nadovšetko

Ďalším dôležitým faktorom sú súrodenci a súrodenecké vzťahy. Medzi súrodencami existujú silné emočné interakcie, či už pozitívne alebo negatívne. Väčšina súrodencov má kvalitný, pozitívny vzťah, ale aj napriek tomuto vrúcnemu vzťahu existujú momenty, pri ktorých spolu súrodenci súperia o priazeň rodičov a zvyšku rodiny. Práve kvôli súpereniu vzniká medzi súrodencami súrodenecká rivalita.

V určitých životných obdobiach je táto rivalita normálna, dokonca vhodná. Najsilnejšia a najzreteľnejšia je pri súrodencoch rovnakého pohlavia a pri súrodencoch s malým vekovým rozdielom. Súrodenecké vzťahy bývajú zväčša symetrické. Keď má rád jeden druhého, je to vzájomné.

Faktory ovlpyvnujjuce vývin človeka / homosexuálni rodičia/neuplná rodina/súrodenci
Faktory ovlpyvnujjuce vývin človeka / homosexuálni rodičia/neuplná rodina/súrodenci Zdroj: unsplash.com / Annie Spratt

Súrodenecké vzťahy sú tak isto ovplyvňované správaním a postojmi rodičov a samozrejme aj vekovým rozdielom. Nakoľko v niektorých vývinových fázach sú konflikty a rivalita normálnym javom, dlhodobý negatívny stav a vzťah môže viesť k úzkostným stavom, prípadne až depresiám. Dlhodobé nepriateľstvo a agresia nemajú pozitívny dopad na vývin nikoho z nás.

Odporúčané
Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny 31. marca 2024, 12:30

„Zlé vzťahy so súrodencami pred 20. rokom sú silným prediktorom rozvoja depresie v dospelosti,“ hovorí Thorová. Podľa rakúskeho psychoanalytika Alfreda Adlera mávajú prvorodení potomkovia v dospelosti najviac problémov. Musia sa po narodení mladších súrodencov vyrovnať so stratou výsadného postavenia v rodine v očiach rodičov. Najmladšie deti bývajú zase menej empatické a rozmaznané.

Mnohé štúdie ukázali, že u jedináčika sa prejavujú vodcovské schopnosti, nezávislosť a samozrejme okamžitá a rýchla adaptabilita. Vzťahy medzi súrodencami, tak ako aj rodičovské vzťahy, výrazne ovplyvňujú náš vývin a prispievajú k rodinnej harmónií. Množstvo súrodencov zostáva v kontakte aj v dospelosti a svoje vzťahy udržiavajú.

Faktory ovlpyvnujjuce vývin človeka / homosexuálni rodičia/neuplná rodina/súrodenci
Faktory ovlpyvnujjuce vývin človeka / homosexuálni rodičia/neuplná rodina/súrodenci Zdroj: unsplash.com / Robert Collins

 

Prečo je dôležité mať priateľov

Dôležitou súčasťou osobnostného a sociálneho rozvoja sú samozrejme aj vzťahy s rovesníkmi. Interakčné teórie tvrdia, že hoci človek prijíma základné hodnoty z rodiny, rovesníci majú neodmysliteľný vplyv na vývin človeka. Priatelia sú väčšinou naši rovesníci, a teda majú schopnosť pozerať sa na problémy a ťažké situácie inak ako rodičia.

Pomáhajú nám z rovesníckeho pohľadu a tak, ako človek v mladšom veku vníma daný problém. Situácia, ktorá je pre mladšieho jedinca zložitá, môže byť pre dospelého bežnou záležitosťou. Rovesníci majú dané iné priority ako rodičia. „Priateľstvo naviac dokáže kompenzovať i vplyvy nepriaznivých rodinných vzťahov,“ tvrdí Thorová.

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

Deti sa v kolektíve rovesníkov učia kompromisom, prehováraniu, učia sa, ako spolupracovať v skupine a ako riešiť pozitívne a negatívne situácie života.  Kolektív rovesníkov slúži ako podporný činiteľ pri ťažkých rozhodovaniach a problémoch.

Výskumy ukázali, že prítomnosť rovesníka, aj cudzieho, v neznámej situácií slúži aj ako emočná podpora. Avšak, interakcia medzi rovesníkmi a kamarátmi slúži hlavne na zábavu a spoločné trávenie času. S pribúdajúcim vekom sa zvyšuje počet kontaktov a známych ale aj celková doba strávená s rovesníkmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia