Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Sobota 23. 1. 2021 meniny má Miloš

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Zaujímavosti
0
Jakub Paulík
24. január 2019, 13:13

Na Slovensku by sa mohli prestať vyhadzovať nadbytočné potraviny zo supermarketov, už vznikla aj petícia

U našich bratov z Česka už platí podobný systém. Kedy k nemu dospejeme aj my?

Jakub Paulík
24. január 2019, 13:13
Zdielať
Uložiť Uložené
Zdielať Zdielať článok

Zákon z roku 2016, ktorý zakazuje supermarketom vo Francúzsku vyhadzovať nadbytočné potraviny, sa stal veľmi populárnym. Francúzskym politikom ale výhra na domácej pôde nestačí, a preto sa rozhodli vytvoriť petíciu na prijatie európskej smernice. Aktuálne o tom informoval portál Euractiv.

 

Petícia, ktorá má túto smernicu podporiť, už v súčasnosti koluje medzi ľuďmi a podpísalo ju približne 1,2 milióna obyvateľov. Čim tvorcovia petície argumentujú jej opodstatnenie? Francúzsko nie je totiž jediným štátom, ktorý doposiaľ plytval potravinami. Tvorcovia petície tvrdia, že ročne sa v rámci Európskej únie vyhodí zhruba 1,3 miliardy potravín.

 

Francúzsky zákon prikazuje obchodom s plochou väčšou ako 400 metrov štvorcových využiť nadbytočné potraviny šetrnejším spôsobom, a to napríklad odovzdaním charite. V prípade, že by sa obchodníci dopustili vyhadzovania stále neskazeného jedla, hrozí im pokuta 3 750 €. A to za každý jeden prípad.

 

Prestanú sa na Slovensku vyhadzovať nadbytočné potraviny? Postarať by sa o to mohla petícia
Prestanú sa na Slovensku vyhadzovať nadbytočné potraviny? Postarať by sa o to mohla petícia Zdroj: FOTO TASR - Roman Hanc

 

Skúsenosť s týmto zákonom má byť u Francúzov zväčša pozitívna, ale z negatívneho hľadiska sa poukazuje napríklad na náročné financovanie občianskych organizácií, ktoré distribuujú darované jedlo.

 

Pokiaľ by sa petícia nedokázala posunúť ďalej, a teda neskončila by vo forme prijatej európskej smernice, Slovensko by sa vlastného zákona malo dočkať aspoň do roku 2030

 

Vláda by totiž mala prijať Envirostratégiu, ktorá počíta s tým, že do roku 2030 budú všetky supermarkety a reštaurácie povinné nadbytočné potraviny ďalej využiť – a teda inak povedané, napríklad ich venovať ďalej.

 

V prípade, že by išlo o potraviny nekonzumovateľné, museli by sa postarať o kompostovanie či energetické zhodnotenie. Viac informácii sa o danej Envirostratégii dočítaš v našom minulom článku.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Zdroj: euractiv.skFoto: AP Photo/Ivan Sekretarev, pxhere.com Tagy: potraviny, Slovensko, francuzsko, šetrenie, vyhadzovanie potravin
Zdielať
Uložiť Uložené
Zdielať Zdielať článok
News
NAHOR
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.