Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2019, 19:15
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 chýb Akadémie: ktoré filmy dostali nomináciu na Oscara neprávom a ktoré boli hriešne odignorované?

10 chýb Akadémie: ktoré filmy dostali nomináciu na Oscara neprávom a ktoré boli hriešne odignorované?
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Oscar snubs sú prítomné aj tento rok.

Akadémia nás už každoročne sklame svojím výberom nominácií na Oscara. Inak tomu nebolo ani tentoraz. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že to podelili dobre, no maškaráda s Black Pantherom a vystretý fakáč pre First Mana nás všetkých v redakcii postavili zo stoličiek. Ako je to dopekla možné, pýtate sa? Nuž, odpovede nemáme. Poďme sa teda aspoň spoločne pozrieť na 10 sklamaní z dnešných vyhlásení nominácií.

1. First Man nedostal nomináciu na Oscara za najlepší film

Čo k tomu dodať? Pravdepodobne najväčšie WTF nielen tohto roka. Damien Chazelle získal za Whiplash a La La Land 19 nominácií na Oscara, pričom sa z nich vykľulo až 9 výhier (skoro 10, že?). Každý teda čakal, že aj jeho novinka First Man, ktorá je spomedzi jeho počinov asi úplne najkvalitnejšia, rovnako tak pozbiera nejaké ocenenia. 

Geniálny First Man si však z dneška odniesol len 4 nominácie, a aj to len v technických kategóriách. Robí si z nás Akadémia srandu? Tak hlavne, že medzi najlepšími filmami svieti Black Panther a Bohemian Rhapsody. Ak nám skutočne niekto v komentároch chce tvrdiť, že si to Bohemian zaslúži viac ako First Man, asi to rovno zabalíme. 

PS: Neskôr vo mne snímka ešte dozrela a išiel by som na 9,5/10.

10 chýb Akadémie: ktoré filmy dostali nomináciu na Oscara neprávom a ktoré boli hriešne odignorované?

2. Geniálny soundtrack pre First Mana asi nikto z Akadémie nepočul

Ruka v ruke s ignoráciou v kategórii najlepší film ide aj ignorácia pri soundtracku. Vážne tam je Black Panther a vlastne všetky ostatné filmy, ale nie First Man? A my sme si mysleli, že tento rok bude konečne rokom, kedy Akadémia ocení talent Justina Hurwitza (Whiplash, La La Land). Bohužiaľ, najlepší soundtrack tohto roka nedostal ani len šancu. A popritom pred pár týždňami v tej istej kategórii vyhral Zlatý glóbus. Fuj. 


3. Práca Damiena Chazelleho na First Man nebola  dostačujúca na nomináciu

Chazelle znova ukázal, že je azda najjagavejším mladým talentom Hollywoodu a režisérom, ku ktorému budeme vzhliadať na dlhé roky dopredu. A vlastne, vzhliadame k nemu už teraz. Natočil tri bravúrne filmy, a to hneď po sebe.  Báli sme sa, či nás zvládne ohúriť aj na tretíkrát, no a jemu sa to podarilo na výbornú. 

First Man je kvalitným počinom naprieč všetkými jeho aspektmi a Damienovi sa podarilo natočiť film, pri ktorom sme častokrát nedýchali. Šliape tempo, šliape soundtrack, neoplýva hluchými miestami, spomaľuje tam, kde má a naopak zrýchľuje tak, až nás priková do sedačky. Ustrážil si hercov, strih aj kameru a celé to zaobalil do nádherného kino zážitku. Tá nominácia tam jednoducho mala byť.

Medzi najlepšími režisérmi mal byť pravdepodobne aj Bradley Cooper so svojím debutom A Star is Born.


4. Dokument Petra Jacksona o prvej svetovej vojne ostal nepovšimnutý

Tak dobre, nepovšimnutý nebol. Jacksonov dokument They Shall Not Grow Old sa nestihol kvalifikovať do aktuálneho ročníka Oscarov, takže by sme ho logicky mohli očakávať medzi najlepšími dokumentami na budúci rok, že? Chyba! Akadémia ho nezoberie ani budúci rok a tento klenot, v ktorom Jackson a jeho tím zreštaurovali zábery z prvej svetovej vojny (a doplnili ich o farby a zvuk) tak nedostane šancu siahnuť si na Oscara. Ak ste ho stále nevideli, rozhodne mu dajte šancu. Viac sa o ňom dozviete v našej recenzii.


5. First Man očividne nemal obdivuhodnú ani kameru

A ešte raz sa vraciame k First Manovi. Tá kamera by svedčila aj Widows, no my sme sa rozhodli, že Švéd Linus Sandgren si s ňou poradil o čosi lepšie. Či už išlo o statické zábery kamier pripevnených na lietajúcich strojoch, záberovanie v interiéroch alebo dychberúce scény v kokpitoch a „vo vesmíre“, Sandgren dokázal z každej scény vyťažiť maximum. Ak niekedy budete snímku sledovať znova, zamerajte sa na prácu s kamerou a skúste oceniť, akým veľkým podielom prispieva k celkovej kvalite a kinozážitku. 


6. Ready Player One chýbal medzi nomináciami v zvukových kategóriách

Spielbergovo RPO by sme radi videli aj v kategórii Adaptovaný scenár, no musíme sa uspokojiť len s vizuálnymi efektami. Myslíme si však, že mal dostať šancu bojovať aj v technických kategóriách spojených so zvukom, a to z očividných dôvodov. Kto bol v kine, pochopí. 


7. Cold War nedostalo ani len nomináciu za strih

Kedysi bolo zvykom, že držiteľ Oscara za strih si odnesie aj najcennejšiu sošku. Toto už síce neplatí, no absencia A Star is Born aj First Mana (hej, chýbal vo veľa kategóriách) prekvapila. S obomi sa počítalo a aj napriek výbornej práci s montážou sa do finálnej päťky neprebojovali.  Ešte viac než spomínané kúsky si však nomináciu zaslúžila poľská Studená vojna.

Zrozumiteľne predať za 90 minút príbeh odohrávajúci sa počas niekoľkých dekád je totiž určite záslužný a náročný počin. Navyše, dôležitou súčasťou deja sú folklórne vystúpenia, ktoré výborne fungujú aj vďaka Jaroslawovi Kaminskemu (strihač filmu). Akademici si však zjavne povedali, že európskemu filmu tri želiezka v ohni bohato stačia.


8. Aquaman a jeho CGI

Čo sa vizuálnych efektov týka, tak sólovka Aquamana nefigurovala už ani v predbežnom zozname kandidátov, ktorý Akadémia zverejnila ešte začiatkom tohto roka. Bolo teda jasné, že sa kráľ Atlantídy určite neobjaví ani v dnešných oficiálnych nomináciách. Režisér James Wan to nedávno bez servítky okomentoval slovami „sku*vená hanba“, no a my s ním v tomto prípade naozaj súcitíme.

Nech už si o výslednej kvalite filmu myslíš čokoľvek, musíš uznať, že na plátne bolo to úsilie trikárov poriadne vidieť. Aj keď bol vizuál možno občas neprehľadný a niektoré momenty pôsobili prepálene, počítačové efekty boli na špičkovej úrovni a diváci si tak mohli na veľkom plátne užiť veľkolepý podmorský svet so všetkým, čo k nemu patrí.


9. Spider-Man: Into the Spider-Verse a jeho titulná pieseň

Spidey mal skvelé všetko, vrátane soundtracku. A aj keď nebol priamo na Oscara, titulná pieseň Sunflower si nomináciu pre najlepšiu skladbu zaslúžila. Posúďte sami (a vedzte, že vo filme funguje ešte lepšie). Tak trochu nás mrzí aj to, že sa snímka nedostala medzi najlepšie filmy vôbec, ale animáky to v tejto kategórii mali vždy nesmierne ťažké (obzvlášť, ak neboli od Pixaru). 


10. Black Panther a jeho nechutné pretláčanie

Týmto ťahom sa Akadémia asi už zhnusila aj jej posledným fanúšikom. Panther je skvelou komiksovkou a nadpriemerným filmom, ale to je asi tak všetko. Od oscarového materiálu má asi tak ďaleko ako Venom od nominácie za najlepší scenár (podľa niektorých slovenských divákov teda veľmi blízko). 

Aj napriek tomu Panther okupuje najdôležitejšie kategórie vrátane najlepšieho filmu, či najlepšieho soundtracku. Celkovo si odniesol až 7 nominácií. Viac získala len Roma (10), The Favourite (10) a A Star is Born (8).


Disney nalialo do tlačenia veľké peniaze a Akadémia, rovnako ako americkí kritici, na snímku s radosťou kývli. Pretláčanie tejto afro-americkej modly je až nechutné a politická korektnosť v tomto prípade nabrala celkom nový rozmer. Zakývajte Oscarom, ak ste to neurobili už v minulých rokoch. Po tých tohtoročných ich už nikto brať vážne nemôže. 

PS: Čo sa hercov týka, nominácie by si zaslúžila aj Toni Collette za Hereditary či Carrey Mulligan za Wildlife. Oscarovú nomináciu sme čakali aj v prípade výkonu Timotheého Chalameta za jeho prácu v Beautiful Boy. Ktoré Oscar snubs najviac štvú teba? A ktoré nominácie ťa zase potešili najviac?

Domov
Zdieľať
Diskusia