Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2019, 8:09
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Tieto fotky len tak neuvidíš. Odvrátená strana Mesiaca či aktívne vulkány vyzerajú fascinujúco

Tieto fotky len tak neuvidíš. Odvrátená strana Mesiaca či aktívne vulkány vyzerajú fascinujúco
Zdroj: NASA
ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Pozri si tri vizuálne zaujímavé materiály z cudzích telies.

Príliv noviniek a zaujímavostí z vesmíru si opäť pýta zvýšenú pozornosť. Niežeby došlo medzičasom k prestávke v bádaniach, avšak verejnosť väčšinou zaujímajú len pútavé fotografie, videá a zistenia. A práve o tie nie je dnes núdza. Národný úrad pre letectvo a vesmír i Čínska národná vesmírna agentúry uverejnili neobyčajné zábery z ďalekých končín našej slnečnej sústavy.

Odvrátená strana Mesiaca

V polovici decembra sme informovali, že najľudnatejšia krajina sveta  sa chystá navždy zapísať do histórie tým, že ako prvá pošle svoje zariadenie na odvrátenú stranu nášho jediného prirodzeného satelitu. Misia sa podarila. V tomto momente sa tak na Mesiaci nachádzajú organické látky. Konkrétne semienka zemiakov a rastlina Arabidopsis thaliana.

Priniesla ich sonda Chang'e-4, ktorá sa aktuálne nachádza v jednom z mesačných kráterov (von Kármán). Ide teda o prvú oblasť na odvrátenej strane Mesiaca, kde pristálo ľuďmi vyhotovené technologické zariadenie. Zaznamenávame opäť nielen veľký krok v skúmaní nášho suseda, ale významný úspech tak zaknihovala najmä samotná Čína.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Na záberoch vidno vozidlo Yutu 2, ktoré sa začína premávať na cudzom telese. Ešte pár dní bude mať k dispozícii svetlo, neskôr sa už okolie ponorí do studenej vesmírnej zimy.

Preteky mesiacov najväčšej planéty

Ďalšia zaujímavosť poukazuje na 2 mesiace na obežnej dráhe Jupiteru. Nižšie sa môžeš pozrieť na Io a Európu. Obe telesá sú približne rovnakej veľkosti. Krátke video je vyhotovené zo záberov vyhotovených sondou Cassini, ktorá svoju vesmírnu púť ukončila koncom 2017.

Chladný vulkanický svet

Jupiter má doposiaľ 79 objavených mesiacov. Každý jeden z nich je niečím špecifický a zaujímavý. Pozornosť vedcov si však za posledné dni získal najmä Io. Ide o jeden z najväčších mesiacov nielen v okolí Jupiteru, ale aj v celej našej slnečnej sústave. Čím je však Io najviac charakteristický je práve jeho vulkanická aktivita.

Geologicky najaktívnejšie teleso solárneho systému disponuje rozsiahlymi oblasťami plnými lávy. Hoci sa môže zdať, že na povrchu je veľké teplo, tak nie. Podľa dát, ktoré zozbierali sondy Voyager 1 a 2, je povrchová teplota okolo -173°C. Avšak, v miestach, kde sa nachádza láva, sa pokojne môže dostať aj do plusových hodnôt, hoci nie príliš vysokých.

Odporúčané
Čo sa stane s telom astronauta, ktorý zomrie na dlhoročnej misii vo vesmíre? Telo nemôžu pochovať ani spáliť na popol Čo sa stane s telom astronauta, ktorý zomrie na dlhoročnej misii vo vesmíre? Telo nemôžu pochovať ani spáliť na popol 11. augusta 2023, 14:30

Svoje miesto v okolí Jupiteru si však našla aj sonda JUNO. Tá ešte začiatkom minulého roka poskytla vedcom cenné fotografie. A práve koncom 2018 zamerala svoj objektív aj na

spomínaný mesiac Io. Teraz sa na Zem dostal záber, ktorý je svojím spôsobom aj desivý.

Tieto fotky len tak neuvidíš. Odvrátená strana Mesiaca, Mars či vulkány ďaleko od nás
Tieto fotky len tak neuvidíš. Odvrátená strana Mesiaca, Mars či vulkány ďaleko od nás Zdroj: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

Už teraz sa tešíme na kopu ďalších vesmírnych noviniek, ktoré dostanú priestor v roku 2019.

Domov
Zdieľať
Diskusia