Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2019, 13:45
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

10 najlepších komédií roka 2018, pri ktorých sa pobavíš s partiou aj celou rodinou

10 najlepších komédií roka 2018, pri ktorých sa pobavíš s partiou aj celou rodinou
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Minulý rok bol na skvelé komédie naozaj bohatý. Pripravili sme si preto výber toho najlepšieho, čo podľa nás tento žáner ponúkol.

Aj dnes budeme pokračovať v rekapitulácii minulého roka. Doposiaľ sme si už stihli zhrnúť najlepšie horory a filmy, ktoré sme v roku 2018 nemali možnosť vidieť v našich kinách, no svojou kvalitou nás mimoriadne zaujali (prehľad všetkých rekapitulačných článkov nájdeš v tomto vlákne).

Tentokrát sme sa zamerali na žáner komédií, ktoré v predošlom roku ponúkli skutočne pestrú paletu zábavy. Dostali sme čierny, inteligentný, neslušný aj záchodový humor, no každý z nich svojím spôsobom fungoval. Nižšie priložené snímky neber ako rebríček, ale zoznam toho najlepšieho. Poradie bolo určené na základe dátumov premiér, od začiatku roka až po jeho koniec.

I, Tonya (réžia: Craig Gillespie)

Na Slovensku sme si na túto biografickú snímku (recenzia tu) museli oproti americkým divákom počkať o takmer jeden celý mesiac dlhšie, no nakoniec to stálo naozaj za to. Ako už napovedá samotný názov, príbeh sa sústredí na život krasokorčuliarky menom Tonya Harding (Margot Robbie), ktorú si aj napriek jej obrovskému talentu celý svet zapamätal najmä vďaka spojeniu s jedným z najväčších škandálov v moderných športových dejinách.

Tonya si totiž mala najať istého Shanea Stanta, aby eliminoval jej kolegyňu a rivalku z amerického krasokorčuliarskeho tímu. I, Tonya je veľmi sviežo natočeným filmom, ktorý vďaka originálnym dokumentárnym vsuvkám, skvelým hereckým výkonom (najmä famózna Allison Janney), retro atmosfére a slušnej dávke čierneho humoru nemá šancu nudiť. Ak si snímku ešte nevidel, určite jej daj šancu.

Game Night (réžia: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein)

Skvelá komédia Game Night sa točí okolo Maxa (Jason Bateman) a Annie (Rachel McAdams), ktorí sa spoločne s partiou priateľov pravidelne stretávajú a hrajú spoločenské hry. Všetko sa však zmení, keď sa Maxov charizmatický brat Brooks (Kyle Chandler) rozhodne naaranžovať tajomnú párty s vraždou, falošnými násilníkmi aj federálnymi agentmi.

Brooks bude totiž unesený a všetci hráči postupne zistia, že niečo jednoducho nie je v poriadku. Začnú tak strácať istotu a fikcia sa začne rýchlo prekrývať s realitou. Snímka na poli 100 minút poriadne pobaví, občas prekvapí a ponúkne aj niekoľko skutočne parádnych momentov. Zamrzí len miestami nevyužitý potenciál. Herecké obsadenie je však sympatické a Jesse Plemons si pre seba kradne každú scénu. Našu recenziu nájdeš tu.

Blockers (réžia: Kay Cannon)

Snímka Blockers nám predstavila trojicu rodičov, ktorí zistia, že ich tínedžerské dcéry plánujú pri príležitosti skončenia strednej školy prísť o panenstvo. Niečo také však rodičia nechcú dopustiť, a tak sa vydávajú na rozlúčkovú párty, kde sa má celá "akcia" odohrať, aby jej zabránili. Projekt navyše produkoval Seth Rogen spoločne s Evanom Goldbergom, takže sme dúfali, že nepôjde o úplný trapas.

A ono to trapas prekvapivo nebol. Je síce pravdou, že niekoľko pokusov o vtip vyšlo totálne mimo a spadlo niekam na úroveň trápnosti, no ten zvyšok sa skutočne podaril. Je to vtipné, John Cena je v komediálno-akčnej polohe veľmi fajn a snímke sa tiež výborne darí striedať humor s vážnejšími prvkami. Za nás rozhodne palec hore.

Isle of Dogs (réžia: Wes Anderson)

V roku 2018 sa o slovo prihlásil aj Wes Anderson, ktorý nás po snímke Fantastic Mr. Fox očaril už svojím druhým animákom (recenzia tu). Jeho názov je Psí ostrov a príbehovo sa točí okolo chlapca menom Atari. Keď sa starosta mesta Megasaki rozhodne vyhostiť všetky psy na takzvaný Ostrov odpadkov, poputuje tam aj ten chlapcov. Atari sa tak vydáva na dobrodružstvo s cieľom zachrániť svojho domáceho miláčika.

Anderson sa v tomto inteligentnom animovanom filme, ktorý je určený skôr pre dospelejšie publikum, parádne hrá s dabingom a odlišnosťou kultúr (ľudia z Megasaki hovoria po japonsky, zatiaľ čo psy anglicky), krásnym stop-motion vizuálom, prepracovaným aj dojemným príbehom, no predovšetkým s roztomilými zvieratkami. Koniec koncov, skús rýchlo opakovať slová „Isle of Dogs“. Čo ti to pripomína?

Deadpool 2 (réžia: David Leitch)

Deadpool po viac než dvoch rokoch ohlásil svoj návrat na veľké plátna a po ďalšej skvelej marketingovej kampani sa aj tentokrát postaral o poriadnu porciu zábavy. Druhý Deadpool (recenziu nájdeš tu) je totiž oproti jednotke ešte o čosi akčnejší, brutálnejší a zábavnejší, a to aj napriek skutočnosti, že časť z tej obrovskej nálože vtipov nie vždy vyšla.

Príbeh po trochu pomalšom rozbehu naberie slušné tempo, ponúkne hneď niekoľko nečakaných prekvapení (to cameo!) a dokáže vyvolať aj nejakú tú emóciu. Všetky postavy takmer neustále hláškujú a celé to veľmi pekne odsýpa. Ak sa ti teda páčila už jednotka, Deadpool 2 by ťa určite mal uspokojiť. A zrodila sa tu pravdepodobne tá najgeniálnejšia potitulková scéna, aká bola kedy natočená!

Love, Simon (réžia: Greg Berlanti)

Simon Spier (Nick Robinson) je na prvý pohľad obyčajný tínedžer. Má milujúcich rodičov, kamarátov a chodí na strednú školu. Skrýva však jedno tajomstvo. Je homosexuál a nikomu sa s tým ešte nepriznal. A aby toho nebolo málo, hrozí, že sa pravda o jeho orientácii dostane na verejnosť. Filmov s podobnou tematikou je habadej, no Love, Simon je predsa len trochu iný.

Nejde o žiadny náročný a nepríjemný artfilm, ale o príjemnú oddychovku s dostatkom človečiny, humoru aj romantiky. Nick Robinson je sympaťák a hoci sa jeho postava občas chová ako neuveriteľný sebec, budeš mu bez problémov fandiť. Ak teda máš chuť na trochu optimizmu, si na správnej adrese.

Tag (réžia: Jeff Tomsic)

Po Game Night nám vyčarila úsmev na tvárach ešte jedna bláznivá partia kamarátov. Tentokrát išlo o bývalých spolužiakov, ktorí každoročne organizujú klasickú hru na naháňačku. No ich pravidlá sú na úplne inej úrovni, takže sú kvôli víťazstvu ochotní riskovať nielen prácu, ale aj vzájomné vzťahy.

Najnovšie kolo sa navyše koná v termíne svadby jediného doposiaľ neporazeného hráča (Jeremy Renner), čo by z neho mohlo urobiť ľahký terč. On je však na svojich kamošov pripravený viac než dobre. Tag je super komédiou. Šialenou, akčnou, nápaditou, ale v prvom rade zábavnou, pričom výsledný dojem nepokazilo ani niekoľko slabších miest, ktoré si určite zaslúžili o čosi väčšiu pozornosť. Túto naháňačku jednoducho chceš vidieť. Našu recenziu si môžeš prečítať tu.

Sorry to Bother You (réžia: Boots Riley)

O Sorry to Bother You sme si niečo písali len vo včerajšom článku, kde ti kolega Dušan priniesol výber 10 najlepších filmov, ktoré si nemal možnosť vidieť v našich kinách, no kvalitou sa doťahovali aj na tie najlepšie počiny minulého roku.

Dnes túto snímku spomíname znova, a to najmä vďaka jej čiernemu humoru a vtipným scénam či dialógom, ktoré sú miestami originálne vtipné, miestami zase úplnou definíciou skratky WTF. Ak máš rád šialené filmy a sadne ti humor prezentovaný napríklad v traileri, nemáš nad čím premýšľať. Nepochybne sa pobavíš. Celú recenziu nájdeš na tomto odkaze.

Incredibles 2 (réžia: Brad Bird)

Na návrat Rodinky Užasných (recenzia tu) sme si museli počkať takmer 14 dlhých rokov. S príchodom pokračovania skvelej jednotky však vzrastali aj obrovské divácke očakávania, pričom iba málokto veril, že dvojka bude ešte lepšia než originál. Hoci sme boli oproti jednotke trochu sklamaní, stále išlo o podarený animovaný film a sequel.

Vo filme Incredibles 2 sa tentokrát hlavnou hviezdou stala Helen (Holly Hunter), zatiaľ čo Bob (Craig T. Nelson) ostal doma a pomáhal Violet a Dashovi zvládať každodenné nástrahy života, z čoho sa nakoniec vykľulo viacero zábavných momentov. A do toho všetkého sa ešte začali prejavovať aj superschopnosti malého Jack-Jacka. Scény s ním budete jednoducho milovať. S nástupom nového záporáka sa tak rodina musí opäť raz stmeliť a zachrániť svet.

The Ballad of Buster Scruggs (réžia: Joel Coen, Ethan Coen)

Ľudia v Netflixe konečne pochopili, že nestačí iba liať peniaze do filmov a seriálov. Konečne dali prednosť kvalite pred kvantitou, a to nielen za kamerou, ale aj pred ňou. Snímka The Ballad of Buster Scruggs je poviedkovým westernom, kde si divák vychutná 6 spolu nesúvisiacich príbehov s rôznymi podobnosťami. Niektoré z nich sú veselšie, iné pochmúrnejšie.

Všetky ale spája jedno: smrť. Herecké obsadenie je takisto chvályhodné. Predstavili sa tu Tim Blake Nelson, James Franco, Liam Neeson, Zoe Kazan, Brendan Gleeson či Tom Waits. Coenovci tak nielen že vylepšili reputáciu Netflixu, ale zároveň si aj natočili vynikajúcu čiernu komédiu. Tento kúsok odporúčame. A ak by si si chcel prečítať celú našu recenziu, nájdeš ju tu.

Bonus: BlacKkKlansman (réžia: Spike Lee)

Odvážny počin (recenzia tu) režiséra Spikea Leeho patril k najlepším filmom minulého roka a určite sa umiestni aj v našom finálnom redakčnom výbere. Skutočný príbeh černošského policajta Rona Stallwortha (John David Washington), ktorý sa spolu so svojím židovským parťákom Flipom Zimmermanon (Adam Driver) infiltroval do Ku Klux Klanu, bol natočený naozaj výborne.

A hoci sa jeho príbeh odohráva v 70. rokoch minulého storočia, aktuálny je aj dnes. Popri humornej kriminálke v sebe totiž ukrýva aj svieži ľudský príbeh a skvelú výpovednú hodnotu, ktorá je vďaka záverečným sekundám umocnená ešte o čosi viac. BlacKkKlansman má výbornú réžiu, nesmierne sympatické ústredné duo a bez problémov šlape od začiatku až do konca.

Anketa:
Ktorá z týchto minuloročných komédií sa ti páčila najviac?
Game Night
Blockers
Isle of Dogs
Deadpool 2
Love, Simon
Tag
Sorry to Bother You
Incredibles 2
The Ballad of Buster Scruggs
BlacKkKlansman
Game Night
16 %
258 Hlasov
Blockers
6 %
106 Hlasov
Isle of Dogs
2 %
30 Hlasov
Deadpool 2
34 %
559 Hlasov
Love, Simon
7 %
108 Hlasov
Tag
15 %
241 Hlasov
Sorry to Bother You
2 %
40 Hlasov
Incredibles 2
4 %
62 Hlasov
The Ballad of Buster Scruggs
2 %
38 Hlasov
BlacKkKlansman
13 %
207 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia