Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2018, 17:14
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vŕtanie diery do hlavy zo scenára Narcos vypadlo. Čo seriál vynechal či prikrášlil?

FILMY A SERIÁLY NARCOS
Uložiť Uložené

Aj najnovšie pokračovanie série Narcos si fanúšikovia obľúbili.

Milióny divákov sa hneď po úvodnej sérii zamilovali do seriálu Narcos. Svojský štýl rozprávania pútavých príbehov z prostredia tých najbrutálnejších drogových kartelov histórie pripútal človeka k obrazovke a inak tomu nebolo ani pri tej poslednej sérii. V skutočnosti je Narcos: Mexico samostatná televízna šou, aj keď fanúšikovia ju familiárne nazývajú štvrtou sériou.

Príchod Narcos do Mexika mapuje životnú cestu amerického protidrogového agenta. Enrique „Kiki“ Camarena sa narodil v Mexiku, ale dlho žil v Spojených štátoch amerických, kde vstúpil do agentúry Drug Enforcement Administration (DEA) a snažil sa Kaliforniu očistiť od drog. Napokon sa so svojou rodinou presunul do Mexika, kde v meste Guadalajara narazil na jeden z najsilnejších kartelov histórie, čo sa mu koniec koncov stalo osudným.

Vŕtanie diery do hlavy zo scenára Narcos vypadlo. Čo seriál vynechal či prikrášlil?
Zdroj: Netflix

Ak si Narcos: Mexico už stihol dopozerať, čo dúfame, že áno, tak sa spoločne s nami môžeš pozrieť na to, do akej miery sa príbeh v seriáli zhodoval či odlišoval od reality. Už v prvých troch sériách Narcos sme zistili, že producenti a scenáristi si dávajú záležať na historickej presnosti jednotlivých udalostí a do deja svojimi vlastnými výmyslami zasahujú len minimálne. Mexická verzia seriálu sa preto drží rovnakého princípu.

Odporúčané
Brat Pabla Escobara pracuje na lieku proti AIDS, založil kryptomenu a pohŕda Donaldom Trumpom Brat Pabla Escobara pracuje na lieku proti AIDS, založil kryptomenu a pohŕda Donaldom Trumpom 8. júna 2019, 8:44

Keby sme sa mali odlišnosti Narcos: Mexico od skutočnosti pomenovať jedným slovom, mohli by sme využiť výraz kozmetické. Kiki Camarena naozaj jedného dňa požiadal svoju agentúru o premiestnenie z kalifornského Fresna do Guadalajary v Mexiku.

Scéna, v ktorej v Kalifornii Michael Peña presviedča partiu drogových dílerov tým, že si ku hlave necháva priložiť pištoľ, však bola scenáristami trochu prikrášlená. Hneď na začiatku pomocou nej chceli navodiť dojem, že agent Camarena urobí pre splnenie svojej úlohy prakticky čokoľvek, dokonca udrie aj agenta.

Po zmarení vyšetrovania v Kalifornii teda Camarena odišiel do Mexika. Aj keď mal v šou manželku a dve deti, v skutočnosti mal ratolesti hneď tri. Tvorcovia však neznášali prácu s malými deťmi, a tak ho o jedno v scenári pripravili. Na autenticite šou to samozrejme nič neubralo.

Kiki však ani zďaleka nebol jedinou hlavnou postavou príbehu. Na druhej strane barikády sa nachádzal Félix Gallardo ako šéf najväčšej drogovej skupiny Guadalajara kartel. Aj Gallardo však začínal ako zelenáč. Možno ťa zaujalo, že pôvodne pôsobil ako policajt, čo si tvorcovia nevymysleli, ale šlo o skutočnosť.

Vŕtanie diery do hlavy zo scenára Narcos vypadlo. Čo seriál vynechal či prikrášlil?
Zdroj: Netflix

O práci policajtov v Mexiku si v tom čase koniec koncov nemusíš robiť ilúzie, veľmi ľahko skĺzli na nesprávnu stranu zákona. Keď sa Gallardo postupne vypracoval a spojil narkobarónov z celého Mexika do gigantickej siete pašeráctva, naozaj nadviazal veľmi dobré vzťahy s kolumbijskými producentmi kokaínu.

Zabudnúť nesmieme ani na jeho najbližšieho spoločníka Rafaela Quintera, ktorý dlho šéfoval produkcii marihuany na jednom z najväčších kanabisových polí, aké kedy Mexiko a svet videli.

Tvorcovia Narcos sa nikdy netajili tým, že keby jednotlivé postavy z kartelov zobrazovali výlučne v negatívnom svetle, diváci by si šou veľmi neužili. Aj v prípade Félixa Gallarda preto využili vsuvku, ktorú si možno nepozornejší človek ani nevšimol.

Pri pokuse o vytvorenie väčších sympatií k šéfovi kartelu do príbehu zakomponovali prvú manželku. Prvá Gallardova láska mala zomrieť ako 22-ročná na leukémiu a stála pri ňom v dobe, keď ešte na pašovanie drog ani nepomyslel. Aj tak chceli poukázať na to, že Gallardo len zobral svoj osud do vlastných rúk. V skutočnosti sa existencia prvej manželky prakticky nedá overiť.

Vedľa Gallarda stál od začiatku Rafael Quintero. V seriáli je pravá ruka šéfa kartelu vykresľovaná ako sexuálne závislá osoba, ktorá sa po vystriedaní mnohých žien zamiluje do dcéry jedného z vládnych politikov. Dcéra sa v seriáli volá Sofia Conesa, avšak jej skutočné meno znie Sara Cosio.

Vŕtanie diery do hlavy zo scenára Narcos vypadlo. Čo seriál vynechal či prikrášlil?
Zdroj: Netflix

Tvorcovia Narcos natočili scénu, v ktorej Quintero s parťákom zinscenujú únos priamo z domu pred očami jej rodičov, lenže realita vyzerala trochu odlišne. Quintero mal svoju vyvolenú uniesť z diskotéky a vrátiť ju domov až na Vianoce.

Neskôr ju dokonca v reálnom svete uniesol aj druhýkrát, vtedy však až na Kostariku. Nie je dokonca úplne jasné, do akej veľkej miery bola z únosov samotná Sofia či Sara nadšená. Pri zatýkaní však potvrdila svoju lásku k drogovému barónovi.

V hlavách divákov zarezonovala aj scéna, v ktorej Rafael Quintero popíja v parťákmi v bare. Do podniku onedlho vkráčajú dvaja americkí turisti. Členovia kartelu dostanú pocit, že ide o amerických agentov, a tak ich hneď v bare zabijú a dopichajú nožmi. V realite však Američanov najskôr vypočúvali, aby od nich zistili, či naozaj pracujú pre americkú vládu, a až potom ich zavraždili.

Keď sme vyššie spomínali najväčšie marihuanové pole, určite si spomenieš na scénu, v ktorej sa odvážny a možno trochu naivný Kiki Camarena vybral hľadať stopu priamo na marihuanovú plantáž.

V neďalekej dedine sa vydával za migranta hľadajúceho prácu, za ktorého sa zaručil miestny robotník, a onedlho už vystupoval z autobusu priamo na poli. Neveril vlastným očiam pri pohľade na rozľahlú marihuanovú plantáž, ale v skutočnom živote tam ako robotník nikdy nebol. Pole však naozaj navštívil.

Dobové zdroje hovoria o tom, že vďaka svojim kontaktom a mexickému pôvodu sa mu podarilo predstierať osobu pašeráka a záujemcu o nákup marihuany, a tak ho na pole zobrali, aby mu ukázali, čo všetko majú v ponuke. Časť o tom, že aj vďaka vyšetrovaniu Kikiho Camarenu policajti na poli zasahovali a marihuanu spálili, je založená na pravde.

Zrejme najťažšie chvíle diváci prežívali vo chvíľach, keď agenta Camarenu uniesli skorumpovaní mexickí policajti a odviezli ho na miesto, kde ho kartel mučil a zavraždil. O osude Camarenu sme pritom mohli počuť už v prvej sérii Narcos, ale ak si pred vydaním mexickej verzie predošlé série spätne nesledoval, zrejme si nemal šancu na Kikiho spomenúť.

Šou zachytáva vraždu amerického agenta bez takého množstva brutality, ktoré ju v skutočnosti sprevádzalo. V scénach vidíme len toľko, že Camarenu udržiavajú v bdelom stave pomocou drog a mučia ho šokmi, lenže oveľa horšie situácie prišli až potom. Realita bola desivá, pretože kartel Camarenovi pomaly lámal rebrá či dokonca vyvŕtal dieru do hlavy. Zvukové záznamy z vypočúvania a mučenia sa objavili dokonca aj na internete.

Vŕtanie diery do hlavy zo scenára Narcos vypadlo. Čo seriál vynechal či prikrášlil?
Zdroj: Netflix

Pri sledovaní seriálu by si mohol nadobudnúť pocit, že Félix Gallardo o únose Camarenu, mučení a vražde dlho ani len nevedel. Tvorcovia priznali, že celá akcia podľa nich bola zorganizovaná tak amatérsky, že o nej Gallardo ani nemusel vedieť, avšak mexická polícia dodnes tvrdí, že príkaz uniesť amerického agenta vydal naozaj sám Félix.

So šou sa v závere lúčime scénami, kde polícia zatýka Rafaela Quintera, ale o osude Félixa Gallarda sme sa nič bližšie nedozvedeli. Quintero pritom po úteku lietadlom s pomocou skorumpovaných policajtov bol zatknutý v roku 1985, zatiaľ čo Gallarda zadržali až v roku 1989.

Quintero bol v roku 2013 oslobodený, keď sudca rozhodol, že jeho súdny proces bol nespravodlivý, lenže o pár rokov neskôr bolo opätovne nariadené, aby Quintera zatkli. Nanešťastie, Rafael už dávno utiekol a na slobode je dodnes.

Rozdielny osud postihol Gallarda, ktorý bol po zatknutí v roku 1989 odsúdený na 40 rokov väzenia a aj v tejto chvíli sedí v mexickej base. Dodnes odmieta, že by bol do vraždy Camarenu zapletený. Tretí veľký kartelový hráč Don Neto tiež strávil slušnú porciu svojho života za mrežami, ale aj s prihliadnutím na zlý zdravotný stav ho v roku 2017 pustili na slobodu.

Osud Félixa Gallarda zostal zahalený rúškom tajomstva aj preto, že tvorcovia by chceli zostávajúce roky sfilmovať v novej sérii. Zatiaľ nie je jasné, či sa bude naozaj venovať Gallardovi a jeho posledným rokom na slobode, avšak podobné rozuzlenie by dávalo zrejme najväčší zmysel.

Domov
Zdieľať
Diskusia