Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2018, 8:33
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Fortnite nie je len pre malé deti. Týchto 5 dôvodov vysvetľuje, prečo je to najhranejšia hra sveta

TECH FORTNITE HRY
Uložiť Uložené

Fortnite si drží svoju popularitu a vyzerá to tak, že sa na tom v blízkej dobe nič nezmení.

Nebudeme si klamať.  Fortnite doslova pobláznil celý svet. Reč nie je len o deťoch do 15 rokov, táto hra zasiahla hneď niekoľko generácií

Ľudia sa na halloween hojne prezliekajú za skiny z Fortnite, známe osobnosti robia emoty (tančeky z hry) pomaly na každom kroku. Jedným z tých, na ktoré sa nezabúda, je emote Loser v podaní Antoina Griezmanna vo finále majstrovstiev sveta, ktoré sa hralo tento rok. Za čo si, samozrejme, vyslúžil slušný balík kritiky. Mnohým sa nepozdávalo zbytočné ponižovanie súpera.

 

S čistým svedomím môžeme titul nazvať ako fenomén, ktorý búra stereotypy nielen v hernej komunite, ale aj v spoločnosti ako takej. Čo tým myslíme priblížime v piatich bodoch. Pozreli sme na možné dôvody, prečo sa hra stala tak diskutovanou, čo pravdepodobne stojí za jej nečakaný úspech a kto je  jej cieľovkou. 

Hra v ktorej môžeš tvoriť, ničiť a zabíjať

Kombo, aké sme tu ešte nemali a v podstate sme si ho ani nevedeli predstaviť. Stavať sme zvyknutí v tycoon hrách, strieľať zas v Counter Striku. Rúcať stavby tiež nie je stereotypom, ktorý sa objavuje v tradičných hrách.

Odvážny nápad vývojári z Epic Games  začali budovať od roku 2011. U kritikov od začiatku vyvolávala nadšenie a skepticizmus zároveň. Čo od nej čakať? Otázku si kládli mnohí milovníci hier pojej prvom predstavení.

Prvá verzia hry a jej ukážky sa však nedajú ani zďaleka porovnať s tým, čo tu máme dnes. Oficiálne vyšiel Fortnite až o šesť rokov neskôr, čiže v roku 2017, kedy odštartovala prvá sezóna. Dovtedy Epic odkladal vydanie, pretože chcel hru dostať do takého stavu, kedy zaujme svojím obsahom nielen klasického gamera, ale aj občasných hráčov, ktorí zapnú konzolu len zriedka. Spoločnosti sa to nakoniec podarilo a láme jeden rekord za druhým.

Fortnite nie je len pre malé deti. Týchto 5 dôvodov vysvetľuje, prečo je to najhranejšia hra sveta
Zdroj: Fortnite.com

Vycítili, že môžu zarobiť aj vtedy, keď je hra zadarmo

Kedy najviac chutí? Predsa vtedy, keď je zadarmo. Fortnite nie je prvá hra, ktorú si hráči môžu zahrať bez zaplatenia. Máme tu však mnoho hier, ktoré majú mini-platby počas hry a tie zvýhodňujú rôznymi spôsobmi hráčov, ktorí sú ochotní utrácať. Týmto pozdravujeme EA.

Fortnite na to šiel lišiacky po spôsobe hry od Valve Counter-Strike: Global Offensive. Hra CS:GO síce nie je zadarmo, no je za tak nízku cenu, že si ju bez váhania môže kúpiť prakticky ktokoľvek. V hre máte navyše možnosť byť lepší ako ostatní – a to nie len skillom, ale aj skinom. Skin z teba, samozrejme, nespraví lepšieho hráča, ale nabudí dojem akéhosi rešpektu či úcty. A to chcel Fortnite v plnej miere využiť.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

The magnificently masked @crazy_boris is #TeamPizza. Which side do you choose?

Príspevok, ktorý zdieľa Fortnite (@fortnite),

Vo Fortnite túto možnosť máš hneď v niekoľkých variáciách. Môžeš si zvoliť skin postavy, batôžtek, krompáč, padák a tanček podľa svojo výberu. Je teda mizivá šanca, že nájdete rovnakú postavu. Epic z teba urobí jedinečného hráča. Je snáď jasné, že sa z hry stalo absolútne ryžovanie. Štyri mesiace dozadu totiž zarobila za tieto kozmetické doplnky astronomickú miliardu dolárov.

Na tvojom skille záleží viac ako v iných hrách. Zároveň je však noob-friendly

Hra kombinuje tri elementy – stavanie, aim (mierenie) a brain (logiku toho, čo robíš počas vypätých situácií). Dobrým sa teda nestane ten, ktorému chýba zručnosť v jednom z troch menovaných (bohužiaľ). Pokiaľ nevieš trafiť ani vráta od stodoly, máš pomalé prsty pri stavaní, alebo jednoducho nevieš správne a zároveň promptne vyhodnotiť kľúčovú situáciu, výhry sa v tejto battle royale hre dočkáš ojedinele.

Fortnite nie je len pre malé deti. Týchto 5 dôvodov vysvetľuje, prečo je to najhranejšia hra sveta
Zdroj: Fortnite.com

A práve to, že je ťažké stať sa naozaj dobrým hráčom, priťahuje široké spektrum skutočných gamerov z rôznych kútov hernej komunity. Fortnite sa stal akousi výzvou pre hráčov, ktorí sú v hrách všestranní a dokážu sa rýchlo prispôsobiť meniacim sa okolnostiam, čo sa počas súbojov deje neustále.

Priťahuje však aj hráčov z opačného konca spektra – občasných hráčov, ktorí si chcú len oddýchnuť pri hre, ktorá je zadarmo. Epic sa snaží do hier pridávať rôzne itemy a vychytávky, ktoré uľahčia slabším hráčom dostať sa do finále battle royale (posledná pätica preživších).

Síce sa často nestáva, že takýto hráč zvíťazí, no bola to preňho tesnotka a práve noob-friedly zmeny pomáhajú slabšiemu hráčovi dotiahnuť to tak ďaleko. Zároveň ho hra rýchlo neomrzí a udrží ho pred obrazovkou dlhšie. A predsa skoro vyhral, tak prečo si nezahrať ďalšiu hru? Možno teraz príde výhra.

Vývojári menia hru pravidelne, niektoré zmeny prakticky menia mechaniku hry

Onedlho bude končiť šiesta sezóna Fortnite. Ak hru hráš trebárs od tretej sezóny, určite ti neunikli desiatky zmien, ktoré sa za tú dobu uskutočnili. Máme v hre autá, terénne štvorkolky, nákupné vozíky, rifty (teleporty), cubes (predmet, ktorý keď skonzumuješ, si neviditeľný), mnoho nových zbraní.

V hre sa taktiež menia dokonca aj základné mechaniky ako napríklad otváranie padáku počas ktoréhokoľvek letu (to už zrušili), stavby, ktoré ničia storm (tiež zrušili) či menšia životnosť stien (papierové stavby ostali). Nemusíme snáď vysvetľovať, že keď sa menia základné mechanizmy hry, hra sa stáva prakticky akoby novým titulom.

 

Zároveň Epic neustále pridáva okrem klasických módov ako je sólo, duo či squad (hra v skupinke) aj špeciálne módy. Naozaj špecifický je 50v50 mód, kedy sa v malej zóne mastia desiatky hráčov. Keď ťa omrzí jedno, môžeš len prepnúť na iný mód a hra má opäť nový nádych.

Epic Games je vydavateľstvo, ktoré je v hernom svete známe svojimi vylepšeniami na úkor zabehnutých pravidiel. Na jednu stranu sa hra neustále mení a mnohých to teší, no zároveň to niektorých hráčov môže odradiť od hrania. Odďaluje tým svoj vstup na progamingovú scénu. Aktívnych hráčov však Epic Games zrejme nestráca.

Streamovací boom, ktorý tu ešte nikdy nebol

Pamätáš si, keď si drtil CS 1.6 a boli ste s kamošmi tak nahajpovaní, že ste pozerali na HLTV svoj obľúbený tím? Dnes je okolo streamovania Fortnite podobný boom. NIekoľkonásobne väčší.

Fortnite vystrelil ako blesk z jasného neba a patrí medzi tie najviac streamované hry na platforme Twitch. Medzi najznámejších streamerov tejto hry patrí Ninja, ktorý sa zároveň radí na špic najsledovanejších hráčov na Twitchi celkovo.

Aj tento novodobý trend streamovania pomáha Epicu udržať si nevšednú popularitu. Zároveň streamovanie pomáha tvoriť obrovskú komunitu, ktorá nežije ničím iným, len hrou Fortnite.

Bodov by sme mohli, samozrejme, nazbierať aj viac. Hra má zaujímavý dizajn, Epic využil vlnu popularity battle royale hier, dobre vymyslené in-game questy, zaujímavý offline mód. Snažili sme sa však vypichnúť tie najpodstatnejšie dôvody, prečo sa Fortnite zapísal do histórie hier ako majstrovské dielo, ktoré spojilo fungujúce a odstránilo nefungujúce.

Anketa:
Si aktívnym hráčom Fortnite?
Áno, je to skvelá hra
Naozaj len občas
Nie, nebaví ma to
Nikdy som ju nehral
Áno, je to skvelá hra
42 %
901 Hlasov
Naozaj len občas
15 %
324 Hlasov
Nie, nebaví ma to
19 %
412 Hlasov
Nikdy som ju nehral
24 %
531 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia