Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. novembra 2018, 11:18
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovenské ministerstvo chce nechať odstreliť polovicu našich jeleňov, vraj spôsobujú príliš veľké škody

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nasledujúcich dvanásť rokov by mala populácia raticovej zvery utrpieť výrazné straty.

Medzinárodné organizácie neustále informujú ľudí o tom, ako katastroficky vyzerá situácia pri pohľade na počet ohrozených druhov zvierat po celom svete. Na Slovensku však raticová zver, čiže zvieratá ako jelene, diviaky alebo muflóny, podľa nášho ministerstva pôdohospodárstva spôsobuje každý rok toľko škody, že jej populáciu treba výrazne okresať.

Ako informoval denník SME, momentálne sa v pripomienkovom konaní nachádza návrh nového zákona o poľovníctve, podľa ktorého by mali v nasledujúcich dvanástich rokoch poľovníci odstreliť toľko jeleňov, aby nakoniec zostala len približne polovica súčasnej populácie.

Aby toho nebolo málo, okrem samotného odstrelu zvierat plánuje zákon obmedziť prikrmovanie v poľovníckych revíroch, takže zvieratá prídu o časť svojej doplnkovej stravy.

Slovenské ministerstvo chce nechať odstreliť polovicu našich jeleňov, vraj spôsobujú príliš veľké škody
Zdroj: TASR/Jana Pafčová

Pred oficiálnym vstupom do platnosti bude musieť zákon samozrejme schváliť náš parlament, ale v prípade pozitívneho procesu vstúpi do platnosti od 1. júla budúceho roku. Plán by mal platiť do roku 2030 a hlavným argumentom ministerstva sú čoraz vyššie škody napáchané práve raticovou zverou.

Odporúčané
REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov 1. mája 2024, 15:00

Jelene či diviaky najviac škodia poľnohospodárom a poľovníci uvádzajú, že v minulom roku spôsobili škodu 1,6 milióna eur. Detailnejšie informácie o návrhu nového zákona a pridružených vyhláškach už nájdeš priamo na webe denníka SME.

Domov
Zdieľať
Diskusia