Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. októbra 2018, 17:17
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

O vodu sa bude bojovať. Kde presne?

ZAUJÍMAVOSTI VOJNY
Uložiť Uložené

Nepriaznivé podmienky so sebou prinesú netradičnú príčinu nepokojov.

O niekoľko dekád bude dôležitá ako je dnes ropa. Nevravíme, že voda je v súčasnosti niečím zanedbateľným. Avšak za súčasných podmienok je logické predpokladať, že jedného dňa dôjde k bodu, kedy sa ľudia rozhodnú bojovať za prístup k čistej pitnej vode. Žiaľ, už v súčasnosti registrujeme udalosti, kedy kvôli nedostatku životodarnej tekutiny zomierajú tisícky osôb.

Predpokladá sa, že bude oveľa častejšie dochádzať k ozbrojeným konfliktom a jednotlivé skupiny začnú o potrebnú komoditu bojovať. Netreba si zatiaľ rozbroje predstavovať ako niečo v zmysle globálneho konfliktu katastrofických rozmerov, ale skôr treba myslieť na regionálnu úroveň. Nie všade vo svete v budúcnosti bude nedostatok vody.

Z dielne Európskej komisie vyšiel rozbor, ktorého výsledkom je aj označenie možných ohnísk rozporov. Za pozorovania aktuálnej situácie, populačného rastu a ďalších pre výskum dôležitých faktorov vznikla prehľadná mapa sveta pre lepšiu predstavu.

Hnedšou farbou sú vyznačené lokality, kde v nasledujúcich dekádach môže dôjsť k problémom s vodou. Nepríjemnostiam sa nevyhne ani jeden kontinent. Najviac však budú trpieť Ázia, Afrika a Severná Amerika. :

O vodu sa bude bojovať. Kde presne?
Zdroj: ec.europa.eu

Veľký sud s pušným prachom sa nachádza v severných končinách Indie, konkrétne popri rieke Ganga. Už dnes je tento priestor mimoriadne husto obývaný. Ľudia majú problém s čistou vodou hoc aj teraz, nieto ešte o 50 rokov či viac. Podobne je na tom aj susedný Bangladéš a ďalšie okolité štáty.

Odporúčané
Zvieratá v armáde: Holub Gustav bojoval proti nacistom, pavián Jackie prišiel v zákope o nohu Zvieratá v armáde: Holub Gustav bojoval proti nacistom, pavián Jackie prišiel v zákope o nohu 3. apríla 2023, 12:30

Afrika je kapitolou samou o sebe. Problémami disponuje už dnes. Najmä v oblasti Južného Sudánu a celkovo po oboch brehoch Nílu, kde žijú desiatky miliónov Afričanov. Obávať by sa mali všetky krajiny na pobreží a tiež aj horúce oblasti v okolí Sahary.

Ľahké to nebudú mať ani Spojené štáty americké. Najmä centrálne oblasti a regióny závislé na vode z rieky Colorado. Najmenej by sa mali obávať obyvatelia Južnej Ameriky bohatej na pralesy, lesy a vodu celkovo.

Embed from Getty Images

A čo Európa? Logicky, nedostatok vody by mali pociťovať najmä južania. My na Slovensku sme známi, vďaka Žitnému ostrovu a ďalším našim oblastiam, dostatkom kvalitnej pitnej vody. Dávajme si teda na ňu pozor a vážme si, čo máme.

Domov
Zdieľať
Diskusia