Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2018, 10:38
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Je záverečná dojemná scéna z drámy First Man založená na skutočných udalostiach?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Držali sa tvorcovia faktov až do úplného záveru?

POZOR! ČLÁNOK OBSAHUJE ZÁSADNÉ SPOILERY K FILMU FIRST MAN!

Videl si už vynikajúcu drámu First Man od Damiena Chazellea? Ak nie, môžeme ťa odporučiť na našu nadšenú recenziu, kde kolega snímke o strastiplnom lete na Mesiac udelil rovných 10 bodov.

Chazelle skrátka ani tentokrát nesklamal a doručil strhujúci príbeh, ktorý sa v oscarovej súťaži určite nestratí. Pokiaľ si však film videl, prípadne poznáš životopis Neila Armstronga (vo filme Ryan Gosling), iste vieš, že v jeho živote došlo k zásadnej rodinnej tragédii.

Jeho dcéra Karen zomrela na zhubný nádor v strednej časti mozgového kmeňa, keď mala len 2 roky. Snímka First Man s touto traumou výrazne pracovala a v momente, kedy sa Neil a jeho kolega konečne dostanú na povrch Mesiaca, nám tvorcovia ponúkli silnú a dojemnú scénu.

Je záverečná dojemná scéna z drámy First Man založená na skutočných udalostiach?
Zdroj: Universal Pictures

Neil si do vesmíru totiž vzal Karenin náramok, ktorý v slzách hodil do jedného z mesačných kráterov, čím vzdal hold dcérinej pamiatke a zároveň sa vyrovnal s jej smrťou. Iste ti však v hlave vŕta otázka, či sa niečo takéto stalo aj v skutočnosti.

Scenárista Josh Singer podotkol, že síce neexistuje hmatateľný dôkaz o tom, že sa podobná scéna skutočne stala, ale je to veľmi pravdepodobné. Neil Armstrong sa totiž skutočne na Mesiaci na chvíľu oddelil od svojho kolegu Buzza Aldrina (vo filme Corey Stoll) a strávil osamelú chvíľku pri jednom z kráterov.

Singer zdôraznil, že by túto scénu nezaradil, ak by nemala oporu v realite. „James Hansen (autor biografie Neila Armstronga, z ktorej film vychádza, pozn. redakcie) študoval Neilov život celé roky a hovoril s ním celé hodiny, ako aj s jeho manželkou Janet, sestrou June a so všetkými v jeho rodine.

A Hansen na základe všetkého, čo o Neilovi vedel a po všetkých skúmaniach povedal: 'Myslím, že sa to stalo. Myslím, že na Mesiaci nechal niečo, čo patrilo Karen.' Vtedy som si povedal, v poriadku. Ak je to pre Jamesa dosť, je to dosť aj pre mňa.“

Je záverečná dojemná scéna z drámy First Man založená na skutočných udalostiach?
Zdroj: Universal Pictures

Samotný Damien Chazelle sa na margo scény vyjadril nasledovne: „Nešlo o vymyslenú scénu, ale na rozdiel od iných udalostí vo filme nejde o vec, ktorú môžeme s absolútnou istotou potvrdiť.

Je to skrátka dohad, ktorý priniesol už James Hansen, autor Neilovej biografie. Okrem neho túto možnosť nadhodila aj Neilova sestra June, s ktorou sme strávili pri príprave snímky nejaký čas.

Podľa mňa je to ale veľmi krásna myšlienka. Neil samotný to nikdy nepotvrdil ani nevyvrátil, odmietal hovoriť o tom, či na Mesiaci naozaj nechal niečo, čo patrilo Karen. Samozrejme, nemáme dôkaz, že sa podobná scéna odohrala, ale osobne som presvedčený, že sa to stalo, rovnako ako Neilovi najbližší.“

Je záverečná dojemná scéna z drámy First Man založená na skutočných udalostiach?
Zdroj: Universal Pictures

Singer sa tiež zmienil o úplne poslednom zábere, kedy sa Neil a jeho manželka Janet (Claire Foy) navzájom dotknú rukami cez sklo (keďže Neil je v karanténe). V pôvodnej verzii scenára sa na seba len dívali, ale skutočná Janet chcela, aby bola v scéne cítiť nádej do budúcna. Ako zdôraznila, ich vzťah trval ešte veľmi dlho (celých 20 rokov). Singer teda scénu prepísal. 

Videl si už First Mana? Aký je tvoj názor? Patrí podľa teba medzi najlepšie filmy tohto roku. alebo si čakal skôr viac? Určite nám napíš do komentárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia