Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2018, 12:04
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Alkohol zabije ročne až 3 milióny ľudí, z čoho väčšiu časť tvoria muži

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL WHO
Uložiť Uložené

Štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nie sú vôbec priaznivé .

Za jedným z dvadsiatich úmrtí na svete stojí škodlivé užívanie alkoholu. Podľa novej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (World Health Organization) za rok 2016 následkom užívania alkoholu zomrelo približne 3 milióny ľudí a z toho až tri štvrtiny mali tvoriť muži.

„Príliš veľa ľudí, ich rodín a komunít trpí následkom škodlivého užívania alkoholu v podobe násilia, zranení, duševných problémov či ochorení, ako je rakovina a mŕtvica,“ prehlásil generálny riaditeľ WHO, doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

28 % celkových úmrtí zapríčinených alkoholom tvorili automobilové nehody, sebapoškodzovanie či násilie medzi ľuďmi.

21 % predstavovali tráviace problémy a 19 % kardiovaskulárne ťažkosti. Zvyšok pozostával z infekčných chorôb, rôznych druhov rakovín, duševných chorôb a iných zdravotných problémov.

Celkové odhady hovoria o 237 miliónoch mužoch a 46 miliónoch žien trpiacich problémami následkom škodlivého užívania alkoholu. Poruchy spôsobené užívaním alkoholu sú podľa údajov WHO typickejšie pre krajiny s vyššími príjmami.

Najhoršie štatistiky hlásia európske regióny (14,8 % a 3,5 %), po ktorých nasledujú regióny americké (11,5 % a 5,1 %).

Priemerná denná konzumácia alkoholu u pijúcich ľudí predstavuje približne 2 poháriky vína (150 ml), 1 veľké a malé pivo (750 ml) či dva panáky tvrdého (40 ml).

Alkohol zabije ročne až 3 milióny ľudí, z čoho väčšiu časť tvoria muži
Zdroj: www.flickr.com

Z celosvetových merítok sa najviac konzumuje tvrdý alkohol (45 %). Na druhom mieste stojí pivo (34 %), po ktorom nasleduje víno (12 %).

Od roku 2010 sa preferencie vo výbere alkoholu zmenili len minimálne. Najväčší rozdiel nastal v Európe, kde prišlo k 3 % poklesu užívania tvrdého alkoholu.

Doktor Vladimir Poznyak zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je názoru, že pre zníženie negatívneho dopadu alkoholu musia konať najmä jednotlivé štáty.

Ako osvedčené príklady uvádza zvýšenie daní za kúpu alkoholických nápojov, obmedzenie reklamy či obmedzenie fyzickej dostupnosti alkoholu. 

Máloktoré  krajiny sú ale ochotné pristúpiť napríklad k obmedzeniu reklám v rámci internetu a sociálnych médií.

Myslíte si, že Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré majú výrazné problémy s nadmernou konzumáciou alkoholu?

Anketa:
Sú podľa vás škodlivé účinky alkoholu na Slovensku výrazné?
Určite áno.
Nemyslím si, skôr nie.
Rozhodne nie.
Určite áno.
74 %
240 Hlasov
Nemyslím si, skôr nie.
17 %
55 Hlasov
Rozhodne nie.
9 %
28 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia