Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2018, 10:55
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Britskí vedci v novej štúdii zistili, že silné psychedelikum DMT navodzuje pocity blízkej smrti

ZAUJÍMAVOSTI DROGY
Uložiť Uložené

DMT je pozoruhodný nástroj, ktorý nám umožňuje lepšie pochopiť psychológiu a biológiu umierania.

Pred časom sme vám priniesli všeobecný článok o jednom z najsilnejších halucinogénov – DMT, ak ti unikol, klikni na odkaz. A iba pred pár týždňami britskí vedci vo svojej štúdii odhalili nové pozoruhodné objavy.

Ich výskum naznačuje, že silné psychedelikum DMT, ktoré sa používa aj v tradičnej medicíne, vyvoláva podobné pocity, ako ľudia pociťujú pri skúsenostiach s blízkou smrťou, tzv. near-death experiences. Psychedelická droga DMT spôsobuje v mozgu podobný efekt ako u  ľudí, ktorí prežili blízku smrť, hovoria závery štúdie.

Britskí vedci v novej štúdii zistili, že silné psychedelikum DMT navodzuje pocity blízkej smrti
Zdroj: pixabay.com / sciencefreak

Silný halucinogén, v južnej Amerike hojne využívaný aj na slávnostné obrady a ceremónie užívaný ako nápoj ayahuasca, tak v sebe môže skrývať obrovský potenciál. Aj keď je droga vo väčšine krajín nezákonná, jej spojenie s duchovnosťou je vo svete všeobecne uznávané, aj preto si získala pomenovanie „duchovná molekula“.

Skúsenosti s blízkou smrťou sú psychologické udalosti, ktoré často hlásia ľudia medzi životom a smrťou mysliac si, že zomrú. Typické sú pritom pocitmi vystúpenia z vlastného tela, prechodu na iný svet a neobyčajným vnútorným pokojom.  A keďže podobné pocity boli často hlásené užívateľmi DMT, vedci z Imperial College London sa rozhodli celú záležitosť preskúmať a zistiť, čo spôsobuje danú podobnosť a aký je medzi nimi súvis.  

Britskí vedci v novej štúdii zistili, že silné psychedelikum DMT navodzuje pocity blízkej smrti
Zdroj: pxhere.com

V štúdii pracovali s 13 zdravými dobrovoľníkmi, ktorým v priebehu dvoch sedení intravenózne podávali buď DMT, alebo placebo. Po týchto sedeniach im bol predložený dotazník s otázkami typu: „Prežili ste opäť zážitky z minulosti?“, „Videli ste alebo ste boli obklopení žiarivým svetlom?“.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Ich reakcie na drogu boli následne porovnané so skúsenosťami 67 ľudí, ktorí predtým hlásili skúsenosti s blízkou smrťou. Po týchto zážitkoch odpovedali na štandardizované dotazníky, aby poodhalili, čo sa s nimi dialo. Podobnosti medzi odpoveďami tých, ktorí užili DMT a tými, ktorí prežili blízku smrť, potvrdili dôkazy, že DMT je skutočne do veľkej miery schopné napodobniť efekty blízkej smrti.

Britskí vedci v novej štúdii zistili, že silné psychedelikum DMT navodzuje pocity blízkej smrti
Zdroj: www.maxpixel.net

„Naše zistenia ukazujú pozoruhodnú podobnosť medzi DMT skúsenosťou a skúsenosťou blízkej smrti,“ povedal prvý autor štúdie Christopher Timmermann. Profesor David Nutt, ktorý sa na výskume tiež podieľal, uviedol, že DMT ako aj blízka smrť by mohli mať rovnaký neurovedecký základ. Dr. Robin Carhart-Harris, vedúci psychedelickej výskumnej skupiny na Imperial College, povedal: „DMT je pozoruhodný nástroj, ktorý nám umožňuje študovať a tým lepšie pochopiť psychológiu a biológiu umierania.“

Výskumníci však uviedli, že medzi týmito dvomi skúsenosťami predsa len existovali určité jemné rozdiely. Zatiaľ čo ľudia so skúsenosťou blízkej smrti skôr uvádzali „príchod na bod, odkiaľ nie je návratu“, užívatelia DMT hlásili „príchod do nadpozemskej oblasti“. Výsledky štúdie boli publikované v odbornom časopise Frontiers in Psychology.

Britskí vedci v novej štúdii zistili, že silné psychedelikum DMT navodzuje pocity blízkej smrti
Zdroj: youtube.com / Your Mate Tom

Psychedelické drogy ako DMT a LSD boli v minulosti spájané so zlepšením duševného zdravia, no ostrá cenzúra v 60. a 70. rokoch ich možný potenciál na dlhú dobu zadupala do zeme. Teraz však vedci upozorňujú, že nelegálne drogy takéhoto charakteru majú reálny potenciál stať sa novou generáciou antidepresív.

Odporúčané
Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku 4. marca 2024, 9:30

Zatiaľ čo britskí vedci uviedli, že výsledky ich štúdie pridávajú do celej problematiky nový, zaujímavý pohľad, zároveň vyslovujú výrazný odpor k akémukoľvek „samovzedelávaniu“ zo strany laickej verejnosti.

„Dúfame, že nám bude umožnené vykonať ďalšie štúdie na meranie zmien v činnosti mozgu po podaní tejto zlúčeniny. To nám spolu s inými výskumami pomôže preskúmať nielen samotné účinky na mozog, ale aj to, či by mohli byť v budúcnosti prospešné v rámci medicíny,“ povedal Timmermann.

Domov
Zdieľať
Diskusia