Projekt vymyslela aktívna Slovenka Tamara a chce študentom ukázať, že aj vegánska strava vie byť výborná.
Čoraz viac Slovákov prestáva konzumovať mäso. Záleží im na zvieratách aj na životnom prostredí, lenže ak sa snažia žiť bez živočíšnej potravy počas štúdia na vysokej škole, nemajú priveľa dostupných príležitostí, ako sa stravovať.
Obľúbená jedáleň Venza na Mlynoch preto už v pondelok 24. septembra uvedie do praxe ústretový krok a študentom začne ponúkať pravidelnú vegánsku stravu. Nápad zaradiť vegánske menu do každodenného života jedálne nevznikol spontánne.
Vymyslela a zrealizovala ho Tamara Stohlová, ktorá v rámci štúdia na Sokratovom inštitúte pracovala práve na projekte dostupného vegánstva vo vysokoškolskej jedálni.
Tamara je zanietená aktivistka za ohľaduplnejšie správanie voči životnému prostrediu a sama sa stravuje výlučne rastlinnou stravou, čo množstvo Slovákov zatiaľ nepochopilo a neprijalo.
Skeptickí voči vegánskej iniciatívy boli spočiatku aj viacerí zamestnanci jedálne, ale ako sa ukázalo, aj im rastlinná strava postupom času učarovala. Zhodli sa na tom, že ak je dobre pripravená, pokojne by vedela nahradiť živočíšne výrobky.
Od pondelka si preto do Venzy môžeš na chutné vegánske menu skočiť aj ty a nemusíš sa obávať, že pri tom minieš kopu peňazí.