Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2018, 12:33
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Feministky kritizujú Apple za to, že vyrába iPhony príliš veľké pre priemernú ženskú ruku

ZAUJÍMAVOSTI APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Kalifornská spoločnosť najnovšie čelí kritike zo strany žien.

Spoločnosť Apple odhalila svoje nové telefóny vo veľkom štýle. Zjavná časť zákazníkov však cíti krivdu z toho, že dizajnéri očividne nemajú čas premýšľať nad tým, kto najviac telefóny s odhryznutým jablkom využíva.

Na Apple sa zniesla vlna kritiky zo strany feministiek po tom, čo aktivistka Caroline Criado Perez zverejnila na svojom Twitteri príspevok o svojich zdravotných problémoch spojených s používaním väčšieho iPhonu.


Sťažovala sa na syndróm RSI, a teda poškodenie z opakovaného namáhania, ktorý sa u nej objavil po zmene telefónu z iPhonu SE na iPhone 6. Varuje, že príliš veľké telefóny negatívne ovplyvňujú zdravotný stav ženských rúk, pretože tie jednoducho neboli pripravené na obrovské displeje.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Caroline sa nepáči, že ženy platia rovnaké ceny ako muži za produkt, ktorý im vlastne do rúk ani nepasuje. Apple pritom oznámilo koniec výroby iPhonu SE, čo aktivistku nahnevalo ešte viac.

Ku kritike sa pridala aj Zeynep Tufekci. Najskôr citovala šéfa marketingu v Apple Phila Schillera, ktorý tvrdil, že spoločnosť chce pomocou nových technológií zasiahnuť čo najväčší počet zákazníkov. Skutočnosť podľa nej vyzerá inak.


Apple nielenže neberie ohľad na veľkosť ženských rúk, ale celkovo odsúva ženy do úzadia. Vo svojej novej centrále za 5 miliárd dolárov vraj nemá ani centrum pre deti, kam by ženy v zamestnaní mohli svoje ratolesti dočasne odniesť.

Aktivistka Sophie Walker z Women’s Equality Party zase pripomenula rozdiel medzi platmi mužov a žien v britskej pobočke Apple na úrovni 24 percent, zatiaľ čo muži ešte aj dostávajú bonusy vyššie o 56 percent. Kritiku zhrnula so slovami, že chlapci v Apple sú očividne posadnutí veľkosťou, ale občas záleží aj na výkone.

Domov
Zdieľať
Diskusia