Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2018, 18:52
Čas čítania 0:00
Sona O.

Plasty nie sú hlavným problémom znečistených oceánov. Najviac odpadu v nich tvoria cigaretové ohorky

ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY EKOLÓGIA ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Fajčiari naozaj neškodia iba seba ale celému svetu vôkol.

Fajčiari majú opäť o dôvod viac na to prestať fajčiť. To, že pasívne fajčenie škodí nielen fajčiarovi ale aj všetkým v jeho okolí už dávno vieme. Ale asi nie všetci si uvedomujú, aké ekologické riziká so sebou prináša tento nezdravý zlozvyk a ako veľmi dokáže ublížiť našej planéte.

Všetci rozprávajú o tom, že sú plasty neekologické a zlé. Ničia ekosystém oceánov, zomierajú kvôli nim morské živočíchy a trvá im stáročia, kým sa v prírode rozložia. Faktom však je, že plasty tvoria iba 0,02 % odpadu v oceánoch. Tým skutočne najväčším znečisťovateľom sú podľa portálu NBC práve fajčiari.

Plasty nie sú hlavným problémom znečistených oceánov. Najviac odpadu v nich tvoria cigaretové ohorky
Zdroj: Wikimedia (Tony Wills)

Vo svete sa ročne vyrobí približne 5,3 biliónov cigaretových filtrov a až dve tretiny z nich sú zahodené nedbalým spôsobom. Od roku 1968 sa cigaretové ohorky stali najzbieranejšími odpadkami z oceánov a pláží. 

Cigaretové filtre vo vode vylučujú umelé vlákna vyrobené z acetátu celulózy. Tomu trvá aj dekády, kým sa v mori rozloží. 

Kampaň s názvom Cigarette Butt Pollution Project sa snaží zmeniť pohľad fajčiarov na ich zlozvyk a limitovať výskyt ohorkov v prírode. Zatiaľ navrhujú zásahy, ako zvýšenie ceny cigariet, aby mohli pokryť náklady súvisiace s čistením a tiež úplný zákaz filtrov

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

Zatiaľ čo vojna, ktorú zvádzame s plastami určite speje k zdravšej planéte, musíme si uvedomiť, že existujú oveľa väčšie nástrahy ničiace prírodu a medzi ne bez pochýb patria cigarety a odpad, ktorý spôsobujú ľahostajní fajčiari. 

Domov
Zdieľať
Diskusia