Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2018, 15:58
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Najstarší ľadovec v Arktíde sa prvýkrát v histórii rozpadá. Vedci varujú pred ohrozením života ľadových medveďov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Situácia je vážna aj pre populáciu pôvodných obyvateľov.

Najstarší a rovnako najhrubší morský ľadovec v Arktíde sa začal po prvýkrát v histórii rozpadávať. Ide o oblasť severne od Grónska, ktorá býva pravidelne aj v lete zaľadnená. Jav podobného charakteru ešte nikdy v minulosti nebol zaznamenaný. Od začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia, kedy sa začalo satelitné monitorovanie, sa údajne ľadovec nikdy nerozpadával tak, ako je tomu tento rok.

Postupné rozpadávanie podľa všetkého zapríčiňuje neobvyklá horúca vlna vzduchu zo severnej pologule. Obvykle máva ľad z morskej vody pri zamrznutí hrúbku v priemere štyri metre. Teraz je však mimoriadne tenký, čo spôsobuje otváranie vôd. Rozpad ľadovca by mohol mať katastrofálne následky pre populáciu ľadových medveďov či iných živočíchov.

„V minulosti bola väčšina vytvoreného ľadu v Arktíde dlhoročnou záležitosťou, no momentálne sa zmenšuje a v súčasnosti je takmer všetok ľad v Arktíde jednoročný,“  hovorí pre portál The Independent profesor Peter Wadhams z Cambridgeskej univerzity. „Jediné miesto, kde dlhoročný ľad prežil, bolo severne od Grónska, no teraz sa otvoril a presúva sa od pobrežia,“  dodáva.

Profesor Wadhams taktiež povedal, že to bude mať vážne dôsledky pre voľne žijúce živočíchy vrátane ľadových medveďov, hoci úplný rozsah poškodenia bude známy až na budúcu jar, kedy sa zvieratá prebudia zo zimného spánku. 

Situáciu ešte viac zhoršuje silný teplý vietor, vďaka ktorému sa morský ľad presúva preč. Vo februári tohto roka v lokalite, kde je bežne v priemere - 20 stupňov Celzia, namerali v priebehu desiatich dní teplotu okolo nuly. Minulý týždeň bolo na rovnakom mieste zaznamenaných dokonca až 17 stupňov Celzia.

Roztopený ľad v grónskych vodách by mal opäť po čase zamrznúť, no oveľa neskôr ako obyčajne. Minulý týždeň bola ľadová pokrývka približne o 40% menšia ako priemer z rokov 1981 až 2010. „Takmer všetok ľad severne od Grónska je celkom rozlámaný a rozbitý, a teda oveľa pohyblivejší,“ vyjadril sa klimatický vedec Ruth H. Mottram z Dánskeho meteorologického inštitútu pre Guardian.

„Otvorená voda pri severnom pobreží Grónska je neobvyklá. Túto oblasť ľudia často nazývali aj posledným ľadovým miestom, kvôli predpokladom, že sa tu bude nachádzať posledný trvalý morský ľad v Arktíde. Udalosti z minulého týždňa však naznačujú, že v skutočnosti sa bude posledná oblasť trvalého ľadu vyskytovať smerom viac na západ,“ dodáva.

Situácia je vážna nielen pre tamojšie polárne medvede využívajúce zľadovatelú oblasť na lov potravy, ale rovnako aj pre populáciu pôvodných obyvateľov. Kvôli rozpadu ľadovcov by totiž mohli ľudia, podobne ako zvieratá, prísť o svoj prirodzený priestor.

Domov
Zdieľať
Diskusia