Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. augusta 2018, 17:43
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Desivý príbeh starenky z čias holokaustu všetkým pripomína, prečo fašistom nesmieme dať priestor na šírenie nenávisti

ZAUJÍMAVOSTI HOLOKAUST NACIZMUS
Uložiť Uložené

Nacizmus začal pomocou šírenia myšlienky a posolstva.

Už roky pred začiatkom druhej svetovej vojny zavádzali nacisti rasistické a diskriminačné zákony. Nepozdávali sa im Židia, Rómovia, Slovania ani homosexuáli, a tak v priebehu vojny v koncentračných a vyhladzovacích táboroch pozabíjali milióny nevinných ľudí, ktorých na smrť odsúdil iba obyčajný pôvod.

Ohavnosti pritom nevykonávali len za bránami táborov, ale aj priamo na bojisku a v uliciach medzi civilistami. Skúsenosti s ohavnými nacistickými praktikami mala aj babička mladej Katie.

Desivý príbeh starenky z čias holokaustu všetkým pripomína, prečo fašistom nesmieme dať priestor na šírenie nenávisti
Zdroj: Pixabay

Vnučka si nedávno vo svetle súčasnej situácie vo svete spomenula na to, čo jej o holokauste vravievala stará mama a príbeh zdieľala na svojom Tumblr a Twitteri. Snažila sa ľuďom trochu otvoriť oči.

Jej stará mam mala v roku 1939, keď Hitler napadol Poľsko, len dva roky. Najskôr sa nič výraznejšie nemenilo, ale keď mala 4 roky, hrala sa na záhrade a odrazu začula výkriky.

Nacisti zavraždili jej trojročného suseda len kvôli tomu, že sa hral nahlas a nacistom detský krik vadil. Ani len nezaváhali a zabili trojročného chlapca, ktorý sa previnil tým, že bol dieťa.

Odporúčané
5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 8. mája 2023, 12:00

O pár mesiacov neskôr ju nacisti zobudili skoro ráno a prinútili aj s rodinou dokráčať na stanicu. Otec nastúpil do prvého vlaku, jej mama, malá sestra aj ona do druhého.

Desivý príbeh starenky z čias holokaustu všetkým pripomína, prečo fašistom nesmieme dať priestor na šírenie nenávisti
Zdroj: Pixabay

Ako päťročná sa ocitla v tábore Majdanek a pred raňajkami v prvý deň sa museli deti nastúpiť do radu. Nacisti počítali a keď prišli k číslu 10, jednoducho vystrelili. Desiate dieťa zomrelo a jeho smrť mala slúžiť ako výstraha.

Starú mamu si potom vyhliadol nacistický strážnik, ktorého žena sa rozhodla, že chce dieťa. Z tábora si zobrali starú mamu Katie, zmenili jej zo dňa na deň meno a odrazu sa stala Nemkou. Po správach o príchode vojakov Spojencov ju však jej noví nemeckí rodičia zabudli v dome pri tábore a svoju pôvodnú rodinu našla až po šiestich mesiacoch.

Jej otec, mama aj sestra akoby zázrako prežili, ale ujovia a tety boli zavraždení. Katie sa príbeh svojej starej mamy dozvedela až priamo pri bránach tábora Majdanek, kam sa spolu šli po viac ako 50 rokoch pozrieť.

 

Katie si želá, aby ohavný príbeh všetci spoznali a spomenuli si naň v momentoch, keď budú odovzdávať svoj hlas vo voľbách moderným fašistom a nacistom, ktorí sa skrývajú za prázdne činy a slová. Nacizmus v Nemecku nezačal vraždením, ale šírením myšlienky a posolstva. Nesmieme dovoliť, aby sa história opakovala.

Domov
Zdieľať
Diskusia