Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2018, 2:55
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Vesmír by k nám mal byť o 20 kilometrov bližšie než doposiaľ, tvrdí nová štúdia

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Či na ňu budú brať ohľad aj najvyššie vedecké kruhy, zatiaľ nevedno.

Theodore von Kármán je vo vedeckej obci známy okrem iného aj pre tzv. Kármánovu líniu. Ide o pomyselnú čiaru, pod ktorou sa ešte nachádza zemská atmosféra, no nad ňou už vesmír, resp. kozmický priestor. Nachádza sa vo výške 100 kilometrov nad povrchom. Podľa nového zistenia (štúdia) je však spomenutý údaj chybný a správna vzdialenosť by mala byť 80 kilometrov.

Nič ešte samozrejme nie je potvrdené, no vyzerá to tak, že výskumné ústavy sa budú musieť na novinku pozrieť bližšie. McDowell, autor štúdie, skúmal dáta zo satelitov a usúdil, že vesmír je k nám predsa len bližšie, ako sme si doposiaľ mysleli. Imaginárne posunutie deliacej čiary síce dianie na Zemi nijak nezmení, no môže ovplyvniť štáty z hľadiska vzdušného priestoru.

Pretože napríklad nám Slovákom teoreticky patrí celý kus atmosféry až po hranicu s vesmírom. A rovnako to platí aj pri všetkých ostatným uznaných štátoch sveta. No ak by sa niekedy v budúcnosti znížila hranica, mohlo by to vadiť možno svetovým veľmociam, keďže prídu o časť vlastného priestoru. Zatiaľ však nič podobné nehrozí.

Vesmír by k nám mal byť o 20 kilometrov bližšie než doposiaľ, tvrdí nová štúdia
Zdroj: fettss.arc.nasa.gov

Častokrát sa stáva, že ľudia presne nevedia, čo atmosféra Zeme je. Jednoducho vysvetlené, ide o vzduchový obal našej planéty s najrôznejšími funkciami. Či už nás chráni voči proti škodlivým vplyvom vesmíru a Slnka alebo je plná plynov, od kyslíka až pod vodnú paru. Ide o priestor, kde sa pohybujú lietadlá, balóny či oblaky. Nebyť jej, život by to mal na Zemi oveľa náročnejší.

Domov
Zdieľať
Diskusia