Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2018, 21:00
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Svet bez ropy: V prvých chvíľach by nastal globálny kolaps v každom odvetví, ktoré si len vieš predstaviť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Doprava, energetika, medzinárodný obchod, potraviny, zdravotníctvo, priemysel. Všetko by prešlo obrovskými zmenami.

Ropa jednoznačne patrí medzi najdôležitejšie nerastné suroviny na svete. Nachádza sa všade vôkol nás. Vyrábajú sa z nej všetky plastové výrobky, drvivá väčšina kozmetiky aj liekov a v neposlednom rade je nenahraditeľná pri výrobe väčšiny potravín. Udáva sa, že k ročnému nasýteniu bežného Američana alebo Európana je potreba až 1 500 litrov ropy.

Produkty ako pneumatiky, domáce spotrebiče, lepidlá, farby, rozpúšťadla, rúže či parfumy. Napríklad k výrobe aspirínu, ktorý je súčasťou bežných liekov proti bolesti a horúčke, sa vo veľkom používa práve ropa. Vďaka rope vieme umelo vyrobiť aj mnohé vitamíny. Ich spotreba sa pritom rok od roka zvyšuje.

Svet bez ropy: V prvých chvíľach by nastal globálny kolaps v každom odvetví, ktoré si len vieš predstaviť
Zdroj: www.publicdomainpictures.net

Avšak tak ako aj iných nerastných surovín, aj ropy je len obmedzené množstvo. Môžeme teda s určitosťou povedať, že jej svetové zásoby sa jedného dňa skutočne minú. Web Worldmeters.com udáva, že na celom svete sa v tomto čase nachádza ešte 1,57 biliónov barelov ropy (1 barel = 119 litrov). Toto množstvo pritom podľa výpočtov stačí ešte na 16 400 dní, čo je presne 45 rokov. Jej najväčšie zásoby sa nachádzajú v Saudskej Arábii, Iraku, Iráne, Venezuele, Kanade a Rusku.

Svet bez ropy: V prvých chvíľach by nastal globálny kolaps v každom odvetví, ktoré si len vieš predstaviť
Zdroj: en.wikipedia.org

Otázka vyčerpania zásob ropy teda nie je žiadne sci-fi, ktoré by sa týkalo našich vnúčat či pravnúčat. Dotýka sa už priamo nás. Samozrejme, že do úvahy treba brať snahu veľkých koncernov čo najviac obmedziť jej spotrebu. A určite treba spomenúť, že nové náleziská ropy sa nachádzajú neustále. I tak je jej množstvo ale obmedzené a keď nedôjde za 45 rokov, môžu sa jej zásoby vyčerpať za 55 rokov.

Ako by to však vyzeralo, keby ropa zmizla z ničoho nič? Čo by sa stalo s naším spôsobom života? Katastrofa takýchto rozmerov by znamenala totálny globálny kolaps v každom smere, ktorý si len vieš predstaviť, pretože na obraze dnešného sveta sa v obrovskej miere podieľala práve ropa. Udalosť takéhoto rozsahu by nepochybne od základov zmenila podobu nášho sveta. Poďme sa spoločne pozrieť na následky tejto globálnej pohromy.

1 deň po vyčerpaní zásob ropy

24 hodín od zmiznutia všetkých zásob ropy by stále predsa len neznamenalo, že zo sveta skutočne zmizla všetka ropa. Ropné spoločnosti majú pre každý prípad vo svojich rafinériách neustále isté rezervy, ktoré by podľa nutnosti mohli uvoľňovať. Bavíme sa však iba o niekoľkých desiatkach miliónov barelov ropy. Spomínaná skutočnosť by tak znamenala okamžitý nárast jej ceny. Ďalšími zásobami disponujú samotné krajiny. V prípade USA hovoríme o vyše 700 miliónoch barelov, čo pre Spojené štáty znamená ropu na približne 40 dní.

Dôležitú rolu v preprave ropy hrajú tankery. Každý deň sa ich vo svetových oceánoch plavia stovky až tisíce. Krajiny vyvážajúce ropu by svoje tankery začali okamžite povolávať naspať. Ropná globálna kríza by mala zdrvujúci dopad na najväčšieho dovozcu ropy na svete – Spojené štáty americké. Tie síce denne vyprodukujú do 10 miliónov barelov ropy, no spotrebujú až dvojnásobok.

Svet bez ropy: V prvých chvíľach by nastal globálny kolaps v každom odvetví, ktoré si len vieš predstaviť
Zdroj: T62 Media - Aftermath

Pre bežného človeka by sa kríza v prvom rade prejavila pri tankovaní pohonných hmôt na čerpacích staniciach. Po informovaní populácie o aktuálnej situácii by začali na čerpacích staniciach po celom svete vznikať obrovské kolóny. Z pár minútového aktu tankovania by sa stala niekoľko hodinová záležitosť. Nasledujúce hodiny sú azda poslednou možnosťou, kedy natankovať plnú nádrž a čosi si zobrať aj do kanistrov. Desiatkam miliónov čerpacích staníc naprieč svetom pomaly, ale isto miznú zásoby benzínu a nafty.

Doprava je teda oblastnou, kde by sa výpadok ropy prejavil ako prvý. V dôsledku prijatých opatrení by postupne prestali premávať lietadlá, vlaky aj lode. Všetko, čo nie je nevyhnutné, zrazu stojí. Stovky miliónov ľudí na letiskách a vlakových staniciach by sa na miesto svojho určenia nemali ako dostať. To isté by platilo aj pre státisíce ton rôzneho tovaru. Osobná aj nákladná doprava by jednoducho zo dňa na deň skončila.

Na vzniknuté udalosti by onedlho reagovali aj všetky svetové burzy. Obchodovanie s akciami ropných spoločností je pozastavené. Ropný priemysel po celom svete zamestnáva milióny ľudí. Len v USA pracuje v ropných spoločnostiach približne 400 000 zamestnancov. Tí by zrejme zo dňa na deň boli prepustení. A keďže tisíce iných produktov sú od ropy závislé, svoju výrobu ukončujú aj ostatné fabriky. Desiatky miliónov ľudí zrazu nemajú čo robiť.

Svet bez ropy: V prvých chvíľach by nastal globálny kolaps v každom odvetví, ktoré si len vieš predstaviť
Zdroj: T62 Media - Aftermath

Týždeň po vyčerpaní zásob ropy

Burzy od Tokia po New York ukončili svoju prevádzku. Zamestnanie stratil každý tretí človek v produktívnom veku. Ďalšie odvetvie, ktoré utrpelo ťažkú ranu, je potravinárstvo. Postupne sú zatvárané všetky distribučné centrá potravín po celom svete. Kamióny, vlaky a lode prepravujúce jedlo nemá čo poháňať. Základné potreby obyvateľstva nie je možné bez ropy uspokojovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia