Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2018, 14:26
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Ako prežiť robotizáciu? Ktoré povolania a schopnosti budú najžiadanejšie?

ZAUJÍMAVOSTI PRÁCA
Uložiť Uložené

Zopár jednoduchých tipov, ktoré vám síce hneď lotériu nevyhrajú, ale poradia.

Svet sa každým rokom mení, no za poslednú dekádu rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Dynamický pokrok prináša ovocie v podobe technológií, aké si ľudia pred polstoročím ani len nevedeli predstaviť. Výdobytky 21. storočia nám výrazne uľahčujú život, no zároveň spôsobujú aj ďalší trend. A ním je práve robotizácia. Vo fabrikách sa nachádza čoraz viacej automatických zariadení, ktoré spôsobujú zánik tradičných pracovných pozícií z minulých desaťročí.

A robotov bude ešte viac, skôr či neskôr. Preto je potrebné, aby najmä mladí ľudia otvorili oči a začali si už počas stredných škôl vyberať obory a zamerania, ktoré majú budúcnosť. Nikoho by nepotešilo, ak by raz prišiel o prácu kvôli tomu, že ju za neho urobí oveľa efektívnejšie a lacnejšie kus plastu či kovu. Ako sa teda pripraviť na budúcnosť pracovného trhu?

Jednu z malých informačných pomôcok ponúka portál visualcapitalist.com. Vo svojej infografike predstavuje niekoľko zručností a schopností, ktoré sa zíde mať počas najbližších dekád. Poďme sa teda na ne pozrieť bližšie.

Ako prežiť robotizáciu? Ktoré povolania a schopnosti budú najžiadanejšie?
Zdroj: www.pexels.com

Komplexné riešenie problémov: Komplikácie sú všade. Prídu nečakane, znáhla a vyžadujú efektívne riešenia. Hoci umelá inteligencia i robotické zariadenia dokážu niektoré závady vyriešiť aj samé, akonáhle problém začne prekrývať hneď niekoľko oblastí a nebodaj sa s ním stroj ešte nestretol alebo nie je na neho naprogramovaný, dochádza k ďalšiemu problému. Človek 1:0 stroje.

Odporúčané
„Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu 18. apríla 2024, 10:30

Kritické myslenie: Prízvukujú nám ho všade. V školách, na kurzoch či vo filmoch. Každý z nás by mal mať svoju inteligenciu a rozum, aby dokázal posudzovať veci a vytvárať si na ne vlastný názor. Aj keď sa technológie stále zdokonaľujú, umelá inteligencia je oproti ľudskému mozgu stále pozadu.

Kreativita: Možno klišé, no stále to platí. Vymýšľať nové veci, skúšať, testovať, nebáť sa a ochotne si ísť za svojím. Kreatívci boli cenení v minulosti, prítomnosti a inak by tomu nemalo byť ani počas budúcnosti. Prečo napríklad cukrár vytvorí taký koláč a nie onaký? To sa počítaču nevysvetlí, to je produkt náhody, momentu, pocitu.

Ľudský manažment: Šéfovia, nadriadení či vedúci. Dnes ľudia na týchto pozíciách pôsobia vo všeobecnom povedomí negatívne. Samozrejme, vždy sa nájdu hlupáci, ktorí majú potrebu sa vyvyšovať nad podriadenými a strpčovať im život, no nejde o pravidlo. Pokiaľ dokážete pracovať s ľudmi a viete ich nabudiť k lepším výkonom či spôsobiť, aby mali radosť sa do práce vracať, vyhrali ste.

Koordinácia: Viete slušne a príjemne komunikovať? Dokážete dodržiavať svoje plány, viete si rozvrhnúť prácu a zanietiť do nej druhých? Nespôsobujete chaos, ale naopak? Tak si túto schopnosť ceňte.

Emocionálna inteligencia (EQ): Toto je jedna z vecí, od ktorej má umelá inteligencia na kilometre ďaleko. Ktorý stroj sa dokáže vcítiť do druhých ľudí a vedieť konať na základe rôznorodých emócií? Ktorý stroj je voči ľuďom empatický sám od seba? Žiaden.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Posudzovanie: Vedieť vychádzať z najrôznejších dát a analýz, promptne reagovať na najrôznejšie situácie a tiež nestrácať jednotlivými rozhodnutiami veľa času, to nie je jednoduché.

Orientácia na služby: Viete doslova vycítiť požiadavky druhých ľudí skôr, než ich vyslovia? Dokážete pracovať s klientmi a poskytovať im služby na mieru?

Negociácia: Dokážete vyjednať výhodné podmienky či ceny? Rozhovory s partnermi či inými dôležitými osobami dokážu znervózniť kadekoho, no ak človek dokáže pôsobiť uvoľnene, vie presviedčať a takpovediac sa predať, je na dobrej ceste. V biznise či inom prostredí, vždy sa zíde.

Kognitívna flexibilita: Vedieť premýšľať o viacerých veciach naraz, riešiť viac ako jednu problematiku súčasne a zaoberať sa viacerými vecami, sa oplatí. Vedieť prepínať z jednej oblasti do druhej, čerpať z viacerých prostredí a podobne. Ďalšie potrebné schopnosti.

Ako prežiť robotizáciu? Ktoré povolania a schopnosti budú najžiadanejšie?
Zdroj: The Guthrie-Jensen Blog

Ako je teda vidno, zdrojom k napísaniu článku je práve vyššie priložená infografika, kde sa okrem iného uvádza aj 10 najžiadanejších pracovných pozícii v najbližších rokoch. Najlepšie by sa mali mať dátoví analytici. Ide o ľudí, ktorí vedia vychádzať z najrôznejších údajov a štatistík, vedia s nimi pracovať a využívať ich na ďalšie účely a procesy.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

V budúcnosti bude dôležitá aj ergonómia, teda veda zaoberajúca sa človekom a jeho vzťahom s prostredím, v ktorom žije a pracuje. Psychológovia či medicínski pracovníci budú využívať poznatky z antropológie, biomechaniky či fyziológie a ďalších oblastí s cieľom čo najlepšie pomôcť jednotlivým osobám.

Práca marketingového špecialistu je dobre známa už teraz a netreba ju snáď bližšie predstavovať. Na svoje by si mali prísť aj zástupcovia služieb pre zákazníkov. Nemyslíme tým ľudí, čo obvolávajú náhodné čísla, aby im ponúkli kadečo, čo nechcú. Prvú pätorku uzatvára manažérsky analytik.

Programátori budú stále v kurze aj o niekoľko rokov, tiež aj veterinári či produktoví dizajnéri a kreatívci. Na deviatej pozícii sa ocitli učitelia a tréneri. Bohvie, ako bude ich postavenie vyzerať v roku 2020 na Slovensku. Desiatku povolaní uzatvára účtovník či auditor.

Domov
Zdieľať
Diskusia