Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2018, 15:10
Čas čítania 0:00
Adam Lukáč

Naozaj Samsung kopíruje Apple? Patentová vojna dvoch gigantov sa nateraz skončila

TECH APPLE IPHONE SAMSUNG
Uložiť Uložené

Apple spôsobil prvým modelom iPhone skutočnú revolúciu a Samsungu sa dizajn očividne zapáčil.

Zatiaľ, čo sa ty hádaš s kamarátom, ktorá značka smartfónu je lepšia, dvaja najväčší technologickí giganti bojujú o miliardy dolárov. Apple je totiž presvedčený, že Samsung doslova kopíruje iPhone. Spor začal v roku 2011 a Apple si vysúdil 1 miliardu dolárov. Obe spoločnosti sa však odvolali, pretože sa začali objavovať nové skutočnosti. 

Je však pravda, že vo väčšine prípadov Samsung okopíroval iPhone. Ako dôkaz slúži aj fotka, na ktorej sú mobily Samsung pred predstavením prvého iPhone a po predstavení. Ich dizajn sa značne zmenil a aj keď vyzerajú trochu odlišne od jabĺčka, hlavné črty sú veľmi podobné. Ide o umiestnenie reproduktora, čistú prednú stranu so sklom od okraja po okraj a rámček displeja. 13 zariadení od spoločnosti Samsung bolo obvinených.

Ďalej boli porušené ďalšie dizajnové patenty a to konkrétne umiestnenie home buttonu, zaoblené rohy a celkový obrys prvých troch iPhone modelov. Ďalších 8 modelov výrazne porušilo patent.

Naozaj Samsung kopíruje Apple? Patentová vojna dvoch gigantov sa nateraz skončila
Zdroj: YouTube

Samozrejme, spomenieme si aj na niektoré softvérové podobnosti. Jedným z nich sú ikony. Ich tvar, umiestnenie a farby. Nemožno vynechať ani spodný riadok s najčastejšie používanými aplikáciami. 

Aj keď sme si to určite viacerí všimli, prípadov je viac. Napríklad Galaxy S6 sa veľmi podobá na iPhone 6 hlavne spodnou časťou. 

Naozaj Samsung kopíruje Apple? Patentová vojna dvoch gigantov sa nateraz skončila
Zdroj: The Verge

Apple jednoducho vedel, čo robí, keď si patentoval svoje nápady, na ktorých sa jeho zamestnanci nadreli. Odškodné bolo znížené na 539 miliónov dolárov. Samsung však podal odvolanie a obe spoločnosti sa medzi sebou nakoniec mimosúdne dohodli. Apple neposkytol žiadne informácie o dohode, no poukázal na posledné vyhlásenie zo súdneho konania v máji. 

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

“Hlboko veríme v hodnotu dizajnu a naše tímy neúnavne pracujú na vytváraní inovatívnych produktov, ktoré potešia našich zákazníkov. Tento prípad bol vždy o viac ako peniazoch. Apple začal smartfónovú revolúciu s iPhone a je faktom, že spoločnosť Samsung kopírovala náš dizajn. Je dôležité, aby sme aj naďalej chránili tvrdú prácu a inováciu našich zamestnancov v Apple. 

Ďakujeme porote za ich služby a za súhlas s tým, že spoločnosť Samsung by mala zaplatiť za kopírovanie našich produktov.“

Naozaj Samsung kopíruje Apple? Patentová vojna dvoch gigantov sa nateraz skončila
Zdroj: Flickr

Apple už predtým vyhral jeden veľký súdny proces a vysúdil až 120 miliónov dolárov. Za čo? Samsung porušil patentové práva na odomykanie smartfónu a tiež požíval funkciu, ktorá premenila adresu a telefónne číslo na link a mnoho ďalšieho. 

Či už si fanúšik Apple alebo nie, prvý iPhone naozaj spôsobil revolúciu a určoval dizajnový smer nových smartfónov. Súdnym sporom je koniec, no nikdy nevieme, čo nové vytiahne jeden na druhého. 

Domov
Zdieľať
Diskusia