Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2018, 12:26
Čas čítania 0:00
Sona O.

Kvôli trojdňovej zápche ochrnul a skoro zomrel. Austrálčan musel podstúpiť zdĺhavú operáciu, aby mu zachránili život

ZAUJÍMAVOSTI BIOLÓGIA ĽUDSKÉ TELO ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Pravidelná stolica je dôležitá. Pochopil to aj 53-ročný Austrálčan, ktorý kvôli zápche stratil cit v nohe.

Myslel si, že zomiera, v skutočnosti iba veľmi súrne potreboval na veľkú

V Austrálii prijali na pohotovosť muža s veľkými bolesťami brucha, ktoré ho trápili v posledných troch dňoch. Horšia však bola bolesť, ktorú pociťoval v nohe a za posledných 24 hodín v nej úplne stratil cit i schopnosť končatinou pohnúť. Po vyšetrení to vyzeralo tak, akoby bola noha mŕtva. Nereagovala na dotyk a bola studená.

Po rade náročných vyšetrení prišli doktori so šokujúcou správou. Muža trápila obrovská zápcha. Stolica bola natoľko veľká, že tlačila na všetky susediace vnútorné orgány ako aj na cievy a nervové zakončenia, ktoré neboli schopné pumpovať dostatok krvi do nohy, čo spôsobilo jej dočasné ochrnutie.

Lekárom sa podarilo pacienta zachrániť, no musel absolvovať zdĺhavú operáciu. Po 4 dňoch ho z nemocnice síce prepustili, ale trvalo mu ďalších 13, kým začal opäť chodiť

Pravidelná stolica je pravdepodobne oveľa dôležitejšia, než sa väčšine môže zdať. V roku 2015 dokonca 16-ročné dievča Emily Titterington zomrelo na infarkt potom, čo kvôli fóbii z toaliet zadržiavala stolicu neuveriteľných 8 týždňov

Kvôli trojdňovej zápche ochrnul a skoro zomrel. Austrálčan musel podstúpiť zdĺhavú operáciu, aby mu zachránili život
Zdroj: Wikimedia (icanteachyouhowtodoit)

Jej telo nakoniec obrovský tlak nevydržalo a keď okrem jej brušných orgánov začal trpieť aj hrudník, srdce skrátka zlyhalo. Tínedžerka trpela miernym autizmom a problémy s vylučovaním mala od detstva. 

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Zápcha teda nie je žiadne sranda a pokiaľ trvá skutočne dlho, je lepšie vyhľadať pomoc lekára, než skončiť s ochrnutou nohou, alebo horšie, s infarktom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia