Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2018, 20:52
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovenskí absolventi musia na letné cestovanie zadarmo zabudnúť. Vysokoškoláci po štátniciach či čerství maturanti majú smolu

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Študenti na Slovensku nebudú mať príležitosť voziť sa bezplatne aj cez leto.

Bezplatné cestovné pre študentov v slovenských vlakoch si za takmer štyri roky svojej existencie vyslúžilo hromadu kritiky aj chvály. Momentálne však tisíce slovenských študentov musia riešiť situáciu, v ktorej už oficiálne stratili štatút študenta a zmenili sa na absolventov. V praxi to pre nich znamená, že nasledujúce takmer tri mesiace nebudú môcť bezplatné cestovanie vo vlakoch využívať.

Na problematiku sa vo svojej reportáži pozrela televízia Markíza, ktorá kontaktoval aj zástupcov ZSSK. Zákon pritom hovorí jasnou rečou. Nárok na bezplatné cestovanie majú len ľudia definovaní ako študenti, lenže po absolvovaní maturitnej skúšky alebo vysokoškolských štátnic už študentom nie si.

Aby si svoju možnosť cestovať zadarmo získal späť, budeš musieť počkať minimálne do prvého septembra, pretože až vtedy po zápise do prvého ročníka či zápise na magisterské štúdium opätovne získavaš štatút študenta. Samozrejme, absolvovaním maturity či štátnic tvoj študentský preukaz ISIC nestráca platnosť a môžeš ho využívať až do septembra, len ti nijak nepomôže, ak si budeš chcieť kúpiť bezplatný lístok v ZSSK.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Všetky ostatné zľavnené ponuky si preto máš šancu užívať aj v lete. Doteraz bola problematika bezplatného cestovania či využívania študentskej električenky v MHD aj po štátniciach šedou zónou, v rámci ktorej si študenti dávali pozor na to, aby preukaz neprikladali ku terminálom a nenechali si ho zablokovať na študijnom. Naša železničná spoločnosť však mala nezrozumiteľných interpretácií plné zuby.

Slovenskí absolventi musia na letné cestovanie zadarmo zabudnúť. Vysokoškoláci po štátniciach či čerství maturanti majú smolu
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia